Annonse
FOTO: Fortum

Norge blir del av nytt høyhastighets ladenettverk for elbil

De to selskapene har inngått et samarbeid om å bygge et ladenettverk for neste generasjons ladestasjoner i storbyer og langs motorveier i Europa. De nye ladestasjonene vil kunne lade elbiler med opptil 350 kilowatt, som er 7 ganger raskere enn hurtigladerne som benyttes i dag. Det planlagte nettverket vil dekke storbyområder i 20 land innen 2025.

Oppstart første halvår

Prosjektet har fått navnet MEGA- E og blir støttet og delfinansiert av EU. Planen dekker 322 ladestasjoner og 27 smarte ladehuber for elbil i 20 europeiske land. Gjennom dette samarbeidet vil Allego stå for utbyggingen av ladenettverket i Sentral-Europa, og Fortum i den nordiske regionen. Utrullingen av ladestasjonene er planlagt å starte i løpet av første halvår 2018.

Ønsker partnere velkommen

Allego og Fortum ønsker alle potensielle partnere velkommen til å delta i prosjektet, som i første omgang vil omfatte Norge, Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Polen, Sverige og Storbritannia.

— Vi tror på åpne løsninger når det kommer til ladeinfrastruktur. Det betyr at vi ønsker alle bilmodeller og elbilister velkommen til våre ladestasjoner. Vår plan er å kombinere forskjellige ladeløsninger for å møte forskjellige behov for ladehastigheter slik at eksisterende og kommende bilmodeller også blir ivaretatt. MEGA-E-nettverket vil bli en viktig milepæl for alle elbilister i Europa, sier Vice President Rami Syväri i Fortum Charge & Drive.

Kobler sammen storbyområder

Med MEGA-E-prosjektet blir de to selskapene de første pan-europeiske ladeselskapene som sammenkobler store byer på tvers av Europa, via ett enkelt ladenettverk for elbil som tilbyr lading av alle typer moderne elbiler. MEGA-E oppfyller EUs mål for promotering av lavutslippstransport og forbedring av befolkningens livskvalitet.

— Rundt 70 prosent av biltrafikken i Europa skjer i byområder, hvor CO2-konsentrasjonen er høyest. Med MEGA-E-nettverket vil vi støtte flere forskjellige former for e-mobilitet og utslippsfrie reisemåter, ikke bare innenfor byområdene, men også mellom byene. Det unike i dette prosjektet er ladehubene, der vi kombinerer forskjellige ladeløsninger for ulike elektriske kjøretøy ved den samme lokasjonen. Ladehubene kommer derfor til å ha optimal innvirkning og effektivitet på både energi og mobilitetssystemet, sier administrerende direktør Anja van Niersen i Allego.

(Pressemelding)

Annonse
Annonse
Annonse