Annonse

Nyheter

Fransk kokk vil lage pizza med tusen oster

Kokken Julien Serri vil knuse rekorden for antall ostetyper på en enkelt pizza. Under en matfest i Lyon skal han forsøke å klemme inn tusen forskjellige slag.

Håndlagde pølser til topps i Norges største lokalmatpris

Metervare vinner Menys Matskattstipend og får kr. 300 000 for å utvikle nye pølser og fremme pølsemakeryrket. Balholm får kr. 200 000 for å redde norske plommer inn i nye desserter. Thorbjørnrud Ysteri får kr. 100 000 for nye oster og nytt formidlingssenter.

Flere kollektivreiser i 2. kvartal

Kollektivtransporten hadde nærmere 8 millioner flere passasjerer i 2. kvartal 2021, en økning på 8 prosent fra forrige kvartal melder SSB.

Kompensasjonsordningen trappes ned

Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet vil få et mindre omfang enn tidligere. Etter hvert som samfunnet gradvis åpnes opp igjen og aktiviteten i næringslivet øker, vil behovet for statlig støtte til næringslivet gradvis avta.

De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød

Snart er det FNs matsvinndag. Her er fem gode tips for å unngå at brødet går i søpla.

Ny bok om plantebasert ernæring

Grønt Forlag lanserer nå et komplett, forskningsbasert oppslagsverk om plantebasert ernæring. Dette er en omfattende og lettlest fagbok som går i dybden på plantebasert ernæring gjennom hele livsløpet - fra liten til stor.

Maaemo får tilbake sine tre Michelin-stjerner

Oslo-restauranten Maaemo får tilbake sine tre Michelin-stjerner. De fikk tre stjerner i 2016, men mistet disse i 2020 da de stengte dørene for å bytte lokaler.

Avisers ledere mener flertallsregjering vil sikre mer stabilitet

Utfordringene står i kø for de neste fire årene, skriver VG på lederplass. Dagbladet tror ikke det blir enkelt, og at en flertallsregjering vil sikre mer stabilitet.

Urge fyller 25 år

Den norske brusen til Coca-Cola ble utviklet og lansert her i landet i 1996.

ForskereBedre for klimaet om færre spiser ris

Risdyrking fører til store utslipp av klimagasser, ifølge en studie som undersøker klimagevinstene ved å bytte til potetdyrking.

Nå starter fårikålsesongen

Fårikålsesongen er i gang, og hodekålprisen går som vanlig ned, viser ukeoversikten fra Landbruksdirektoratet. Også norske epler er å finne i butikkene.

Avgiftskutt bidro sterkt til lavere priser på mat og drikke

Avgiften på mineralvann ble fjernet med virkning fra 1. juli. Det har bidratt til lavere priser på mat og drikke i juli og august, viser de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Melk med smak selger mer enn noen gang

Melk med smak, som iskaffe og sjokolademelk, har aldri solgt mer i Norge enn første halvår i 2021. Økningen skyldes at folk kjøper nye produkter som er sukkerfrie eller inneholder lite sukker.

Godt sommersalg for Nortura

Nortura legger bak seg nok en god sommersesong. Innenfor dagligvare ligger Gilde-salget på fjorårets høye nivå og Prior har økt sitt salg med ca. 25 prosent.

Mat & Marked 2021– Hvis vi ikke er villig til å følge mattrendene blir vi rett og slett ikke med

De administrerende direktørene for NHO Mat og Drikke, og matforskningsinstituttet Nofima ga deltakerne på Mat & Marked 2021 et overblikk over fremtiden for markedet og norsk matproduksjon.

Mat & Marked 2021– Jeg og regjeringen har mye ugjort

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad åpnet Mat & Marked 2021 med å fortelle om regjeringens Matnasjonen Norge-strategi, og forsikre om videre innsats for å bidra til en god oppstart etter pandemien.

Umoe Restaurants endrer navn til Dely

Restaurantaktøren Umoe Restaurants endrer navn. Det nye navnet Dely spiller på de engelske ordene deli, delicious og delivery.

