Annonse

Nyheter

Nordmenn er blitt feitere og feitere, og noen opplever at kiloene sniker seg på, år for år. Forskere leter etter mønstre i spisevanene våre for å avdekke hvorfor noen er mer i fare for å gå opp i vekt. Illustrasjonsfoto: Karine H. Henriksen

Hva du plukker fra en buffé, kan si noe om risiko for vektøkning

Forskere har studert unge, normalvektige voksnes valg fra en åpen buffé. De knytter valg av mat rik på karbohydrater og salt til vektøkning og mer kroppsfett.

Direktør Anders Røed og Ringnes har lagt bak seg tidenes beste år, målt i omsetning. Foto: Ringnes

Tidenes beste år for Ringnes

Brus- og ølprodusenten Ringnes hadde i fjor sitt beste år noensinne. Inntektene endte på 4,93 milliarder kroner, opp over 11 prosent fra 2019.

Restauranter må holde stengt – mangler kokker

Kokkemangel tvinger flere restauranter i Bergen til å holde stengt i sommer. Mange permitterte kokker har funnet seg andre jobber.

McDonald's innfører påbud om munnbind i USA

McDonald's vil kreve at kunder og ansatte i områder i USA med betydelig eller høy smittespredning bruker munnbind innendørs, selv om de er fullvaksinerte.

Det er satt over 5,4 millioner vaksinedoser her i landet. Foto: Karine H. Henriksen

1,81 millioner nordmenn fullvaksinerte

Nå har 66,6 prosent av befolkningen her i landet, nesten to tredeler, fått første dose av koronavaksinen, mens 33,6 prosent er fullvaksinerte.

En vaksine gjøres klar på en fire dager lang vaksinefestival i Langdon Park i London, ett av flere forsøk på å lokke flere til å la seg vaksinere. Foto: Kirsty O'Connor / PA via AP / NTB

Lokker med gratis pizza til briter som vil la seg vaksinere

Restauranter og matleverandører slutter seg til kampen for å dra opp vaksinasjonsdekningen i Storbritannia. De lokker blant annet med gratis pizza.

God sommer!

Redaksjonen i Convenience tar nå ferie og vi er tilbake med aktuelle nyheter den 2. august. Her får du et lite gjensyn med noen av vårens mest leste saker, og send oss gjerne noen stemningsbilder fra årets trafikk rundt om i vårt langstrakte land.

Cathrine Larsåsen og Espen Lindberg Berntsen skal fylle ny roller i Just Eat. Foto:Just Eat

Topper det norske laget med sportsprofiler

Takeaway-selskapet Just Eat ansetter flere nye medarbeidere, og satser på sportsprofiler som fotballspilleren Espen Lindberg Berntsen og friidrettsutøveren Cathrine Larsåsen.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

Overraskende prisnedgang på mat og alkoholfrie drikkevarer i juni

Tall fra SSB viser at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer sank med 0,6 prosent i juni 2021. Prisene på mat og tjenester generelt steg med 0,3 prosent i samme periode.

Stort hopp i utenlandsbookinger

Antall bookinger av utenlandsreiser skjøt i været etter nye reiseråd mandag. Bestillinger av pakkereiser hos Finn.no økte med 88 prosent.

Arkivfoto: Karine Hildonen Henriksen.

Langt færre konkurser i serveringsbransjen

Det er bare halvparten så mange konkurser i overnattings- og serveringsbransjen i år enn det var på samme tid i fjor, viser tall fra analysefirmaet Experian.

Ny lederVil jobbe for like konkurransevilkår

Magnus Birkelund er ansatt som ny leder for Virke servicehandel og startet i jobben den 28. juni. Han kommer fra stillingen som spesialrådgiver for finansfraksjonen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Nå vil han jobbe for like konkurransevilkår i bransjen.

Antall togreiser nesten halvert i 2020

43 millioner passasjerer reiste med tog i Norge i 2020, noe som er nær halvparten så mange som året før. Nedgangen skyldes hovedsakelig koronarestriksjonene.

Ny verdensrekord76 pølser i brød på ti minutter

Joey Chestnut, iblant omtalt som «Jaws», vant den årlige pølsespisekonkurransen i New York for 14. gang. Samtidig slo han sin egen verdensrekord fra i fjor.

Pizza vinner fotballkampen

Mens EM 2020-kampene går på norske TV-skjermer, dukker spørsmålet opp: Hva spiser og drikker man mens landslagene kjemper? En ny undersøkelse gir svaret.

