Annonse

Nyheter

Tilbakekaller vårruller

Orkla Foods Norge kaller tilbake TORO Vårrull m/kjøtt solgt hos Holdbart.

Nordmenn gjør som kongen – velger Vestland som reisemål i sommer

Vestland fylke er på topp blant planlagte reisemål for nordmenn i sommer. Dermed er folket på linje med kongeparet, som tirsdag starter sin vestlandstur.

Grilstad kjøper mathuset Holmens

Med oppkjøpet av stavangerbedriften Holmens AS styrker Grilstad sin posisjon som leverandør av fersk ferdigmat.

Solid overskudd for Reitan

Reitan økte omsetningen med 8,6 milliarder kroner i pandemiåret 2020. Totalt omsatte selskapet for 105,6 milliarder og fikk et overskudd på 5,5 milliarder.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Laveste smittetall i Oslo siden september

Det er registrert kun 12 nye smittede i Oslo, noe som er det laveste døgntallet siden starten av september. Det lover godt for gjenåpningen, sier Espen Nakstad.

Sukkerfri verdensrekord

Sukkerfri brus fortsetter å ta markedsandeler i Norge. Nå er det satt ny verdensrekord.

Derfor velger Ringnes 80 prosent resirkulert plast

Med Imsdal var Ringnes først i Norge til å lansere drikkevareflasker laget av 100 prosent resirkulert plast i 2019. Nå går de ned til 80 prosent for å sikre at plasten kan resirkuleres flere ganger.

Nok en nedgang i matprisene

Tall fra SSb viser at prisene på mat og drikke gikk ned med 0,6 prosent i mai 2021. De siste 12 månedene har prisene på mat og drikke gått ned med 2 prosent.

Alvorlig tomatvirus påvist i Norge

Et alvorlig og svært smittsomt tomatvirus er for første gang påvist i Norge. Viruset er ikke farlig for mennesker, men spres raskt mellom planter.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nortura iverksetter gjennomgang av dyrevelferdsarbeidet

I et ekstra styremøte mandag har konsernstyret i Nortura vedtatt å iverksette en gjennomgang av den interne oppfølgingen av dyrevelferdsarbeidet i konsernet.

Nærbutikken driftes av Kjøpmannshuset, som har ambisiøse mål når det gjelder å kutte matsvinnet. Illustrasjonsfoto: Rakel Berg

Nærbutikken inngår samarbeid for å redusere matsvinn

88 av butikkene til kjeden som representerer mindre lokalbutikker over hele landet, er nå med i Too good to go-appen.

Hovedstadens innbyggere trekker til sjø og vann og koser seg i varmen. Her fra Lekteren restaurant på Aker Brygge. Foto: Terje Pedersen / NTB

Konkurstallene i reiselivet halvert

Analyseselskap mener omfattende koronastøtteordninger og en usedvanlig snill skatteetat er årsakene til at få serverings- og hotellselskaper går konkurs.

NHO og Virke jubler for bruskutt

Næringslivet vender tommelen opp for at Frp og regjeringen er enig om å fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer.

Vinnerretten i 2019 fra Zawai Briskeby: Poke Classic serveres med marinert rå laks, salat, mango agurk, syltet rødløk, vårløk, chilimajones, sesamfrø, wasabinøtter. Kunden velger selv ris, fullkornsris eller salat som base til retten.

Har du meldt deg på NM i Sunn Fastfood?

Årets konkurranse er straks i gang og påmeldingsfristen er satt til 20. juni, dermed er det fortsatt mulig å melde seg på i kampen om å servere Norges sunneste fastfood-rett. OFG har allerede fått inn påmeldinger og oppfordrer så mange som mulig til å hive seg på i årets konkurranse.

Statsminister Erna Solberg melket for harde livet da hun deltok i en melkekonkurranse under Dyrskun 2018 i Seljord. Foto: Tore Meek / NTB

Dyrsku'n i Seljord avlyst for andre år på rad

Arrangørene av den tradisjonelle messen Dyrsku'n i Seljord avlyser for andre år på rad på grunn av usikkerheten knyttet til pandemien.

Norske grønnsaker i hyllene

Etter en kald vår kan kundene nå glede seg over flere norske, friske grønnsaker i butikkhyllene. Og det er nå man har mulighet til å sikre seg fersk asparges.

Her er noen av innlederne under dagskonferansen Mat & Marked 1. september: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Tor Jørgen Kramprud Arnesen fra Kokken Tor, direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke og daglig leder Ingunn Anstensrud i Den Sort

Bollestad åpner ny matkonferanse

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har takket ja til å åpne dagskonferansen Mat & Marked 1. september.

Resirkulerbare plastglass på vei til festivalene

Resirkulering av plastglass bidrar til å redusere miljøbelastningen fra festivaler og konserter rundt om i landet. Nå kommer løsningen som gjør det langt enklere for arrangørene å resirkulere plastglassene.

Kongekrabben er blitt en god eksportvare, spesielt til USA og Asia. Foto: Karine H. Henriksen

Fortsatt vekst for sjømateksporten

Norge eksporterte sjømat for 8,3 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 6 prosent sammenlignet med mai i fjor. Kongekrabben har hatt en eventyrlig vekst det siste året.

Foto: Mattilsynet

Andelen uvarslede dyrevelferdstilsyn øker

I første tertial gjennomførte Mattilsynet tilsyn med dyrevelferden i 781 dyrehold. Andelen uvarslede tilsyn var større enn tidligere. Det ble avdekket få alvorlige brudd på dyrevelferdsloven, men andelen dyrehold med regelverksbrudd har økt noe.

