Annonse

Nyheter

SenterpartietKritisk til at Oslo kommune gjør vegetarmat til standard

Fra nå av må de som ønsker noe annet enn vegetarmat ved Oslo kommunes arrangementer, si ifra om det på forhånd. – Ikke bra for norsk matforsyning, mener Sp.

Analysene viser at det er mer karbohydrater i form av stivelse og kostfiber i de plantebaserte kjøttalternativene enn i tilsvarende produkter basert på kjøtt. Foto: Mattilsynet

Mattilsynet har sjekket plantebaserte middager og drikker

Analysene viser mer karbohydrater og mindre fett i plantebaserte middager enn middager basert på kjøtt.

OsloUendret arbeidsledighet etter lettelser av tiltak

Lettelsene i noen av smitteverntiltakene har hittil vist liten effekt i arbeidsledighetstallene, ifølge Nav Oslo. Tallene er uendret sammenlignet med forrige uke.

EuromonitorHer er årets globale forbrukertrender

Klimabevissthet, kreative forbrukere, digitale eldre og urbane folk på bygda. Det er noen av de globale forbrukertrendene i 2022, ifølge Euromonitor.

Om lag hver tredje tomatbonde vil legge ned i år

Minst 27 prosent av tomatbøndene vil legge ned driften i år, viser en ny undersøkelse. Årsaken er høye energipriser som gir lav driftsmargin.

Bondeorganisasjonene i krisemøte med regjeringen

Mandag møter bondeorganisasjonene regjeringen til krisemøte om strømpriser. – Nå haster det med en avklaring, sier lederen i Bondelaget.

GigaboksNorgesgruppen lanserer ny storhandelskjede

Iøpet av våren 2022 lanseres en storhandelskjede som skal tilby noe nytt og annerledes til dagens varehandel. Gjennom salg av varer i store forpakninger, nyttige faghandelsprodukter og spennende partier er målet å gi kunden en ny type handleopplevelse i det Norgesgruppen beskriver som lagerbutikker.

Grønn mat fra blå åker

Interesseorganisasjonen - Norwegian Seaweed Assosiation - er etablert. Flere forskningsmiljø jobber sammen og i lag med industrien. Og stadig flere produsenter starter opp. Tare er i ferd med å gjøre seg gjeldende i norsk sjømat.

Tilbakekaller Freia Melkerull

Mondelēz International i Norge tilbakekaller Freia Melkerull med holdbarhetsdato 05-11-22 og partinummer OGO0414452 grunnet risiko for allergener.

NorgesGruppens BærekraftsfondHer er de første prosjektene som får støtte

NorgesGruppen etablerte i høst bærekraftsfondet HANDLE. I løpet av første søknadsrunde har fondet mottatt hele 68 søknader. Nå offentliggjøres de første åtte prosjektene som får støtte.

NHO-rapportTredobling av bedrifter med mer enn halvert omsetning

Andelen bedrifter der omsetningen er mer enn halvert, ble tredoblet fra desember til januar, viser NHOs siste medlemsundersøkelse. Særlig reiselivet sliter.

Matmangel i amerikanske butikker

Amerikanske dagligvarebutikker mangler stadig flere matvarer i hyllene.

En tredobling av antall dagligvarebutikker som bruker Too Good To Go er en av årsakene til veksten i 2021. Foto: Too Good To Go

Matredder-rekord i 2021

Butikker og forbrukere reddet 2,2 millioner poser med overskuddsvarer gjennom Too Good To Go i 2021 – opp nesten 50 prosent fra 2020.

Ikke alle utesteder vil klare å holde åpent som normalt når kranene åpnes igjen. Årsaken er mangel på ansatte. Foto: Fredrik Varfjell | NTB

Hard kamp om ansatte i utelivet

Etter to år med pandemi opplever utelivsbransjen hard kamp om ansatte.

Burger King har åpnet i Elverum

Burger King har åpnet dørene på Grindalsmoen. Restauranten i Elverum har både Drive Thru og ladeplasser. Til sommeren står et stort uteområde med sitteplasser klart.

Prisene på brus falt med nesten 20 prosent i 2021, først og fremst på grunn av avgiftsendringer. Foto: Terje Pedersen  | NTB

Prisene på mat og drikke falt i 2021

Prisene på mat og drikke gikk ned 1,9 prosent i 2021. Avgiftsendringer er hovedårsaken.

Kun 13 grove brudd på smittevernreglene på Oslos utesteder i fjor

Det er mer enn 1.300 etablissementer i Oslo som har skjenkebevilling. I hele 2021 ble det registrert kun 13 grove brudd på smittevernreglene der.

Flere Oslo-restauranter åpner dørene igjen

Ekebergrestauranten og Grand Café er blant Oslo-restaurantene som åpnes igjen de nærmeste dagene, til tross for at det ikke er lov til å servere alkohol.

SV og Venstre fremmer også forslag om skjenkestopp

Både SV og Venstre legger fram forslag i Stortinget hvor de ber regjeringen vurdere om skjenkestopp skal fortsette.

