Annonse

Nyheter

McDonalds-topp går av etter kritikk om arbeidsforhold

Børre Kleivan, øverste leder i McDonalds Norge, går av etter kritikk for brudd på arbeidsmiljøloven på McDonalds-restauranter i Bergen.

Frykter for matproduksjonen etter gjødsel-stans

Bondelaget frykter at Felleskjøpets varslede stans i salget av mineralgjødsel vil ha negativ innvirkning på matproduksjonen.

Mange forbrukere føler seg lurt i butikken

Fire av ti norske forbrukere føler seg lurt som følge av for dårlig opprinnelsesmerking på matvarer. Det viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Svensk applaus for Solbergs avgiftsøkning

Samtidig som grensene åpnes, foreslår Solberg-regjeringen å øke alkoholavgiften på øl i budsjettet for 2022. - Jeg kan høre applausen fra de svenske shoppingsentrene helt hit, sier Erlend Vagnild Fuglum.

Har fått nesten 13 milliarder i koronakompensasjon

Norske bedrifter har totalt fått utbetalt 12,8 milliarder kroner i koronakompensasjon.

Hva gjør normenn foran tv-en?

Hva spiser vi nordmenn foran tv-en, hva krangler vi om og hvem ser vi helst tv med? Det har tvleverandøren Allente funnet ut av i en stor undersøkelse.

Slå et slag for poteten

Poteten har sin egen merkedag, nemlig onsdagen i uke 40 som i år er 6. oktober. Potetdagen er en merkedag for å sette søkelys på alt det positive omkring poteten.

Norgesgruppen lanserer bærekraftsfond

Norgesgruppen ønsker å samarbeide tettere med resten av verdikjeden for mat om prosjekter innen helse, miljø og mennesker, og lanserer nå bærekraftsfondet Handle. 100 millioner kroner skal brukes de neste årene.

Sterke tall for TineLeverer sitt beste finansielle tertial noensinne

Konsernsjef Gunnar Hovland peker på viktigheten av å se mer fremover enn bakover når Tine Gruppa leverer sitt beste finansielle tertial noensinne. Driftsresultatet endte på 898 millioner kroner, opp 76 millioner kroner sammenliknet med samme periode i 2020.

Ramsløkpesto fra Litlestøl...det lille ville. Foto: Litlestøl...det lille ville

Norges 39 beste mat- og drikkeprodukter er klare for den store finalen

Etter tre dager med smaksarbeid har dommerne bestemt hvilke 39 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen hele 13 kategorier som kjøtt, sjømat, meieriprodukt og drikke.

Fem skadd av takplate som falt ned på McDonalds-restaurant i Trondheim

Fem personer er skadd etter at en stor takplate falt ned på gjester på en McDonalds-restaurant på Tiller i Trondheim kommune, opplyser politiet.

Gratulerer med kaffedagen!

I dag feires den internasjonale kaffedagen. En dag uten kaffe er utenkelig for de aller fleste. Den første kaffekoppen om morgenen, den lille kaffepausen med gode kolleger, den velfortjente rasten med kaffe på termosen eller en liten stop hos den lokale kaffebaren.

Ny undersøkelseNordmenn kaster 42,6 kilo mat per år

Nordmenn vil gjerne redusere matsvinn, men vi kaster likevel ennå 42,6 kilo mat per år – hver. Noen befolkningsgrupper hiver mer enn andre.

Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er

I butikkhyllene har det kommet stadig flere vegetarburgere og andre kjøtterstatningsprodukter. Men er de sunnere enn kjøtt? Vanskelig å si, mener ekspertene.

Britene hamstrer mat og drivstoffDerfor mangler Storbritannia 100 000 lastebilsjåfører

Kombinasjonen brexit og pandemi har medført store problemer for britisk næringsliv. Britene hamstrer mat og drivstoff, noe som forverrer situasjonen.

Fransk kokk vil lage pizza med tusen oster

Kokken Julien Serri vil knuse rekorden for antall ostetyper på en enkelt pizza. Under en matfest i Lyon skal han forsøke å klemme inn tusen forskjellige slag.

Håndlagde pølser til topps i Norges største lokalmatpris

Metervare vinner Menys Matskattstipend og får kr. 300 000 for å utvikle nye pølser og fremme pølsemakeryrket. Balholm får kr. 200 000 for å redde norske plommer inn i nye desserter. Thorbjørnrud Ysteri får kr. 100 000 for nye oster og nytt formidlingssenter.

Flere kollektivreiser i 2. kvartal

Kollektivtransporten hadde nærmere 8 millioner flere passasjerer i 2. kvartal 2021, en økning på 8 prosent fra forrige kvartal melder SSB.

Kompensasjonsordningen trappes ned

Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet vil få et mindre omfang enn tidligere. Etter hvert som samfunnet gradvis åpnes opp igjen og aktiviteten i næringslivet øker, vil behovet for statlig støtte til næringslivet gradvis avta.

De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød

Snart er det FNs matsvinndag. Her er fem gode tips for å unngå at brødet går i søpla.

Ny bok om plantebasert ernæring

Grønt Forlag lanserer nå et komplett, forskningsbasert oppslagsverk om plantebasert ernæring. Dette er en omfattende og lettlest fagbok som går i dybden på plantebasert ernæring gjennom hele livsløpet - fra liten til stor.

Maaemo får tilbake sine tre Michelin-stjerner

Oslo-restauranten Maaemo får tilbake sine tre Michelin-stjerner. De fikk tre stjerner i 2016, men mistet disse i 2020 da de stengte dørene for å bytte lokaler.

Avisers ledere mener flertallsregjering vil sikre mer stabilitet

Utfordringene står i kø for de neste fire årene, skriver VG på lederplass. Dagbladet tror ikke det blir enkelt, og at en flertallsregjering vil sikre mer stabilitet.

Urge fyller 25 år

Den norske brusen til Coca-Cola ble utviklet og lansert her i landet i 1996.

ForskereBedre for klimaet om færre spiser ris

Risdyrking fører til store utslipp av klimagasser, ifølge en studie som undersøker klimagevinstene ved å bytte til potetdyrking.

Nå starter fårikålsesongen

Fårikålsesongen er i gang, og hodekålprisen går som vanlig ned, viser ukeoversikten fra Landbruksdirektoratet. Også norske epler er å finne i butikkene.

Avgiftskutt bidro sterkt til lavere priser på mat og drikke

Avgiften på mineralvann ble fjernet med virkning fra 1. juli. Det har bidratt til lavere priser på mat og drikke i juli og august, viser de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Melk med smak selger mer enn noen gang

Melk med smak, som iskaffe og sjokolademelk, har aldri solgt mer i Norge enn første halvår i 2021. Økningen skyldes at folk kjøper nye produkter som er sukkerfrie eller inneholder lite sukker.

Godt sommersalg for Nortura

Nortura legger bak seg nok en god sommersesong. Innenfor dagligvare ligger Gilde-salget på fjorårets høye nivå og Prior har økt sitt salg med ca. 25 prosent.

Mat & Marked 2021– Hvis vi ikke er villig til å følge mattrendene blir vi rett og slett ikke med

De administrerende direktørene for NHO Mat og Drikke, og matforskningsinstituttet Nofima ga deltakerne på Mat & Marked 2021 et overblikk over fremtiden for markedet og norsk matproduksjon.

Mat & Marked 2021– Jeg og regjeringen har mye ugjort

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad åpnet Mat & Marked 2021 med å fortelle om regjeringens Matnasjonen Norge-strategi, og forsikre om videre innsats for å bidra til en god oppstart etter pandemien.

Umoe Restaurants endrer navn til Dely

Restaurantaktøren Umoe Restaurants endrer navn. Det nye navnet Dely spiller på de engelske ordene deli, delicious og delivery.

Hvorfor har prisen på kaffe økt så mye?

Nestlés eksperter snakker om driverne bak de høye kaffeprisene, hvordan det påvirker oss alle - og hva vi må gjøre for å bekjempe klimaendringene for å sikre trygg tilgang til mat og drikke.

Prosjektleder for «DigiSpek», Karl Helge Albretsen, og fabrikksjef Inghild Lysne Sanden ved Nortura Sogndal. Foto: Nortura

Forskningsmillioner skal løfte Norturas spekepølser

Nortura har fått 14,7 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjektet «DigiSpek», som skal forbedre norsk spekematproduksjon.

Unil tilbakekaller Fiskemannen Fiskepudding

Unil tilbakekaller Fiskemannen Fiskepudding uten melk med holdbarhet 30.09.2021, da produktet kan inneholde spor av melk.

I juni ble grensa mellom Norge og Sverige åpnet igjen. Hyllene ble fylt opp, og salgstallene begynte forsiktig å stige. Her Ole Jörgen Lind, butikksjef på Maxi Mat på Svinesund. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

SSBGrensehandelen ble nesten utradert

Nordmenn brukte 335 millioner kroner på grensehandel fra 3. kvartal 2020 til og med 2. kvartal 2021, mot 9,7 milliarder kroner i forrige firekvartalsperiode.

Dette surdeigsbrødet trekkes tilbake fordi det kan være pakket et annet brød i posen, noe som kan føre til helsefare for allergikere. Foto: Bakehuset AS / NTB

Bakehuset trekker surdeigsbrød fra butikkene

Bakehusets «Bakerens utvalgte surdeigsbrød» trekkes tilbake fordi det kan være pakket et annet brød i posen, noe som kan føre til helsefare for allergikere.

Vil gjøre tacolefsa helnorsk

En av våre mest kjente matretter skal under lupa når konkurrentene i dagligvarebransjen setter seg sammen med forskningsmiljøene og næringsaktørene.

Kraftig jobbvekst i overnattings- og serveringsbransjen

En vekst i antall jobber på 20 prosent i serverings- og overnattingsbransjen bidro til at antall nye jobber økte med 31.500 fra mai til juni.

Også i år skal helseminister Bent Høie dele ut priser for bransjens bidrag til sunnere kosthold. Foto: NTB og iStock

Fortsetter prisingen av sunnere kosthold

Tine og Meny vant første gang. Nå skal det igjen kjempes om priser for «Sunnere produkter» og «Sunnere markedsføring».

Den siktede truet forbipasserende på Tveita før skyting på T-banen

Tre kvarter før skytingen på Skøyenåsen T-banestasjon truet den nå siktede mannen i 30-årene forbipasserende ved en restaurant på Tveita.

Ingvill Størksen går fra Virke til Coop Norge

Ingvill Størksen er ansatt som ny direktør for politikk og myndighetskontakt i Coop Norge SA. Størksen kommer fra stillingen som direktør for Virke Dagligvare.

Foodora utvider i Bergen og Oslo for å ta et sterkere grep om markedet for rask hjemlevering. Foto: Foodora

Foodora market utvider i Bergen og Oslo

Nå åpner foodora market i Bergen og mot slutten av uken åpner nok en market butikk i Oslo.

Bare fullvaksinerte får gå på restaurant i San Francisco

San Francisco vil som første by i USA innføre krav om fullvaksinering mot covid-19 for å spise på restaurant og benytte seg av andre tilbud innendørs.

Snussalget til værs i Norge

Mesteparten av grensa mot Sverige har vært åpen store deler av sommeren, men likevel har salget av snus økt i Norge i sommer.

Drivstoff, strøm og mat ble dyrere i juli

Dyrere matvarer og høyere priser på drivstoff og strøm bidro til at kjerneinflasjonen steg med 1,1 prosent i juli mot samme tid i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ny undersøkelseForeldre mer opptatt av sunne enn spennende matpakker

Åtte av ti barneskoleforeldre sier at de er mer opptatt av at barnas matpakker er sunne, enn at de er spennende. Det viser en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for opplysningskontorene i landbruket.

