To av tre har et ønske om å endre kostholdet

Publisert: 5. januar 2021 kl 09.03
Oppdatert: 5. januar 2021 kl 09.22

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2020 viser at 56 % av de som ønsker å endre egne kostvaner vil gå ned i vekt.

Mange vil spise mer grønnsaker, frukt og bær. Tallene viser at 78 % av de som ønsker å spise mer av noe, vil spise mer grønnsaker mens 50 % vil spise mer frukt og bær.

- Dersom du har et ønske om å gå ned i vekt, er det lurt å tenke på det du gjerne kan spise mer av, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Ha knaskegrønnsaker tilgjengelig i kjøleskapet, på benken og i matpakken. Det fyller mange behov og holder småsulten unna og humøret oppe.

En enkel huskeregel for deg som ønsker å gå ned i vekt er alltid å fylle halve tallerken med grønt.

Spis gjerne mellom måltidene

Undersøkelsen viser at svært mange ønsker å kutte ned forbruket av sukker, og mange vil spise mindre porsjoner.

Saken fortsetter under annonsen

- Da er det smart å sørge for å ta bort fristelser som sjokolade, kjeks og julekaker og erstatte dette med sunne og gode alternativer, råder Gerd Byermoen. Tilgjengelighet er nøkkelen til et sunnere og lettere kosthold.

Når det blir langt mellom måltidene og konsentrasjonen glipper, er det lett å falle for fristelsen å plukke opp noe å tygge på. Da er det greit å sørge for at valget blir enkelt.

Mer enn halvparten oppgir at de ikke spiser noe mellom frokost og lunsj, og mellom lunsj og middag. Tre hovedmåltider og to mellommåltider hver dag er bra for de fleste. Det gir godt påfyll av energi gjennom hele dagen, og mindre behov for «snop».

Flere ønsker å støtte norsk næringsliv

Når en krise rammer oss og verden er det lett å gå litt inn i seg selv. Det er helt normalt at en tar vare på de nærmeste først. Dette viser seg i et stadig større ønske om å velge norsk mat.

En av tre oppgir at det er blitt viktigere for dem i løpet av koronapandemien å velge mat produsert i Norge og å støtte norsk næringsliv.

- Min oppfordring for å få til dette er å tenke på hvilke produkter som i sesong og som er lagringsdyktige. Vi har lenge sett at topp-kokkene tar tilbake tradisjonsrike norske råvarer som rotgrønnsaker, kål og poteter. Nå håper vi at også enda flere forbrukere skal få øynene opp for disse flotte råvarene, avslutter Byermoen.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb