Samfunnsstyring

– Det er viktig med et godt forebyggende arbeid med digital sikkerhet og en systematisk tilnærming til håndtering av risiko. Da reduserer man risikoen for at uønskede digitale hendelser får konsekvenser for egen og andres virksomhet, og for samfunnet i stort, poengterer Martin Albert-Hoff, lederen av Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM. Foto: NSM

NSM redd for at åpne demokratier ikke greier å henge med i svingene

Nasjonal sikkerhetsmyndighet bekymrer seg over at hackernes bruk av teknologi utvikler seg raskere enn de åpne demokratiers evne til å beskytte seg. – Cyberoperasjoner får konsekvenser også i Norge, advarer Martin Albert-Hoff, leder av Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med artikkelserien om beredskap, og dataangrepet på matprodusenten Nortura like før jul 2021, tok Dagens Perspektiv kontakt med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Hensikten var å få en beskrivelse av risikoen for dataangrep og situasjonsbildet akkurat nå.

Det er NSM som utarbeider risikovurderinger, som sier noe om hvordan trusselaktører kan utnytte sårbarheter hos virksomheter og i samfunnet, og hvilken risiko dette medfører, mens det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten som står for jevnlige trusselvurderinger.

Lynrask teknologisk utvikling

– En bekymring som NSM løftet da vi presenterte vårt sikkerhetsfaglige råd mot 2030 for regjeringen tidligere i år, er faren for at trusselaktørenes bruk av teknologi kan utvikle seg raskere enn de åpne demokratienes evne til å beskytte seg, forteller Martin Albert-Hoff, leder av Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM.

– Digitaliseringen generelt skjer raskt og krever at norske virksomheter prioriterer sikkerhet fra start. Cyberoperasjoner er blitt hverdagskost, og det får konsekvenser også i Norge, understreker Albert-Hoff overfor Dagens Perspektiv.

«Digitaliseringen generelt skjer raskt og krever at norske virksomheter prioriterer sikkerhet fra start.»

– Hvordan var risikobildet da Nortura ble angrepet for snart to år siden?

– I desember 2021 så Nasjonal sikkerhetsmyndighet en økning i løsepengeangrep i Norge. Hotellkjeden Nordic Choice ble utsatt for løsepengevirus i begynnelsen av desember, svarer lederen for Nasjonal cybersikkerhetssenter.

NSM valgte da å gå ut med en advarsel og en oppfordring til virksomheter om å ha ekstra bemanning gjennom fridagene. Gjennom høytiden ble likevel flere virksomheter rammet, blant annet Nordland fylkeskommune, Amedia og altså Nortura, forteller Albert-Hoff videre.

Forebygging og systematisk tilnærming

Dagens Perspektiv har skrevet en rekke artikler om at bedrifter i Norge mangler nesten 5.000 IT-folk og at det utdannes for få.

– Hvordan vurderer du det digitale sikkerhetsnivået ute i bedriftene og i det offentlige på ulike nivåer?

– Godt arbeid med sikkerhet krever tilgang til tilstrekkelig med ressurser og kompetanse innen IT og IT-sikkerhet, understreker Martin Albert-Hoff.

«Godt arbeid med sikkerhet krever tilgang til tilstrekkelig med ressurser og kompetanse innen IT og IT-sikkerhet.»

På spørsmålet hvilke konkrete råd han vil gi bedrifter, myndigheter, fylkeskommuner og kommuner for å styrke sin digitale sikkerhet, svarer han at det er viktig med et godt forebyggende arbeid med digital sikkerhet og en systematisk tilnærming til håndtering av risiko.

– Da reduserer man muligheten for at uønskede digitale hendelser får konsekvenser for egen og andres virksomhet, og for samfunnet i stort, poengterer lederen av Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM og legger til:

– For ugraderte IKT-systemer anbefaler vi sterkt å følge NSMs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet.

Vil motivere til bedre digital sikkerhet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet gir hvert år ut et nasjonalt, digitalt risikobilde. Det gjør direktoratet for å øke bevisstheten og motivere til bedre digital sikkerhet i offentlige og private virksomheter.

– I rapportene tar vi opp problemstillinger knyttet til samfunns-, stats- og individsikkerhet innenfor det digitale domenet. Vi vil følge opp arbeidet med å styrke den digitale sikkerheten på alle nivåer i samfunnet vårt, lover Martin Albert-Hoff.

TEMA: Beredskapsledelse

I Norge heter det at «den organisasjon som har ansvar for et fagområde i en normalsituasjon, også har ansvaret for nødvendig beredskap og for å håndtere ekstraordinære hendelser på området».

Men er dette godt nok i dagens komplekse samfunn, der ulike typer kriser kan komme samtidig og det kan være vanskelig å peke på hvilken etat som ansvar for hva?

Eller er vår sivile beredskap blitt for gammeldags?

Beredskapsledelse er tema for en egen artikkelserie i Dagens Perspektiv:

Powered by Labrador CMS