Hvorfor har prisen på kaffe økt så mye?

Nestlés eksperter snakker om driverne bak de høye kaffeprisene, hvordan det påvirker oss alle - og hva vi må gjøre for å bekjempe klimaendringene for å sikre trygg tilgang til mat og drikke.

Prosjektleder for «DigiSpek», Karl Helge Albretsen, og fabrikksjef Inghild Lysne Sanden ved Nortura Sogndal. Foto: Nortura

Forskningsmillioner skal løfte Norturas spekepølser

Nortura har fått 14,7 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjektet «DigiSpek», som skal forbedre norsk spekematproduksjon.

Unil tilbakekaller Fiskemannen Fiskepudding

Unil tilbakekaller Fiskemannen Fiskepudding uten melk med holdbarhet 30.09.2021, da produktet kan inneholde spor av melk.

I juni ble grensa mellom Norge og Sverige åpnet igjen. Hyllene ble fylt opp, og salgstallene begynte forsiktig å stige. Her Ole Jörgen Lind, butikksjef på Maxi Mat på Svinesund. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

SSBGrensehandelen ble nesten utradert

Nordmenn brukte 335 millioner kroner på grensehandel fra 3. kvartal 2020 til og med 2. kvartal 2021, mot 9,7 milliarder kroner i forrige firekvartalsperiode.

Dette surdeigsbrødet trekkes tilbake fordi det kan være pakket et annet brød i posen, noe som kan føre til helsefare for allergikere. Foto: Bakehuset AS / NTB

Bakehuset trekker surdeigsbrød fra butikkene

Bakehusets «Bakerens utvalgte surdeigsbrød» trekkes tilbake fordi det kan være pakket et annet brød i posen, noe som kan føre til helsefare for allergikere.

Vil gjøre tacolefsa helnorsk

En av våre mest kjente matretter skal under lupa når konkurrentene i dagligvarebransjen setter seg sammen med forskningsmiljøene og næringsaktørene.

Kraftig jobbvekst i overnattings- og serveringsbransjen

En vekst i antall jobber på 20 prosent i serverings- og overnattingsbransjen bidro til at antall nye jobber økte med 31.500 fra mai til juni.

Også i år skal helseminister Bent Høie dele ut priser for bransjens bidrag til sunnere kosthold. Foto: NTB og iStock

Fortsetter prisingen av sunnere kosthold

Tine og Meny vant første gang. Nå skal det igjen kjempes om priser for «Sunnere produkter» og «Sunnere markedsføring».

Den siktede truet forbipasserende på Tveita før skyting på T-banen

Tre kvarter før skytingen på Skøyenåsen T-banestasjon truet den nå siktede mannen i 30-årene forbipasserende ved en restaurant på Tveita.

Ingvill Størksen går fra Virke til Coop Norge

Ingvill Størksen er ansatt som ny direktør for politikk og myndighetskontakt i Coop Norge SA. Størksen kommer fra stillingen som direktør for Virke Dagligvare.

Foodora utvider i Bergen og Oslo for å ta et sterkere grep om markedet for rask hjemlevering. Foto: Foodora

Foodora market utvider i Bergen og Oslo

Nå åpner foodora market i Bergen og mot slutten av uken åpner nok en market butikk i Oslo.

Bare fullvaksinerte får gå på restaurant i San Francisco

San Francisco vil som første by i USA innføre krav om fullvaksinering mot covid-19 for å spise på restaurant og benytte seg av andre tilbud innendørs.

Snussalget til værs i Norge

Mesteparten av grensa mot Sverige har vært åpen store deler av sommeren, men likevel har salget av snus økt i Norge i sommer.

Drivstoff, strøm og mat ble dyrere i juli

Dyrere matvarer og høyere priser på drivstoff og strøm bidro til at kjerneinflasjonen steg med 1,1 prosent i juli mot samme tid i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ny undersøkelseForeldre mer opptatt av sunne enn spennende matpakker

Åtte av ti barneskoleforeldre sier at de er mer opptatt av at barnas matpakker er sunne, enn at de er spennende. Det viser en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for opplysningskontorene i landbruket.

Narvesen og 7-Eleven dropper turbokylling

Reitan Convenience Norway som står for omtrent en tredjedel av norsk servicehandel har besluttet å droppe turbokylling i alle sine kjeder: Narvesen, Northland, YX/7-Eleven og 7-Eleven. Dyrevernorganisasjonen Anima roser kjedene for å trosse krevende tider ved å investere stort i dyrevelferd.

Onsdag 1. september er det klart for den første utgaven av dagsseminaret Mat & Marked.

Hva har bransjen lært av pandemien?

Hvordan står det til med mat- og serveringsbransjen etter koronaen? Det er hovedtemaet for konferansen Mat & Marked 1. september.

Bensinprisen nærmer seg 20 kroner

Prisene på drivstoff har økt den siste tiden. Årsaken er at innkjøpsprisen på bensin og diesel har steget betydelig de siste månedene.

Kokkemangel i restaurantbransjen

Det er kokkemangel i restaurantbransjen. En hodepine, sier Virke-direktør, mens Fellesforbundet mener bransjen har seg selv å takke.

Nordmenn er blitt feitere og feitere, og noen opplever at kiloene sniker seg på, år for år. Forskere leter etter mønstre i spisevanene våre for å avdekke hvorfor noen er mer i fare for å gå opp i vekt. Illustrasjonsfoto: Karine H. Henriksen

Hva du plukker fra en buffé, kan si noe om risiko for vektøkning

Forskere har studert unge, normalvektige voksnes valg fra en åpen buffé. De knytter valg av mat rik på karbohydrater og salt til vektøkning og mer kroppsfett.

Direktør Anders Røed og Ringnes har lagt bak seg tidenes beste år, målt i omsetning. Foto: Ringnes

Tidenes beste år for Ringnes

Brus- og ølprodusenten Ringnes hadde i fjor sitt beste år noensinne. Inntektene endte på 4,93 milliarder kroner, opp over 11 prosent fra 2019.

Restauranter må holde stengt – mangler kokker

Kokkemangel tvinger flere restauranter i Bergen til å holde stengt i sommer. Mange permitterte kokker har funnet seg andre jobber.

McDonald's innfører påbud om munnbind i USA

McDonald's vil kreve at kunder og ansatte i områder i USA med betydelig eller høy smittespredning bruker munnbind innendørs, selv om de er fullvaksinerte.

Det er satt over 5,4 millioner vaksinedoser her i landet. Foto: Karine H. Henriksen

1,81 millioner nordmenn fullvaksinerte

Nå har 66,6 prosent av befolkningen her i landet, nesten to tredeler, fått første dose av koronavaksinen, mens 33,6 prosent er fullvaksinerte.

En vaksine gjøres klar på en fire dager lang vaksinefestival i Langdon Park i London, ett av flere forsøk på å lokke flere til å la seg vaksinere. Foto: Kirsty O'Connor / PA via AP / NTB

Lokker med gratis pizza til briter som vil la seg vaksinere

Restauranter og matleverandører slutter seg til kampen for å dra opp vaksinasjonsdekningen i Storbritannia. De lokker blant annet med gratis pizza.

God sommer!

Redaksjonen i Convenience tar nå ferie og vi er tilbake med aktuelle nyheter den 2. august. Her får du et lite gjensyn med noen av vårens mest leste saker, og send oss gjerne noen stemningsbilder fra årets trafikk rundt om i vårt langstrakte land.

Cathrine Larsåsen og Espen Lindberg Berntsen skal fylle ny roller i Just Eat. Foto:Just Eat

Topper det norske laget med sportsprofiler

Takeaway-selskapet Just Eat ansetter flere nye medarbeidere, og satser på sportsprofiler som fotballspilleren Espen Lindberg Berntsen og friidrettsutøveren Cathrine Larsåsen.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

Overraskende prisnedgang på mat og alkoholfrie drikkevarer i juni

Tall fra SSB viser at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer sank med 0,6 prosent i juni 2021. Prisene på mat og tjenester generelt steg med 0,3 prosent i samme periode.