Svenske grensekommuner tapte stort på pandemien i fjor

Dagligvarehandelen i svenske kommuner med grense mot Norge falt med rundt 7 milliarder svenske kroner fra 2019 til 2020.

Matfestival avlyst – frykter lokale smitteutbrudd

For andre år på rad må den tradisjonelle festivalen Matstreif avlyses i Oslo på grunn av frykt for lokale smitteutbrudd.

Inviterer til VM i Kokekaffe

Norsk Kaffebrennerlaug og Langøra Kaffebrenneri arrangerer Trøndelag Kaffefestival 13.-15. august, der det er duket for faglig program for kaffeinteresserte, fest, kaffemarked og – ikke minst – VM i Kokekaffe.

I sommer vil vi handle for 121 milliarder

I juli og august vil nordmenn handle for 121 milliarder kroner, anslår Hovedorganisasjonen Virke. Kaldt og vått vær vil være godt nytt for kjøpesentrene, mens sol og varme vil gi økt dagligvaresalg.

KostholdSvært lite jod i plantebaserte drikker

En ny studie foretatt av forskere ved Havforskningsinstituttet viser at de fleste plantebaserte drikker inneholder svært lite jod.

Her er panelet som stiller i debatten om mat- og serveringsbransjen etter koronaen under Mat & Marked 1. september.

Mat & Marked 2021Hva vil et regjeringsskifte bety for mat- og serveringsbransjen?

Tolv dager før stortingsvalget møtes sentrale bransjeaktører og politikere for å diskutere mat og matpolitikk.

Ni bransjer får ny minstelønn

Etter at prosessen har blitt utsatt flere ganger, får ansatte i ni bransjer nye lovfestede lønns- og arbeidsvilkår fra 1. juli. Serveringsbransjen er en av de som omfattes av de nye satsene for minstelønn.

Mat & Marked 2021Slik håndterte de koronaen

Den 1. september får du innblikk i tre spennende eksempler på hvordan matbransjen har håndtert koronautfordringene gjennom 2020 og 2021.

I februar 2023 er det klart for Umami Arena. Nå er det klart at NHO Mat og Drikke, her ved Ingunn Storetvedt Eriksen, for første gang blir med i hovedkomiteen. Foto: Norges Varemesse og Moment Studio

Umami Arena styrker laget

NHO Reiseliv og Norske Kokkers Landsforening er klare. Nå går også NHO Mat og Drikke inn i hovedkomiteen for Umami Arena.

Ny rekordNå bor over 1 million nordmenn alene

1 005 600 personer bor alene i Norge i 2021. Det tilsvarer 18,8 prosent av befolkningen, og er en økning på 0,5 prosentpoeng fra i fjor.

Østlendingene spiser mest fisk

På spørsmål om hvem som spiser fisk minst to ganger i uka eller oftere, er det faktisk nordlendinger som kommer dårligst ut i Norge. Østlendingene topper statistikken.

Økt omsetning og styrket resultat for Nortura

Resultatene for 1. tertial 2021 viser en omsetning på åtte milliarder kroner, en økning på 7,7 prosent sammenlignet mot samme periode i fjor, mens driftsresultatet økte med 47 millioner kroner.

Fremtidens handel er både digital og fysisk

Varehandelen har under pandemien måttet håndtere uforutsette hendelser og finne nye måter å møte kundene på. Til tross for, og på grunn av, korona, har detaljhandelen samlet sett hatt en vekst på 10 prosent så langt i år.

Hoff tilbakekaller «Opphøgde potteter»

Hoff tilbakekaller «Opphøgde potteter ekstra sprø» og «Opphøgde potteter ekstra sprø med salt og pepper» på grunn av risiko for spor av melk i produktene.

Tilbakekaller vårruller

Orkla Foods Norge kaller tilbake TORO Vårrull m/kjøtt solgt hos Holdbart.

Nordmenn gjør som kongen – velger Vestland som reisemål i sommer

Vestland fylke er på topp blant planlagte reisemål for nordmenn i sommer. Dermed er folket på linje med kongeparet, som tirsdag starter sin vestlandstur.

Grilstad kjøper mathuset Holmens

Med oppkjøpet av stavangerbedriften Holmens AS styrker Grilstad sin posisjon som leverandør av fersk ferdigmat.

Solid overskudd for Reitan

Reitan økte omsetningen med 8,6 milliarder kroner i pandemiåret 2020. Totalt omsatte selskapet for 105,6 milliarder og fikk et overskudd på 5,5 milliarder.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Laveste smittetall i Oslo siden september

Det er registrert kun 12 nye smittede i Oslo, noe som er det laveste døgntallet siden starten av september. Det lover godt for gjenåpningen, sier Espen Nakstad.

Husk plastforbudet i engangsprodukter fra 3. juli

Fra 3. juli blir det forbudt å omsette en rekke engangsprodukter i plast. Forbudet gjelder også engangsprodukter av biobasert og bionedbrytbar plast.

Sukkerfri verdensrekord

Sukkerfri brus fortsetter å ta markedsandeler i Norge. Nå er det satt ny verdensrekord.

Derfor velger Ringnes 80 prosent resirkulert plast

Med Imsdal var Ringnes først i Norge til å lansere drikkevareflasker laget av 100 prosent resirkulert plast i 2019. Nå går de ned til 80 prosent for å sikre at plasten kan resirkuleres flere ganger.

Nok en nedgang i matprisene

Tall fra SSb viser at prisene på mat og drikke gikk ned med 0,6 prosent i mai 2021. De siste 12 månedene har prisene på mat og drikke gått ned med 2 prosent.

Alvorlig tomatvirus påvist i Norge

Et alvorlig og svært smittsomt tomatvirus er for første gang påvist i Norge. Viruset er ikke farlig for mennesker, men spres raskt mellom planter.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nortura iverksetter gjennomgang av dyrevelferdsarbeidet

I et ekstra styremøte mandag har konsernstyret i Nortura vedtatt å iverksette en gjennomgang av den interne oppfølgingen av dyrevelferdsarbeidet i konsernet.

Nærbutikken driftes av Kjøpmannshuset, som har ambisiøse mål når det gjelder å kutte matsvinnet. Illustrasjonsfoto: Rakel Berg

Nærbutikken inngår samarbeid for å redusere matsvinn

88 av butikkene til kjeden som representerer mindre lokalbutikker over hele landet, er nå med i Too good to go-appen.

Hovedstadens innbyggere trekker til sjø og vann og koser seg i varmen. Her fra Lekteren restaurant på Aker Brygge. Foto: Terje Pedersen / NTB

Konkurstallene i reiselivet halvert

Analyseselskap mener omfattende koronastøtteordninger og en usedvanlig snill skatteetat er årsakene til at få serverings- og hotellselskaper går konkurs.

NHO og Virke jubler for bruskutt

Næringslivet vender tommelen opp for at Frp og regjeringen er enig om å fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer.

Vinnerretten i 2019 fra Zawai Briskeby: Poke Classic serveres med marinert rå laks, salat, mango agurk, syltet rødløk, vårløk, chilimajones, sesamfrø, wasabinøtter. Kunden velger selv ris, fullkornsris eller salat som base til retten.

Har du meldt deg på NM i Sunn Fastfood?

Årets konkurranse er straks i gang og påmeldingsfristen er satt til 20. juni, dermed er det fortsatt mulig å melde seg på i kampen om å servere Norges sunneste fastfood-rett. OFG har allerede fått inn påmeldinger og oppfordrer så mange som mulig til å hive seg på i årets konkurranse.

Statsminister Erna Solberg melket for harde livet da hun deltok i en melkekonkurranse under Dyrskun 2018 i Seljord. Foto: Tore Meek / NTB

Dyrsku'n i Seljord avlyst for andre år på rad

Arrangørene av den tradisjonelle messen Dyrsku'n i Seljord avlyser for andre år på rad på grunn av usikkerheten knyttet til pandemien.

Norske grønnsaker i hyllene

Etter en kald vår kan kundene nå glede seg over flere norske, friske grønnsaker i butikkhyllene. Og det er nå man har mulighet til å sikre seg fersk asparges.

Her er noen av innlederne under dagskonferansen Mat & Marked 1. september: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Tor Jørgen Kramprud Arnesen fra Kokken Tor, direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke og daglig leder Ingunn Anstensrud i Den Sort

Bollestad åpner ny matkonferanse

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har takket ja til å åpne dagskonferansen Mat & Marked 1. september.

