Annonse

Nå kommer det første klimamerket i matbutikken

Klodemerket har fått mye oppmerksomhet siden det ble lansert før sommeren og er det første av sitt slag i Norge.

- Merkeordningen vil rulles ut fortløpende. Først på suppeposene, deretter på gryteretter i februar. Toro produserer 250 millioner middagsporsjoner på norske matbord hvert år, så det er klart det vil ha betydelig effekt, men målet er å danne grunnlaget for en bredere nasjonal klimamerkeordning, sier bærekraftansvarlig i Orkla Foods Norge, Johanne Kjuus.

- Dette er ikke noe vi ønsker eksklusivt for TORO, men et initiativ vi håper vil føre til at flest mulig måltider klimamerkes. Enten med vårt merke, eller med tilsvarende kvalitetssikrede ordninger.

De nye klimamerkede posene vil bli synlig i de største butikkene fra denne uken av, og rulles ut over hele landet gjennom høsten.

Enkelhet er nøkkelen

Mat og matproduksjon er en av de største enkelkildene til utslipp globalt, og det er ikke alltid åpenlyst hvilke produkter som er bra for klimaet.

- Det krever mye kunnskap for å kunne velge klimavennlig i matbutikken. Derfor er det viktig å få på plass matmerking som gjør valget så enkel som mulig. Vi har valgt å konsentrere oss utelukkende om klimautslipp. Både fordi dette er noe folk flest virkelig ønsker, og fordi det ikke finnes en norsk merkeordning for klimautslipp fra mat, sier Kjuus.

I en representativ undersøkelse utført av Norstat for Orkla svarer 51 prosent at de ønsker seg en merkeordning for klimavennlig mat. Kun 8 prosent mener det er lett å finne klimavennlig mat i butikken.

Klimamerket for mat er utarbeidet i samarbeid med det svenske forskningsinstituttet RISE. Her finnes mer informasjon om merkeordningen:https://www.toro.no/klimamerke/klimaskala/

Annonse
Annonse
Annonse