Mer lading og lengre rekkevidde er det som må til ifølge de som har vært på ferie med elbil. (Foto: NAF)

Elbilistene var på norgesferie

Publisert: 25. august 2020 kl 11.28
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Bedre rekkevidde og større elbiler gjør at flere tar langturen med elbil. Men helt problemfritt er det dog ikke. Lading er en utfordring. Både antall ladepunkter og defekte ladere har ført til utfordringer i sommer.

Nær fire av ti opplevde ladekøer på hurtigladerne i sommer. I tillegg opplevde en av ti Tesla-eiere kø på Teslas superchargere.

- Når så mange opplever ladekø på turen, bekrefter sommerens stresstest av ladenettverket behovet for flere og raskere ladere langs norske veier, mener Sødal.

For mange defekte ladere

Undersøkelsen som Norstat har utført for NAF, viser at mange hurtigladere er ute av drift. 36 prosent av de spurte svarer at de opplevde dette.

- Dette er en utfordring for elbilistene. Noe av tryggheten forsvinner når man kommer frem til der man skal fylle batteriene og så er laderen defekt, sier Nils Sødal.

- Det er litt krise om man ikke har strøm nok til å komme seg til neste lader, fortsetter han.

Saken fortsetter under annonsen

De ferierende elbilistene er klare på tiltak

Mer lading og lengre rekkevidde er det som må til ifølge de som har vært på ferie med elbil. 7 av 10 svarer at det må komme flere huritgladere, og 4 av 10 svarer at laderne må lade raskere.

Halvparten mener at det må komme flere såkalte destinasjonsladere ved hoteller, severdigheter, turparkeringer og lignende.

- Lading er avgjørende for at alle kan gå over til elbil. Behovene som avdekkes er i tråd med det vi mener, nemlig en helt annen utbyggingstakt av hurtigladere samtidig som man øker effekten på laderne, sier Nils Sødal.

- I tillegg er destinasjonslading viktig. Er du trygg på at du får ladet der du overnatter eller skal gå en fjelltur, kan du droppe en hurtiglading på turen, fortsetter han.

Over halvparten svarer også at de ønsker seg lengre rekkevidde for å få en bedre langtur.

- De som kjører litt eldre elbiler merker nok at behovet for lengre rekkevidde er viktig, sier Sødal.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb