Illustrasjonsfoto: Discover Systems

Brikkesystem sørger for oversikt på travle spisesteder

Publisert: 23. februar 2020 kl 00.00
Oppdatert: 26. februar 2020 kl 14.29

Mye har skjedd siden den danske virksomheten Discover Systems lanserte den første lille blinkende brikken som gjestene utstyres med når de har gitt sin bestilling på spisesteder.

I dag, hvor antallet spisesteder er mangedoblet og personalet løper raskere og raskere, kan den lille brikken utgjøre en stor forskjell for den gode gjesteopplevelsen.

Foto
Illustrasjonsfoto: Discover Systems

Effektivt

De fleste kjenner situasjonen: Det er mange gjester i kafeen, i restauranten eller bistroen. Noen venter på å bestille, andre venter på at maten blir klar. Noen spør om når maten er klar, og hvor de kan hente den. Andre kaller på personalet.

I løpet av de siste årene har nordmenn begynt å gå mer og mer ut. Det er kommet flere turister til landet, og det har åpnet mange nye former for spisesteder. Foodtrucks, matboder, street-food, kaffebarer, gastropuber osv; alt dette har skapt travelhet på landets spisesteder der personalet holder høyt tempo for å ta imot bestillinger og sikre at alle gjester får det de har bestilt.

Det er vanskelig nok å skaffe personale, men der kan den lille blinkende og pipende brikken utgjøre en stor forskjell.

Saken fortsetter under annonsen

Skaper roligere atmosfære

– Den lille brikken er en diskret beskjed til gjesten, som kan være med på å skape rolig atmosfære og oversikt, så det ikke oppstår forvirring om gjestenes bestillinger. I dag, hvor mange spisesteder for eksempel har uteservering nærmest året rundt, og hvor food-markeder samler flere restauratører under samme tak, kan det gi utfordringer når personalet og gjester skal finne hverandre, forklarer Discover Systems direktør, Peder Jørgensen.

– Ved å gi gjestene den lille «kallebrikken», slipper de å stå og vente. I stedet for å bli i køen og dermed også sperre for andre gjester, kan de sette seg ned i ro og mak, enten innendørs eller utendørs. Når bestillingen er klar, piper og blinker brikken, sier Peder Jørgensen, som lanserte det enkle systemet for 20 år siden.

150 000 brikker i omløp

Den gang var det bare en håndfull brikker i bruk i Danmark. I dag er det 150 000 brikker i omløp, særlig i Skandinavia, Tyskland, Sveits og Østerrike.

Og de mange brikkene er fornuftig i en bransje som buldrer av gårde, men som kjemper med å skaffe nødvendig og utdannet arbeidskraft, som kan sikre at gjestene får god betjening og høyt servicenivå.

– Selvfølgelig kan ikke den lille brikken erstatte den personlige betjeningen, men den kan skape rammene for at det blir mer tid og overskudd til nettopp den gode kontakten og dialogen mellom gjester og personale, sier Peder Jørgensen.

Saken fortsetter under annonsen

Det er ikke bare i restaurantbransjen at den lille kallebrikken kan brukes. Overalt hvor folk står i kø, eller venter på noe, kan brikken tas i bruk.

– For lastebiler som står i kø og venter på å komme frem til en lasterampe, kan kallebrikken spare mye tid og mange ressurser. Det kan den også på et sykehus eller en klinikk, hvor pasienter venter, eller i detaljhandelen hvor kundene venter på varer som skal finnes frem, eller bare venter på en ledig servicemedarbeider. Brikken er samtidig universell; den skaper ingen språkbarriere, og pip og blink forstås av alle, understreker Peder Jørgensen.

Pressemelding

Ledige stillinger – Conveniencejobb