Narvesen og 7-Eleven dropper turbokylling

Reitan Convenience Norway som står for omtrent en tredjedel av norsk servicehandel har besluttet å droppe turbokylling i alle sine kjeder: Narvesen, Northland, YX/7-Eleven og 7-Eleven. Dyrevernorganisasjonen Anima roser kjedene for å trosse krevende tider ved å investere stort i dyrevelferd.

Onsdag 1. september er det klart for den første utgaven av dagsseminaret Mat & Marked.

Hva har bransjen lært av pandemien?

Hvordan står det til med mat- og serveringsbransjen etter koronaen? Det er hovedtemaet for konferansen Mat & Marked 1. september.

Bensinprisen nærmer seg 20 kroner

Prisene på drivstoff har økt den siste tiden. Årsaken er at innkjøpsprisen på bensin og diesel har steget betydelig de siste månedene.

Kokkemangel i restaurantbransjen

Det er kokkemangel i restaurantbransjen. En hodepine, sier Virke-direktør, mens Fellesforbundet mener bransjen har seg selv å takke.

Nordmenn er blitt feitere og feitere, og noen opplever at kiloene sniker seg på, år for år. Forskere leter etter mønstre i spisevanene våre for å avdekke hvorfor noen er mer i fare for å gå opp i vekt. Illustrasjonsfoto: Karine H. Henriksen

Hva du plukker fra en buffé, kan si noe om risiko for vektøkning

Forskere har studert unge, normalvektige voksnes valg fra en åpen buffé. De knytter valg av mat rik på karbohydrater og salt til vektøkning og mer kroppsfett.

Direktør Anders Røed og Ringnes har lagt bak seg tidenes beste år, målt i omsetning. Foto: Ringnes

Tidenes beste år for Ringnes

Brus- og ølprodusenten Ringnes hadde i fjor sitt beste år noensinne. Inntektene endte på 4,93 milliarder kroner, opp over 11 prosent fra 2019.

Restauranter må holde stengt – mangler kokker

Kokkemangel tvinger flere restauranter i Bergen til å holde stengt i sommer. Mange permitterte kokker har funnet seg andre jobber.

McDonald's innfører påbud om munnbind i USA

McDonald's vil kreve at kunder og ansatte i områder i USA med betydelig eller høy smittespredning bruker munnbind innendørs, selv om de er fullvaksinerte.

Det er satt over 5,4 millioner vaksinedoser her i landet. Foto: Karine H. Henriksen

1,81 millioner nordmenn fullvaksinerte

Nå har 66,6 prosent av befolkningen her i landet, nesten to tredeler, fått første dose av koronavaksinen, mens 33,6 prosent er fullvaksinerte.

En vaksine gjøres klar på en fire dager lang vaksinefestival i Langdon Park i London, ett av flere forsøk på å lokke flere til å la seg vaksinere. Foto: Kirsty O'Connor / PA via AP / NTB

Lokker med gratis pizza til briter som vil la seg vaksinere

Restauranter og matleverandører slutter seg til kampen for å dra opp vaksinasjonsdekningen i Storbritannia. De lokker blant annet med gratis pizza.

God sommer!

Redaksjonen i Convenience tar nå ferie og vi er tilbake med aktuelle nyheter den 2. august. Her får du et lite gjensyn med noen av vårens mest leste saker, og send oss gjerne noen stemningsbilder fra årets trafikk rundt om i vårt langstrakte land.

Cathrine Larsåsen og Espen Lindberg Berntsen skal fylle ny roller i Just Eat. Foto:Just Eat

Topper det norske laget med sportsprofiler

Takeaway-selskapet Just Eat ansetter flere nye medarbeidere, og satser på sportsprofiler som fotballspilleren Espen Lindberg Berntsen og friidrettsutøveren Cathrine Larsåsen.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

Overraskende prisnedgang på mat og alkoholfrie drikkevarer i juni

Tall fra SSB viser at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer sank med 0,6 prosent i juni 2021. Prisene på mat og tjenester generelt steg med 0,3 prosent i samme periode.

Annonse
Annonse
Annonse