Annonse
Nina Sundqvist, adm direktør i Matmerk og jurymedlem, prisvinner Torill Renaa og statsråd Olaug Bollestad

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Torill Renaa

– Den jobben du gjør er så viktig, sa mat- og landbruksminister, Olaug Bollestad, da hun overleverte matkulturprisen til Torill Renaa.

– Den er viktig for bøndene som produserer, for ungdommen som skal lære å foredle maten, enten de er kokker eller servitører. Den er også viktig for meg, som skal handle maten, slik at jeg får en hel matopplevelse, berømmet statsråden.

Ingen hvile

Prisvinneren selv er både stolt og ydmyk. For de som kjenner Torill Renaa, kommer det nok ikke overraskende på at hun slett ikke kommer til å hvile på laurbærene, ikke denne gangen heller, men heller bruke prisen som nok et bevis på hvilke muligheter det ligger i fagene innenfor restaurantyrket.

Og det er flere som har gode ord om og til årets prisvinner. Torill Renaa hylles av matkulturprisens fagjury: – Vinneren tar samfunnsansvar ved å spesielt motivere og følge opp unge lærlinger, både servitør- og kokkelærlinger – til å bli dedikerte ambassadører for sunn norsk mat og drikke gjennom fellesskapet rundt et bord, og verdien av å formidle matens vei fra bondens mark til kjøkkenets meny.

Vi satser hus og heim hele tiden, smiler Torill Renaa; – Da vet vi hva dette arbeidet er verdt, og at vi virkelig ønsker å få dette til, fortsetter hun.

Føler seg rik

Vinneren er en kvinnelig banebryter i Ingrids ånd, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk og medlem av prisens fagjury.

Torill Renaa sjonglerer mellom de forskjellige restaurantkonseptene som hun har bygget opp sammen med sin mann, Sven Erik Renaa. Og det ser ut til at Renaa-toget fortsatt skal videre. Senest i november åpnet ekteparet Sirkus Renaa i Stavanger. Torill selv er klar i talen; – Jeg har et hardt og stressfullt liv, men jeg har et spennende liv, og jeg vil aldri bytte det ut! – Jeg er veldig rik! Rik på folk. Rik på det å ha en misjon, fordi jeg tror på det vi gjør. Om jeg bare kan få økt en persons bevissthet rundt god mat, gode råvarer, på det at det er bedre folkehelse i bedre mat, ja da har jeg lykkes, sier prisvinneren.

- Jeg er en servitør

Til årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris har juryen ønsket å hedre en samfunnsengasjert matformidler. Etter en åpen nominasjonsprosess, hadde prisens fagjury valgt ut fire kandidater fra 47 foreslåtte. Torill Renaa for sin store innsats i å rekruttere inn til måltidsbransjen med særskilt engasjement rundt måltidsopplevelse og servitøryrket.
– Jeg er servitør, er Torills klare presisering.

Hun har mange hatter, og mange titler; alt fra restauranteier til sirkusprinsesse, men det er servitør hun er. – Det er veldig viktig at man har både referansepersoner, ikke minst en slik pris som har status og ettertraktet, slik at de som skal velge seg en yrkesvei ser at servitør er et attraktiv yrke, sier hun, og trekker også frem fagyrker som kokk, pølsemaker, fiskehandler og kjøttskjærer.

– Ta fagbrev! Det er en god yrkesvei, er Torill Renaas sterke oppfordring.

Annonse
Annonse
Annonse