Nå utgjør kvalitetsribbe en tredjedel av salget i MENY. Foto: Mats Dreyer/MENY
Foto
Mats Dreyer

Mer variasjon, vegetar, alkoholfritt og moderne julekaker

Publisert: 13. desember 2020 kl 15.15
Oppdatert: 14. desember 2020 kl 09.51

I julen står mye av den samme maten på bordet år etter år, som ribbe, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker, rakfisk, lutefisk og torsk, for ikke å glemme julekaker, juleoster og sild. Også julebrusen er et særnorsk fenomen, og det er heller ikke likegyldige hvilke av de 40 ulike variantene som serveres i de tusen hjem. Det samme gjelder for juleølet; her har folk faste, gjerne lokale favoritter, blant MENYs 100 varianter.

Rakfisk, lutefisk og pinnekjøtt

Ferskvaresjef Espen Lie i MENY har likevel sett noen nye trender de siste årene.
– Flere, også de litt yngre, spiser seg gjennom flere ulike julemenyer. De samles i ulike lag gjennom desember og spiser rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og torsk, noen til og med smalahove.

Økt lokalmatsalg

Som leder av MENY-Lauget synes han dette er en hyggelig utvikling. Det samme synes han om dreining mot mer fokus på kvalitet og gode, norske råvarer.

- Vi selger stadig mer kvalitetsribbe fra produsenter som Grøstadgris og Prima Jæren. Nå utgjør dette en tredel av ribbesalget vårt. Og lokalmatsalget har fått sin topp i desember, fordi folk i økende grad vil ha unike produkter med høy kvalitet. I fjor solgte vi nesten tre ganger så mye lokalmat i desember mot de andre månedene, sier Lie.

No-Lo trenden

Saken fortsetter under annonsen

«No alcohol or low alcohol»-trenden fra USA har inntatt Norge. I fjor økte salget av alkoholfritt øl i MENY med 15 prosent, og veksten er på hele 20 prosent i år. MENY har nå hele 70 ulike varianter av alkoholfritt øl, mens det for fem-seks år siden kun var to å velge blant.

- Kvaliteten på alkoholfri øl er blitt høy. Smaken er kjempegod, og det i kombinasjon med helseaspektet, gjør at rekordmange vil kjøpe alkoholfritt i jula. Vi ser den samme salgsutviklingen på typiske voksenvarianter av epledrikker og cider, sier Lie.

Grønnere julemiddag med nøttesteik

Vegetarprodukter har så langt i år en økning på 35 prosent i MENY. Også jula blir grønnere - med stadig flere vegetarianer og fleksitarianer rundt middagsbordet.

- I fjor lagde noen få av våre butikker nøttesteik, og de klarte ikke å dekke etterspørselen. Bestillingene rant inn. Eksempelvis solgte MENY Stavern over 100 nøttesteiker, sier Lie.

I år tilbyr alle butikkene nøttesteik. Den består av en grønnsaks- og nøtteblanding som stekes i form, og kan serveres med juletilbehør som for eksempel rosenkål, tyttebær, saus og poteter.

Moderne julekaker tar over

Saken fortsetter under annonsen

Oppskriftene på julekaker har vært populære siden midten av november, viser besøkstallene på kjedens nettside. De mest populære oppskriftene er ikke de tradisjonelle «sju slagene», men moderne varianter med smak av kokos og sjokolade.

I år er det risboller, Sarah Bernard og kokosmakroner som er de tre meste søkte oppskriftene. Av de tradisjonelle slagene, er pepperkaker på klikk-toppen, etterfulgt av krumkaker og brune pinner.

Mat som gave

Mat som gave er også blitt en tydelig trend, som gavepakninger med geleer, oster og ulike alkoholfrie drikker.

Ledige stillinger – Conveniencejobb