Asko Servering Norgescup og Tine MatCup flyttes til slutten av april

Begge konkurransene er svært viktige for serveringsbransjen og for rekrutteringen til kokk- og servitørfaget. Den siste tids utvikling av Covid-19 og Omikron gjør at finale-helgen flyttes til april 2022.

Håper flere restauranter får menyer med punktskrift

To menn i 20-årene mistenkt for kioskran i Oslo

Politiet mener to unge menn i 20-årene sto bak ranet av en kiosk på Holbergs plass i Oslo første juledag. Ingen av dem er pågrepet.

Lokalmat til topps i 2021

Salget av lokalmat økte med hele 13 prosent i 2021. Ingen varekategori vokser like mye i Meny. Nordmenn vil ha norske produkter med unik historie og lokal identitet.

Halvparten av arbeidsstyrken åpne for ny jobb

Pandemien har gjort at mange har revurdert om jobben fortsatt passer inn i livet. Halvparten av arbeidsstyrken er nå enten på jakt etter ny jobb eller åpne for nye muligheter, og i dag 3. januar er den dagen i året hvor flest leter etter ny jobb på Finn.no.

4Service Tilbakekaller over 400 permitterte

I forrige uke gikk det ut permitteringsvarsel til mer enn fire hundre av selskapets ansatte, og flere permitteringer virket uunngåelig på nyåret. Som følge av den nye lønnstøtteordningen fra myndighetene kalles nå alle disse ansatte tilbake på jobb.

OrklaDeler ut dagligvarer til sårbare barnefamilier

Matutdeling til sårbare barnefamilier som en oppmuntring i en tøff hverdag. Orkla og Sanitetskvinnene styrker nå samarbeidet for å hjelpe dem som er særlig berørt av koronapandemien.

Nortura utsatt for dataangrep

Nortura har stengt ned sine IT-systemer som følge av et dataangrep. Angrepet fører blant annet til redusert aktivitet ved fabrikker.

Norges eneste Hard Rock Café legges ned

OSLO: Hard Rock Café på Karl Johans gate i Oslo har lørdag sin siste åpningsdag. Dermed blir den eneste norgesfilialen av den internasjonale restaurantkjeden borte.

Gjør deg klar til restefest i romjula

1 av 4 kaster mer mat i jula enn ellers. Men med et par ekstra ingredienser på lur, er det enkelt å lage nye, fristende retter av restene fra julematen.

Lønnskompensasjonsordningen legges fram fredag

Fredag legger regjeringen fra sitt forslag til lønnsstøtteordning, som har vært etterlyst av mange. Rødt frykter at forslaget ikke blir behandlet før jul.

Foodora må finne 400 nye bud før nyttår

Matleveringstjenestene venter økt pågang etter nok en nedstengning. Nå må Foodora og Wolt ut på jakt etter nye bud for å møte etterspørselen.

Nav5 200 personer fikk permitteringsvarsel i forrige uke

5 200 personer fikk varsel om permittering i forrige uke, viser ferske tall fra Nav. Rundt halvparten av varslene gjaldt personer i Oslo og Viken.

Høytid for matkasting

Vi kaster over 40 kg mat hver i året viser nye tall fra Matvett. Julen er nok den tiden på året hvor vi kaster mest.

NorturaBlir ny hovedleverandør for hvitt kjøtt og egg til Forsvaret

Nortura Proff skal sikre hvitt kjøtt og egg til det norske Forsvaret fra 2022. Avtalen er landsdekkende og har en årlig verdi på om lag 23, 5 millioner kroner.

Dette lurer nordmenn på til jul

De tradisjonsrike julerettene lager du kanskje bare én eller to ganger i året. Da kan det dukke opp spørsmål som trenger raske svar. Her er noe av det vi lurer aller mest på til jul – med svar fra ekspertene.

Støre stenger kranene: – Nå er det alvor

Full skjenkestopp, gult nivå i skolen og strenge regler for arrangementer. Det er regjeringens hovedgrep for å få kontroll over omikron.

Bensinstasjon ranet i Lillesand

En mann truet natt til søndag til seg penger fra en bensinstasjon på Gaupemyr i Lillesand.

Brød og pizza kan bli dyrere framover

Prisen på hvete stiger, og det er satt prisrekord for importert mathvete til Norge. Markedsdirektør i Norgesmøllene kaller situasjonen en perfekt storm.

LogistikkbransjenFrykter for forsyning av mat og medisiner med omikronregler

I Bergen skal alle nye koronatilfeller behandles som om de har omikronvarianten, med strengere karanteneregler. Logistikkbransjen krever unntak fra reglene.

Matprisene fortsetter å falle frem mot jul

Økningen i konsumprisindeksen ble dempet av at matvarer og alkoholfrie drikkevarer som har hatt en prisnedgang på 3,6 prosent de siste tolv månedene.

Forbruket av grønnsaker har økt fra 71,9 kilo i 2010 til 80,8 kilo i fjor. Foto: Terje Pedersen | NTB

Dette spiste vi i koronaåret 2020

Mer ost, yoghurt og korn og kanskje litt mindre kjøtt.

Her er finalistene i Helse- og omsorgsdepartementets priser for sunnere kosthold.

