Annonse

Norges matsvinn vises frem i Oslo

Det kastes minimum 355 000 tonn fullt spiselig mat i Norge hvert år. Over halvparten av dette matsvinnet kommer fra forbrukerne. Mandag avsløres hvilken type forbruker som kaster mest, i forbindelse med avdukingen av en oppsiktsvekkende installasjon ved Oslo sentralstasjon.

Matsvinn er et større miljøproblem enn plast i Norge, når plast blir sortert riktig. Nå skal fem tonn matsvinn vises frem på Oslo S som er mengden spiselig mat vi kaster hvert tiende minutt i Norge.

Vi ønsker å sette en liten støkk i folk og samtidig vise hvor enkelt det er å gjøre en forskjell for miljøet og egen lommebok, ved å kaste mindre mat, sier Anne Marie Schrøder i Matvett, som er matbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn.

Matvett står, sammen med matvareprodusenten Findus, bak dette initiativet for å bekjempe matsvinn. Findus har også tilsluttet seg målene i Bransjeavtalen om redusert matsvinn, om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.

Vi har valgt matsvinn som et av våre fokusområder innen bærekraft, da det kastes vesentlig mindre fryst mat, sammenlignet med andre matvarer. Vi vil være en del av løsningen. Men over halvparten av matsvinnet stammer fra forbrukere. Derfor oppfordrer vi nå alle nordmenn om å også avlegge sitt matsvinnløfte, sier bærekraftsansvarlig Maria Svantemark i Findus Norge.

Matsvinnløftet kan avgis på Oslo S mandag og tirsdag, samt på findusmatsvinnløfte.no. De som avlegger løftet oppmuntres til å ta i bruk små grep i hverdagen som utgjør en forskjell.

De med god råd kaster mest

En ny undersøkelse gjort av Matvett og Østfoldforskning viser blant annet at de med høyere inntekt kaster mest. Undersøkelsen, som inneholder flere interessante funn, vil bli gjort tilgjengelig på Oslo S førstkommende mandag kl. 08.00.

På Oslo S vil du kunne treffe byråd for miljø og samferdsel i Oslo,

Lan Marie Nguyen Berg

, i tillegg til Anne Marie Schrøder fra Matvett, Maria Svantemark fra Findus, samt en representant for Brødrene Fredberg (bønder som leverer til Findus).

Arrangementet innleder en uke med sterkt fokus på mat og bærekraft. 10. og 11. oktober arrangeres "Foodscape med bærekraft på menyen" på Norges Varemesse, en ny møteplass for sunnere og mer miljøvennlig norsk mat.

Annonse
Annonse
Annonse