Gode råd til de ansatte: Styreleder Marcus Frost forteller hvilke råd ansatte i ELEVO Norge har fått om hjemmekontor.
Foto
Foto: ELEVO

Slik hjelper du de ansatte med å jobbe hjemmefra

av: Redaksjonen
Publisert: 23. mars 2020 kl 07.40
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Mange bedrifter etterspør konkrete råd å dele med sine ansatte. Vi har tatt en prat med styreleder i strømselskapet ELEVO Norge, Marcus Frost, for å høre hvordan de løser dagens spesielle utfordringer.

Hjemmekontor: Fordeler og ulemper

Hos noen bedrifter er hjemmekontor allerede godt innarbeidet. Mange vil nok kjenne seg igjen i at de arbeider mer effektivt hjemmefra, fordi de slipper å bli distrahert av småprat på kontoret og lange lunsjpauser.

For andre, slik som strømselskapet ELEVO Norge, er situasjonen ny og uvant. Styreleder Marcus Frost forteller at det ikke har vært aktuelt å ha hjemmekontor i ELEVO Norge fram til nå, og at den nye hverdagen byr på flere utfordringer. Heldigvis har Frost god erfaring med hjemmekontor fra selskaper han tidligere har vært med på å starte.

– Et effektivt hjemmekontor skjer ikke av seg selv, men det finnes måter å optimalisere arbeidsplassen hjemme for å arbeide mest mulig produktivt, forteller Frost, og legger til: – Ikke minst må alle optimalisere sin mentale innstilling.

Kontorplass hjemme: Et effektivt hjemmekontor skjer ikke av seg selv, men kan optimaliseres med noen enkle grep, forteller Marcus Frost i ELEVO Norge.
Foto
Foto: ELEVO

Videre deler Marcus Frost hos ELEVO Norge gode råd du kan gi til dine ansatte:

Ta med utstyr hjem

Noe utstyr må man han, annet utstyr er kjekt å ha. Frost oppfordrer arbeidsgivere til å gi de ansatte fri tilgang på alt de vanligvis bruker på kontoret, slik at arbeidsdagen hjemme blir så lik hverdagen på kontoret som mulig.

– Trenger de ansatte ekstra skjermer, dokkingstasjoner eller headset for å gjøre jobben sin godt, så lei en budbil og frakt det hjem til dem, tipser Frost. På den måten kan de sette opp arbeidsområdet sitt akkurat slik de er vant til.

Tilgang til interne servere

Mange arbeider på interne servere som de bare har tilgang til på kontoret, men heller ikke dette trenger å være en hindring.

– De fleste brannmurer i privatboliger har en VPN-funksjonalitet innebygd, og det er mulig å installere programmer på PC-ene til de ansatte som gir dem tilgang til bedriftens server hjemmefra, forteller Frost.

Dette er ikke noe hvem som helst klarer å gjøre, men bedriftens IT-konsulent kan bistå med oppsett og innlogging.

Stimuler kreativiteten hos de ansatte

I tillegg til det rent tekniske, er det også viktig å optimalisere hjemmekontoret for kreativitet og god arbeidsflyt. Frost har følgende råd:

– Gi de ansatte gode retningslinjer som de kan ta med hjem. Naturlig lys, god gjennomlufting og ryddige omgivelser hjelper på konsentrasjonen. Fargen grønn er også forbundet med kreativitet og produktivitet, så be de ansatte omgi seg med planter og blomster, sier Frost.

Fred fra familien

Akkurat nå sitter hele familier hjemme og arbeider, og nettopp dette er kanskje den største utfordringen for de fleste. Distraksjoner fra husdyr, samboere og familiemedlemmer kan ødelegge produktiviteten.

– Har dere god plass i huset, er det lurt å dedikere et arbeidsområde til hvert familiemedlem slik at dere får sitte mest mulig uforstyrret. Eventuelt kan dere også arbeide til forskjellige tider, sier Frost.

Bor dere derimot i en leilighet, er det ikke sikkert dette er mulig. Hvis dette er tilfellet har Frost følgende råd:

– Sett opp gode husregler og ta hensyn til hverandre. Bli enige om arbeidstider, tid for lunsj og tid for pause. Slik situasjonen er nå må alle gi og ta som best de kan, sier Frost.

Hold kontakten med kollegaer

Frost sitt siste råd er å være flink til å holde kontakten med kollegaene. Når alle sitter isolert hver for seg, kan det by på utfordringer for samarbeidet og samholdet internt.

– Hos ELEVO Norge pleier vi vanligvis å starte dagen med et motiverende morgenmøte, og dette kan for eksempel flyttes til videochat som Google Hangouts eller Skype, tipser Frost.

– Ikke dropp disse møtene, men still opp selv om du ikke har så mye å si - det er viktig å holde sammen både sosialt og profesjonelt, spesielt under omstendighetene, avslutter han.

Ledige stillinger – Conveniencejobb