Arbeidsliv

Gode forberedelser er ofte beskrevet som nøkkelen til gode rekrutteringsprosesser. Det gjelder ikke kun for kandidatene som søker, men også de som planlegger prosessen og gjennomfører intervjuene.

Slik unngår du å «rote bort» glimrende kandidater

Ofte utlyser bedrifter stillinger før de egentlig vet hva som trengs. Det resulterer ofte i dårlige jobbeskrivelser, hvilket medfører at man får feil søkere på jobben og «roter bort» gode kandidater.

Publisert Sist oppdatert

Markus Kleven Skustad i INTUNOR People følger og gjennomfører en rekke rekrutteringsprosesser ukentlig. Han mener norske bedrifter har mye å gå på når det kommer til å utforme gode stillingsannonser.

Gode forberedelser er ofte beskrevet som nøkkelen til gode rekrutteringsprosesser. Det gjelder ikke kun for kandidatene som søker, men også de som planlegger prosessen og gjennomfører intervjuene.

Her har mange bedrifter mye å lære, mener Kleven Skustad.

– Årsakene til at bedriftene stresser med å legge ut stillingene kan være mange. Ofte skyldes det nok at man trenger medarbeideren så fort som mulig. Men, det hjelper jo ikke når man søker etter feil person i utgangspunktet, sier han i en pressemelding.

Matche personligheter

Kleven Skustad anbefaler derfor alle bedrifter å vurdere hvorvidt de er gode nok på kompetansekartlegging og «matching» av personligheter.

Det kan gjøres ved at man spør medarbeiderne i bedriften om hvordan de ser for seg at den perfekte kollegaen for en person i den aktuelle stillingen ser ut.

– Eventuelt kan man ta det ett steg videre med personlighetstester, sier han.

Still innsiktsfulle spørsmål

Uavhengig av hvilken bransje og posisjon man søker kandidater til, finnes det et utvalg generiske, men effektive, spørsmål som man kan stille etter at jobbutlysningen er sendt ut og man begynner å innkalle til intervju.

– Jeg liker blant annet å teste kandidatenes motivasjon ved å spørre: «hvilken kvalitet gjør deg til den best egnede for denne stillingen?».

– Ved å stille dette spørsmålet får jeg innsikt i hvorvidt kandidaten har forstått hva jobben innebærer, om den har gjort nødvendig research i forkant av intervjuet, og om den har nødvendig kompetanse til å møte de utfordringene som inngår i stillingen.

Svarene bør naturligvis kontrolleres med referansene.

– Be alltid om minimum to referanser, råder rekrutteringseksperten.

Topp 10 intervjuspørsmål:

  1. Hvilken kvalitet gjør deg til den best egnede kandidaten for denne stillingen?

  2. Hvilken jobbrelatert prestasjon er du mest stolt av?

  3. Kan du fortelle med om en gang du overvant en stor utfordring?

  4. Hvordan «jobber» du på jobb?

  5. Hvor ser du deg selv om fem år?

  6. Hva er det første du ville tatt tak i dersom du fikk jobben?

  7. Hvorfor ønsker du å forlate arbeidsgiveren du har i dag?

  8. Dersom du må bli bedre i én ting, hva bør det være? Og, hvordan hadde du gått frem for å få det til?

  9. Hvorfor vil du jobbe hos oss?

  10. Hva liker du å gjøre på fritiden?

Powered by Labrador CMS