Samfunn

Om rektor Curt Rice får det som han vil, skal ikke lenger foreleserne som utdanner lærere og sykepleiere ved Høgskolen i Oslo og Akershus lenger behøve å kunne norsk.

Stiller ikke krav om norsk ved Høgskolen i Oslo og Akershus

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) vil ikke stille krav om at forelesere som skal utdanne lærere og sykepleiere, skal kunne norsk.

Publisert Sist oppdatert

Flere ansatte er sterkt kritiske til forslaget, skriver Klassekampen.

– Vi bør alltid være på jakt etter de beste når vi skal ansette nye folk, og vi bør være åpne for at de beste befinner seg utenfor landets grenser, sier Rice.

Clas Jostein Claussen, førsteamanuensis ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, viser til at høgskolen først og fremst utdanner studenter som skal ut i arbeidslivet.

– Vi må ikke glemme at det viktigste mandatet til HiOA er å utdanne lærere, barnehagelærere, sosionomer og sykepleiere. De yrkesmessige utdanningene fungerer også samfunnsbyggende. Lærerne og sykepleierne som blir utdannet hos oss, skal også være med på å utvikle den norske samfunnsmodellen, og det må gjøres med basis i vår egen kultur og våre egne verdier.

Erik Dahlgren er hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved HiOA og er sterkt kritisk til notatet fra rektor Rice.

– Det er svært underlig at HiOA ikke skal forsvare norsk som fagspråk. Det er spesielt viktig i profesjonsutdanningene. De skal primært bruke norsk når de kommer ut i jobb, og da er det viktig at de som underviser i faget, også behersker språket til fulle.

Rektor Curt Rice ønsker ikke å kommentere kritikken direkte, men sier at de nye retningslinjene er helt i tråd med ansettelsespolitikken i universitetssektoren.

Powered by Labrador CMS