Stort hopp i utenlandsbookinger

Antall bookinger av utenlandsreiser skjøt i været etter nye reiseråd mandag. Bestillinger av pakkereiser hos Finn.no økte med 88 prosent.

Arkivfoto: Karine Hildonen Henriksen.

Langt færre konkurser i serveringsbransjen

Det er bare halvparten så mange konkurser i overnattings- og serveringsbransjen i år enn det var på samme tid i fjor, viser tall fra analysefirmaet Experian.

Ny lederVil jobbe for like konkurransevilkår

Magnus Birkelund er ansatt som ny leder for Virke servicehandel og startet i jobben den 28. juni. Han kommer fra stillingen som spesialrådgiver for finansfraksjonen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Nå vil han jobbe for like konkurransevilkår i bransjen.

Antall togreiser nesten halvert i 2020

43 millioner passasjerer reiste med tog i Norge i 2020, noe som er nær halvparten så mange som året før. Nedgangen skyldes hovedsakelig koronarestriksjonene.

Ny verdensrekord76 pølser i brød på ti minutter

Joey Chestnut, iblant omtalt som «Jaws», vant den årlige pølsespisekonkurransen i New York for 14. gang. Samtidig slo han sin egen verdensrekord fra i fjor.

Pizza vinner fotballkampen

Mens EM 2020-kampene går på norske TV-skjermer, dukker spørsmålet opp: Hva spiser og drikker man mens landslagene kjemper? En ny undersøkelse gir svaret.

Svenske grensekommuner tapte stort på pandemien i fjor

Dagligvarehandelen i svenske kommuner med grense mot Norge falt med rundt 7 milliarder svenske kroner fra 2019 til 2020.

Matfestival avlyst – frykter lokale smitteutbrudd

For andre år på rad må den tradisjonelle festivalen Matstreif avlyses i Oslo på grunn av frykt for lokale smitteutbrudd.

Inviterer til VM i Kokekaffe

Norsk Kaffebrennerlaug og Langøra Kaffebrenneri arrangerer Trøndelag Kaffefestival 13.-15. august, der det er duket for faglig program for kaffeinteresserte, fest, kaffemarked og – ikke minst – VM i Kokekaffe.

I sommer vil vi handle for 121 milliarder

I juli og august vil nordmenn handle for 121 milliarder kroner, anslår Hovedorganisasjonen Virke. Kaldt og vått vær vil være godt nytt for kjøpesentrene, mens sol og varme vil gi økt dagligvaresalg.

KostholdSvært lite jod i plantebaserte drikker

En ny studie foretatt av forskere ved Havforskningsinstituttet viser at de fleste plantebaserte drikker inneholder svært lite jod.

Her er panelet som stiller i debatten om mat- og serveringsbransjen etter koronaen under Mat & Marked 1. september.

Mat & Marked 2021Hva vil et regjeringsskifte bety for mat- og serveringsbransjen?

Tolv dager før stortingsvalget møtes sentrale bransjeaktører og politikere for å diskutere mat og matpolitikk.

Ni bransjer får ny minstelønn

Etter at prosessen har blitt utsatt flere ganger, får ansatte i ni bransjer nye lovfestede lønns- og arbeidsvilkår fra 1. juli. Serveringsbransjen er en av de som omfattes av de nye satsene for minstelønn.

Mat & Marked 2021Slik håndterte de koronaen

Den 1. september får du innblikk i tre spennende eksempler på hvordan matbransjen har håndtert koronautfordringene gjennom 2020 og 2021.

I februar 2023 er det klart for Umami Arena. Nå er det klart at NHO Mat og Drikke, her ved Ingunn Storetvedt Eriksen, for første gang blir med i hovedkomiteen. Foto: Norges Varemesse og Moment Studio

Umami Arena styrker laget

NHO Reiseliv og Norske Kokkers Landsforening er klare. Nå går også NHO Mat og Drikke inn i hovedkomiteen for Umami Arena.

Annonse
Annonse
Annonse