Samfunn

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum la mandag fram NHOs kvartalsvise økonomiske overblikk. Dette bildet ble tatt ved en presentasjon i juni.

– Norge er litt mindre annerledesland enn før

NHO spår beskjeden vekst for norsk økonomi fremover.

Publisert Sist oppdatert
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) forventer en årlig vekst i Fastlands-BNP på rundt 2 prosent i årene som kommer, kommer det frem i organisasjonens seneste kvartalvise økonomiske overblikk.Saken oppdateres!

– Oljeprisen er doblet siden bunnen, kostnadskutt har senket balanseprisene, og oljeinvesteringene har så godt som bunnet ut. I hele landet faller ledigheten, men mest i de hardest rammede regionene. Det samme kommer til uttrykk i vår kvartalsvise undersøkelse hos NHOs medlemsbedrifter: Gapet mellom landsdelene knappes inn, skrives det i rapporten.

Hovedsammenslutningen mener Norge kom seg gjennom 2017 på en bedre måte enn fryktet. Det er mye takket være kronefall, rentekutt og den store økningen i oljepengebruken, mener de.

Men fremover blir veksten i beste fall beskjeden, skal en tro NHO.

– Viktige deler av drahjelpen vi har hatt de siste årene, blir borte, heter det i rapporten.

De viser til at høyere oljepris trolig betyr at kronesvekkelsen er tilbakelagt. Etter en årlig økning i oljepengebruken på 21 mrd. kroner siden 2013, innebar årets statsbudsjett bare 6 mrd. kroner mer i 2018. I tillegg har Norges Bank varslet at renten skal opp på sikt. Som om ikke det var nok tror NHO at boligpriser og -bygging allerede har toppet ut, og at veksten vil bli adskillig mer moderat for bygge- og anleggsnæringen fremover. Likeledes mener de det er rimelig å tro at veksten for reiseliv blir svakere.

– Men andre drivere vil trolig kompensere, skriver NHO.

På bakgrunn av et noe sterkere vekstbilde ute og hjemme venter de høyere vekst i vareeksporten og bedriftsinvesteringene. Et strammere arbeidsmarked vil også kunne bidra til høyere vekst i husholdningenes kjøpekraft og forbruk.

– De forsiktige vekstutsiktene avspeiler at Norge er litt mindre annerledesland enn før. Dette vil bli enda klarere i tiårene som kommer, heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS