Ledelse

Perfeksjonisme kan kanskje være en suksessfaktor tidlig i karrieren, men jo mer ansvar du får jo vanskeligere blir den måten å jobbe på.

Overpresterer du på jobb?

Har du tenkt over hvorfor det skjer og hva du kan gjøre for å dempe den typen perfeksjonisme?

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Ellen Taaffe, førsteamanuensis vel Kellogg School of Management og direktør for et kvinneprogram om ledelse samme sted, skriver om denne typen problemstillinger i boken «The Mirrored Door».

På hjemmesidene til Kellogg skriver Taffee at en av grunnene til at noen perfeksjonerer forberedelser og oppgaver på jobb, er at de gjerne vil sitte med svarene. Dette blir verdsatt, og gjør igjen at kunder og ledere begynner å stole på dem.

Å være godt forberedt er da også en suksessfaktor, særlig tidlig i karrieren. Man blir lagt merke til og satt pris på, og blir ofte spurt om å bli med på andres arbeid.

Etter hvert får man en identitet som den som «kan tingene sine», hvorpå man gjerne både får og tar på seg stadig flere oppgaver.

En av farene ved å venne seg til å forberede seg på perfeksjonistisk vis, er at arbeidsmengden kan bli overveldende. Dette kan også føre til at du går glipp av muligheter til å vokse på andre områder, fordi du ikke har energien til det eller fordi du frykter at du ikke vil levere godt nok.

Et annet tankesett

For å dempe perfeksjonisme-tendenser, mener Taffee blant annet at det er lurt å omdefinere egne roller.

Perfeksjonismen blir sannsynligvis et større problem jo mer ansvar du får i en organisasjon, skriver hun. Ofte legges flere oppgaver til, uten at noe tas bort. Dét krever enten at man jobber mer effektivt eller at man fjerner ting fra listen.

Dette er vanskelig, fordi det betyr at man ikke kan holde det samme perfeksjonsnivået som man er vant til. Det krever et annet tankesett, hvor man må tvinge seg til å delegere til andre.

Man må slippe noe av perfeksjonismen, og omdefinere rollene og standardene sine - ut fra egne verdier, behov og hva som til syvende og sist er mest viktig i de ulike rollene man har på jobb og hjemme.

Taffee mener også at det er lurt å snakke med lederen sin om prioriteringer. Hvilke oppgaver skal løses med høy standard og hvor kan du gå mer effektivt til verks og/eller delegere?

Ikke still så tøffe krav til deg selv. Gi deg selv litt mer omsorg, skriver Taffee.

Powered by Labrador CMS