Ny undersøkelse: Forvirring rundt kostrådene

Publisert: 14. november 2016 kl 12.18
Oppdatert: 14. november 2016 kl 12.18

 

At nesten fire av ti nordmenn er usikre på hva de bør spise for å holde seg sunn er for høyt. Kostnaden knyttet til feilernæring er høy, både for enkeltpersoner og samfunnet, og det høye antall stemmer og sprikende anbefalinger bidrar nok til økt forvirring, sier Per Frank, Sunnhetsansvarlig i Nestlé Norden.

Vanskelig å følge råd

Undersøkelsen viser at det kan være langt mellom liv og lære. Når vi først har bestemt oss for hvilke råd vi tror på og ønsker å følge, er det ikke å lett å faktisk følge opp. Bare halvparten syns det er går greit å spise som vi har bestemt oss for, men særlig unge mellom 18 og 29 år (49 prosent) og kvinner (51 prosent) oppgir at det er vanskelig eller veldig vanskelig å følge de kostrådene de ønsker.

Vi ser tydelig at det er vanskelig for nordmenn å orientere seg blant kostrådene de daglig eksponeres for på nettet, i aviser og på TV, og følge dem kan ofte bli enda vanskeligere. Dessverre fins det ingen snarveier, og mange kostråd og dietter innebærer store oppofringer for de fleste, sier Per Frank.

Saken fortsetter under annonsen

Hvem stoler vi på?

Bare elleve prosent har høyest tillitt til myndighetene, når det gjelder kostråd. Ytterst få (under 0,5 prosent) nordmenn svarer «kostholdsbloggere» på hvem de har mest tillitt til. Da er det et paradoks at de fleste av oss (27 prosent) logger på internett for å finne råd om kosthold, blant annet på sosiale medier og blogger.

Majoriteten (27 prosent) oppgir nemlig å ha mest tillitt til helsepersonell selv om kun 10 prosent faktisk benytter fastlegen eller annet helsepersonell som primærkilde for kostråd.

Alder avgjør i høy grad hvor vi søker råd om kosthold. 47 prosent av unge mellom 18 og 29 år benytter digitale medier, mens kun 8 prosent har tradisjonelle medier (aviser, bøker, TV etc) som primærkilde. Blant dem over 61 år søker 39 prosent i tradisjonelle medier, mens kun 7 prosent benytter digitale medier som primærkilde.

Variasjoner med økt alder

Og med alderen endrer også kroppen behov for næringsstoffer seg. Eldre behøver særlig mer proteiner og vitamin D enn yngre, og ikke unaturlig øker kunnskapen om dette med alderen.

­ Det fremkommer av undersøkelsen at nordmenn behøver bedre kunnskap om hvordan ernæringsbehovene endrer seg når de blir eldre. Det flest tror de behøver mer av når de blir gamle, er kalsium, men det er ingen anbefalinger som tilsier dette. Etter en viss alder begynner blant annet muskelmassen å minke. Protein har en muskelbevarende effekt, og derfor anbefales personer over 65 år øke sitt inntak av protein noe, sier Per Frank.

Saken fortsetter under annonsen

Om undersøkelsen:

Denne undersøkelsen er gjennomført av Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) på vegne av Nestlé i perioden 5.-16. oktober 2016. Totalt 1.098 intervjuer har blitt gjennomført på nett med et representativt utvalgt av den norske befolkningen, 18 år eller eldre. 

Nestlé har en rekke sterke merkevarer som blant annet NESCAFÉ, Nesquik, NESCAFÉ Dolce Gusto, After Eight og Maggi potetmos. 

Ledige stillinger – Conveniencejobb