Sunnhetsprisene utsatt

Utdelingen av prisene for «Sunnere produkter» og «Sunnere markedsføring» er utsatt til over nyttår. Seks finalister er klare.

Over 40 koronasmittet etter julebord hos Maarud i Sør-Odal – trolig omikron

42 personer har så langt fått påvist koronasmitte etter et julebord hos potetgullprodusenten Maarud forrige lørdag. Kommuneoverlegen tror det er omikronsmitte.

Importerte bringebær kilde til hepatitt-utbrudd

Fryste bringebær importert fra utlandet er trolig smittekilden til et nasjonalt utbrudd av hepatitt A fra tidligere i år, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

Nordmenn er glade i tradisjoner, og det er fortsatt ribbe og pinnekjøtt som er nordmenns favoritter på julaften. Det viser Matprats nye juleundersøkelse. Foto: matprat.no

Dette spiser vi på julaften

Åtte av ti spiser svinneribbe eller pinnekjøtt på julaften. Mer overraskende: Flere velger pizza enn lutefisk.

Støre vurderer å ta mer av regningen for koronafravær

Ordningen med kortere arbeidsgiverperiode ved sykefravær som skyldes korona, må gjeninnføres, mener arbeidsgivere. Jonas Gahr Støre lover å vurdere saken nøye.

Blikket fester seg ved fristelser

Blikksporingstester viser at emballasjens design påvirker hva som fenger, og dermed hvordan et produkt blir oppfattet. Det er ikke alltid samsvar mellom forventet og faktisk opplevelse.

RapportSkalldyr og blekksprut føler smerte – bør ikke kokes levende

Skalldyr og blekksprut føler smerte og bør ikke kokes levende, ifølge en ny forskningsrapport.

ForskningHvorfor reduserer kaffedrikking risiko for demens?

Godt nytt for alle som er avhengige av flere kopper kaffe for å fungere: Nok en studie knytter kaffedrikking til lavere demensrisiko og bedre kognitive evner.

Stoltenberg– Vi bør være bekymret

Det er grunn til å være bekymret for den nye koronavarianten omikron, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

FNMatproduksjonen i verden må gjøres mer robust

Både pandemier og klimaendringene vil kunne by på store utfordringer for landbruket framover. Matproduksjonen må derfor gjøres mer robust, mener FN.

Nedgang i dagligvarehandelen for tredje måned på rad

Mens omsetningen i detaljhandelen totalt sett steg med 1 prosent fra september til oktober, måtte dagligvarebransjen tåle en nedgang for tredje måned på rad.

Automasjon skal gjøre den nye Nortura-fabrikken mer driftseffektiv

TØNSBERG: Nortura og Schneider Electric forlenger samarbeidet og inngår ny avtale for oppgradering av byggautomasjonsanlegget på Nortura sin fabrikk på Sem utenfor Tønsberg.

Grensehandelen kraftig opp

Etter flere kvartaler med strenge reiserestriksjoner og svært lav grensehandel, tok handelen over grensa seg kraftig opp i tredje kvartal. Sammenliknet med før pandemien er fremdeles to av tre handleturer borte melder SSB.

Denne uka kommer Felleskjøpets urbane butikk på Fornebu med blant avdelingene som tester salg av utvalgte matprodukter fra Nortura. Her er Trond Fidje (til venstre), nordisk direktør for detaljhandel i Felleskjøpet Agri, butikksjef Charlotte Alexandra Arn

Felleskjøpet utvider satsingen på Nortura-mat

Prøveprosjektet med å selge kvalitetsmat fra Nortura har vært stor suksess. Nå utvider Felleskjøpet tilbudet.

Dårlig kostholdEn alvorlig trussel mot folkehelsa

Nesten halvparten av verdens befolkning er feilernært enten på grunn av for lite eller for mye mat. Det truer både folkehelsa og planeten vår viser en ny rapport.

Coca-Colas juletrailerHer er årets stoppesteder

I år sender Coca-Cola ut to juletrailere som starter sin førjulsturne 26. november, den ene starter i Tromsø, den andre i Trondheim. Deretter skal de besøke en lang rekke byer og tettsteder de neste fire ukene.

På topplisten til Dow Jones sin bærekraftindeks

Orkla er blant de ti prosent ledende matvareselskapene på bærekraft i Europa, viser den prestisjefylte bærekraftindeksen til Dow Jones.

Global studieKobler inntak av rødt kjøtt til sykdomsøkning

Økt konsum verden rundt av rødt og bearbeidet kjøtt kan knyttes til en brå økning i kroniske sykdommer, viser en studie basert på data fra 154 land.

Kjøpesenteret Colosseum 9 har fått et kraftig løft

MAJORSTUA: Det internasjonale eiendomsselskapet Pembroke har redesignet kjøpesenteret Colosseum Park fra 1990-tallet. Med et nytt navn, et friskt design og flere forhandlere, er Colosseum 9 det nye go-to-stedet for beboerne på Majorstua som søker gode spisesteder og shoppingmuligheter i hverdagen.

Annonse
Annonse
Annonse