Annonse
Foto: Jan-Philipp Winkler, Lisa Wartzack

1,5 millioner poser med mat spart i 2020

Til sammenligning ble det solgt 1,3 millioner poser med mat gjennom appen i Norge i 2019, 840.000 i 2018 og 413.000 i 2017.

Fjorårets overskuddsvarer har en estimert verdi på 198 millioner kroner. Miljøbesparelsene tilsvarer 1500 tonn matavfall eller 3750 tonn CO2-ekvivalenter.

Ann-Kristin Raknes Pfründer i Too Good To Go.

Rekordhøy interesse

– Det er fantastisk å se innsatsen som butikkene og folk flest gjør for å unngå at fullt spiselig, god mat ender som svinn. Dette har både miljømessige og økonomiske fordeler, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go Norge.

– Det ble reddet rekordmye mat i 2020, noe som har flere årsaker. Vi opplever en stor økning i antall brukere. I tillegg har vi fått flere samarbeidspartnere, slik at man kan kjøpe flere dagligvarer gjennom appen, for eksempel. Koronakrisen har påvirket samarbeidspartnerne vår ulikt, men dagligvarebransjen og en del bakerier er blant dem som opplever gode tider, og det gjenspeiles i appen, sier hun.

260.000 nye brukere

Videre har Too Good To Go registrert 260.000 nye nedlastinger av appen det siste året. Selskapet har nå 1,2 millioner brukere i Norge.

– Interesseøkningen kan også ha sammenheng med at vi har vært mer hjemme det siste året og vært mer opptatt av matlaging og det å bruke opp rester. Undersøkelser som Norstat har gjort for oss tyder dessuten på at noen kaster mindre mat nå, blant annet fordi de planlegger innkjøpene bedre og ønsker å spare penger, sier hun.

Vil skape engasjement

Én tredjedel av maten som produseres på verdensbasis blir aldri spist, og i Norge ender minst 417.000 tonn mat som svinn hvert år, ifølge tall fra Matvett og NORSUS.

Norge har et mål om å halvere matsvinnet sitt innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål.

– Til tross for gode tiltak som nedprising av datovarer og økt fokus på restemat, kastes det fremdeles altfor mye. Det er mange som må trå til for at vi skal klare å snu dette, alt fra matprodusenter og butikker til politikere og forbrukere. Vi tror ingen liker å kaste mat, og vi ønsker å bidra til et felles engasjement for matredding gjennom løsningen vår, sier Raknes Pfründer.

Too Good To Go jobber for å redusere matsvinn i femten land inkludert Norge, hvor appen har eksistert siden 2016. De samarbeider med en rekke dagligvarebutikker, bakerier og serveringssteder over hele landet, som selger maten de har til overs gjennom appen. Maten pakkes i forundringsposer og kjøpes av forbrukere til én tredjedel av fullpris.

Annonse
Annonse
Annonse