Kaffe er en av de viktigste eksportvarene for mange land, og den er nå truet av klimaendringer. Bildet er fra Etiopia. Foto: Harald Herland.Kaffe er en av de viktigste eksportvarene for mange land, og den er nå truet av klimaendringer. Bildet er fra Etiopia. Foto: Harald Herland.

Vil kaffekoppen overleve klimaendringene?

Publisert: 9. mai 2019 kl 13.35
Oppdatert: 9. mai 2019 kl 13.35

Gjennomsnittstemperaturen øker og skaper problemer for en rekke avlinger. Kaffe er en av de hardest rammede matplantene. Hvordan kan vi tilpasse oss og kaffekoppen vår et klima i endring? Utviklingsfondet inviterer til kaffeprat tirsdag 14. mai i i Kulturhuset i Oslo.

Med økt temperatur følger mer tørke, nye skadedyr og økt forekomst av sykdommer. Det blir vanskeligere å dyrke kaffe i lavtliggende områder. Og dersom kaffeplantene går tapt tar det minst tre år å bygge opp åkeren igjen. Det skaper store problemer for småbøndene som har kaffe som sin viktigste inntektskilde. Målt i pengeverdi er kaffe i tillegg en av verdens største eksportvarer.

En omfattende rapport fra anerkjente Science Advances fra januar i år viser at klimaendringer truer verdens kaffeproduksjon. Rapporten kan leses i sin helhet via denne lenken.

Utviklingsfondet arrangerer kaffeprat med utviklingsminister , administrerende direktør for Joh. Johansson Kaffe

Espen Gjerde,

Saken fortsetter under annonsen
og kaffeprodusent og småbonde

Josefa Cardona

. Utviklingsfondets leder

Jan Thomas Odegard

deltar også i samtalen. Kaffepraten finner sted på hovedrommet i Kulturhuset i Oslo tirsdag 14. mai fra kl. 15:30 til 16:30.

Josefa Cardona er Maya-kvinne, småbonde og leder for et lokalt kaffekooperativ i høylandet i Guatemala. Kaffen hun produserer har aller høyeste kvalitetsstandard og er nå straks ferdig sertifisert som Fair Trade-kaffe. Hun er i Norge i en uke sammen med flere andre kaffeprodusenter fra Guatemala for å promotere kaffen sin, og skal møte en rekke aktører i den norske kaffebransjen under sitt opphold her.

Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og fattigdom, og har i over 40 år jobbet med konkrete løsninger på klimautfordringer. De vet at klimatilpasning er mulig det handler om å investere i menneskers kapasitet.

Saken fortsetter under annonsen

(Pressemelding)

Ledige stillinger – Conveniencejobb