Selv om seks av syv bransjer er optimistiske med tanke på arbeidsmarked i tiden som kommer, er hotell- og restaurantbransjen langt mer pessimistisk.
Arkivfoto: Karine Hildonen Henriksen

Ny optimisme i det norske arbeidsmarkedet

Publisert: 9. mars 2021 kl 08.49
Oppdatert: 9. mars 2021 kl 08.52

ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer undersøker hvert kvartal om norske arbeidsgivere venter økt, redusert eller uendret bemanning. Nye tall viser at det er en økt optimisme i det norske arbeidsmarkedet.

– Det er ett år siden koronapandemien stengte landet. Først nå ser vi tendensen til at betydelig flere bedrifter skal bemanne opp enn ned, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup Norge.

Med unntak av hotell- og restaurantbransjen er arbeidsgivere i andre bransjer mer optimistiske nå enn i starten av 2021. Bank og finans er mest optimistisk, med netto bemanningsutsikter på pluss 16 prosent. Deretter følger arbeidsgivere i industri og annen produksjon, begge med bemanningsutsikter på pluss 11 prosent.

I motsatt ende av skalaen er hotell- og restaurantbransjen. De er mer pessimistiske nå enn før forrige kvartal. Bemanningsutsiktene er på minus 22 prosent, noe som er en nedgang på 10 prosentpoeng sammenlignet med forrige kvartal og 37 prosentpoeng lavere enn tilsvarende kvartal i fjor.

– Det har gått fra vondt til verre for norsk reiseliv. Bransjen har slitt det siste året, og med nye nedstengninger og restriksjoner på nyåret er det naturlig at fortvilelsen råder, sier Brath.

Netto bemanningsutsikter for andre kvartal 2021:

Alle bransjer: +4 prosent

Saken fortsetter under annonsen

· Bygg og anlegg: +8 prosent

· Finans og bedriftstjenester: +16 prosent

· Industri: +11 prosent

· Annen produksjon: +11 prosent

· Varehandel: +8 prosent

· Andre tjenester: -4 prosent

· Hotell og restaurant: -22 prosent

Saken fortsetter under annonsen

(NTB/Manpower)