Resirkulerbare plastglass på vei til festivalene

Resirkulering av plastglass bidrar til å redusere miljøbelastningen fra festivaler og konserter rundt om i landet. Nå kommer løsningen som gjør det langt enklere for arrangørene å resirkulere plastglassene.

Kongekrabben er blitt en god eksportvare, spesielt til USA og Asia. Foto: Karine H. Henriksen

Fortsatt vekst for sjømateksporten

Norge eksporterte sjømat for 8,3 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 6 prosent sammenlignet med mai i fjor. Kongekrabben har hatt en eventyrlig vekst det siste året.

Foto: Mattilsynet

Andelen uvarslede dyrevelferdstilsyn øker

I første tertial gjennomførte Mattilsynet tilsyn med dyrevelferden i 781 dyrehold. Andelen uvarslede tilsyn var større enn tidligere. Det ble avdekket få alvorlige brudd på dyrevelferdsloven, men andelen dyrehold med regelverksbrudd har økt noe.

Mange produsenter starter høstingen i løpet av noen uker. Da trengs arbeidskraft.

Utenlandsk arbeidskraft: - Forbrukerne må ta kostnaden

Det er lys i tunnelen for bøndene som trenger hjelp til innhøstingen. - Det haster for å redde både maten og økonomien, sier Øystein Øren, produktsjef med ansvar for landbruk i Frende Forsikring.

Stjernedryss over Gårdsost fra Namdalen

The International Taste Institute i Brussel har tildelt Superior Taste Award med to stjerner til Synnøves nye Gårdsost fra Namdalen og til Synnøves Rabagast.

Nestlé produserer alt fra kaffe og sjokolade via potetmos og buljong til barnemat. Arkivfoto: NTB

Nestlé endrer strategi etter usunn-avsløring

Matvaregiganten Nestlé sier de utvikler en ny ernæringsstrategi etter at Financial Times rapporterte om at mesteparten av varene deres er usunne.

Adm. Direktør Jan Paul Bjørkøy i Kiwi, Cristobal Martinez og redaktør Ole-Martin Bjørklid i Hjemmet.

Cristobal er Norges hyggeligste kassamann

På fredag ble det offisielt: Cristobal Martinez i Kiwi Lierbyen, Viken, er Norges hyggeligste kassamann.

Norgesferie ble særdeles populært i fjor sommer. Halvparten av nordmenn mellom 18 og 29 år vil prioritere norgesferie også etter at pandemien er over. Her fra Henningsvær i Lofoten. Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

FerievanerUnge vil foretrekke norgesferie også etter pandemien

Ferske tall viser at 7 av 10 nordmen skal feriere i Norge i sommer. Mange unge vil velge norgesferie fremfor utenlandsferie selv etter pandemien, ifølge tall fra NHO Reiseliv.

Fristen for å levere skattemeldingen eller å søke om utsettelse er mandag 31. mai. I år kan du forlenge leveringsfristen til 20. august.

SkattemeldingenHusk å søke om utsettelse for å unngå tvangsmulkt

Fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende eller å søke om utsettelse er mandag 31. mai. I år kan du forlenge leveringsfristen til 20. august.

Skåla i Nordfjord. Sverre Hjørnevik / visitnorway.com

Koronabarometer7 av 10 nordmenn vil feriere i Norge i sommer

Dette er det høyeste tallet som noen gang er registrert. – Alle tegn tyder på at dette blir tidenes norgesferie for nordmenn. Følelsen av frihet er en av de aller viktigste driverne, forteller reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Sommer, sol og utepils kan være i vente for Oslos innbyggere. Onsdag blir det igjen mulig å ta seg en øl på restauranter og skjenkesteder i hovedstaden etter 199 dager med forbud. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oslos puber åpner igjen etter et halvt år med forbud: – Bruk uteserveringen!

Det er klart for nye eventyr på Oslos puber. Helsebyråden råder folk til å være forsiktige – og til å invitere med folk som har vært mye alene under pandemien.

Bama ekspanderer med ny fabrikk i Finland

Bama bygger et 6000 kvadratmeter stort produksjonsanlegg for ferdigskårede salater, frukt og grønnsaker til det finske dagligvare- og servicehandelsmarkedet.

Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer. Foto: Terje Pedersen / NTB

Finans NorgeFramtidsoptimismen kraftig styrket i Norge

For første gang siden nedstengingen i fjor vår er det flere framtidsoptimister enn -pessimister her til lands, viser forventningsbarometeret fra Finans Norge.

Annonse
Annonse
Annonse