Mange produsenter starter høstingen i løpet av noen uker. Da trengs arbeidskraft.

Utenlandsk arbeidskraft: - Forbrukerne må ta kostnaden

Det er lys i tunnelen for bøndene som trenger hjelp til innhøstingen. - Det haster for å redde både maten og økonomien, sier Øystein Øren, produktsjef med ansvar for landbruk i Frende Forsikring.

Stjernedryss over Gårdsost fra Namdalen

The International Taste Institute i Brussel har tildelt Superior Taste Award med to stjerner til Synnøves nye Gårdsost fra Namdalen og til Synnøves Rabagast.

Nestlé produserer alt fra kaffe og sjokolade via potetmos og buljong til barnemat. Arkivfoto: NTB

Nestlé endrer strategi etter usunn-avsløring

Matvaregiganten Nestlé sier de utvikler en ny ernæringsstrategi etter at Financial Times rapporterte om at mesteparten av varene deres er usunne.

Adm. Direktør Jan Paul Bjørkøy i Kiwi, Cristobal Martinez og redaktør Ole-Martin Bjørklid i Hjemmet.

Cristobal er Norges hyggeligste kassamann

På fredag ble det offisielt: Cristobal Martinez i Kiwi Lierbyen, Viken, er Norges hyggeligste kassamann.

Norgesferie ble særdeles populært i fjor sommer. Halvparten av nordmenn mellom 18 og 29 år vil prioritere norgesferie også etter at pandemien er over. Her fra Henningsvær i Lofoten. Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

FerievanerUnge vil foretrekke norgesferie også etter pandemien

Ferske tall viser at 7 av 10 nordmen skal feriere i Norge i sommer. Mange unge vil velge norgesferie fremfor utenlandsferie selv etter pandemien, ifølge tall fra NHO Reiseliv.

Fristen for å levere skattemeldingen eller å søke om utsettelse er mandag 31. mai. I år kan du forlenge leveringsfristen til 20. august.

SkattemeldingenHusk å søke om utsettelse for å unngå tvangsmulkt

Fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende eller å søke om utsettelse er mandag 31. mai. I år kan du forlenge leveringsfristen til 20. august.

Skåla i Nordfjord. Sverre Hjørnevik / visitnorway.com

Koronabarometer7 av 10 nordmenn vil feriere i Norge i sommer

Dette er det høyeste tallet som noen gang er registrert. – Alle tegn tyder på at dette blir tidenes norgesferie for nordmenn. Følelsen av frihet er en av de aller viktigste driverne, forteller reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Sommer, sol og utepils kan være i vente for Oslos innbyggere. Onsdag blir det igjen mulig å ta seg en øl på restauranter og skjenkesteder i hovedstaden etter 199 dager med forbud. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oslos puber åpner igjen etter et halvt år med forbud: – Bruk uteserveringen!

Det er klart for nye eventyr på Oslos puber. Helsebyråden råder folk til å være forsiktige – og til å invitere med folk som har vært mye alene under pandemien.

Bama ekspanderer med ny fabrikk i Finland

Bama bygger et 6000 kvadratmeter stort produksjonsanlegg for ferdigskårede salater, frukt og grønnsaker til det finske dagligvare- og servicehandelsmarkedet.

Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer. Foto: Terje Pedersen / NTB

Finans NorgeFramtidsoptimismen kraftig styrket i Norge

For første gang siden nedstengingen i fjor vår er det flere framtidsoptimister enn -pessimister her til lands, viser forventningsbarometeret fra Finans Norge.

Fra onsdag i neste uke blir det igjen tillatt med alkoholservering i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Raymond Johansen– Nå avslutter vi den sosiale nedstengingen av Oslo

Oslo gjenåpner skjenking, treningssentre, restauranter, teatre og museer fra onsdag i neste uke. – Et stort steg mot bylivet vi har savnet, sier byrådslederen.

NHOEtterlengtet at det åpnes mer i Oslo

NHO er fornøyd med at serveringsstedene i Oslo får åpne i trinn 2 av gjenåpningen, men hadde håpet at det ble åpnet for servering allerede kommende helg.

Illustrasjonsfoto: Karine H. Henriksen

Utbrudd av mage-tarmbakterie – 15 smittet

Folkehelseinstituttet varsler at det er økt forekomst av mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica O3 i Norge. De mistenker at en matvare har spredt smitten.

Vi spiste i fjor 19,6 kilo sjømat i snitt per person i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vi spiste nesten 20 kilo sjømat hver i fjor

Vi spiste i fjor 19,6 kilo sjømat i snitt per person i Norge. Det er på samme nivå som de to siste årene.

Finsbråten trekker tilbake produktet grillpølse 3 pk. med siste forbruksdag 24.05. 2021. Årsaken er udeklarert melk. Foto: Finsbråten

Grillpølser fra Finsbråten tilbakekalles

Grillpølser fra Finsbråten med siste forbruksdag 24. mai 2021 som har blitt solgt i 31 Coop Obs-butikker, tilbakekalles grunnet udeklarert melk.

Hvordan har et år med korona påvirket matvanene våre?

Mens de nordiske forbrukerne har kuttet ned på sukker og alkohol under koronakrisen, har flere økt forbruket av grønnsaker, kylling og fisk. Lokalmat har også skutt fart, og økt inntak av snacks har trolig ført til flere koronakilo.

Sykepleierne Libby Jones og Shannon Maiden tok en øl på en gjenåpnet pub i London etter nattskiftet på sykehuset Great Ormond Street mandag. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Gledestårer og øl på menyen da Storbritannia åpnet opp igjen

Mandag ble døpt til frihetsdagen i Storbritannia, da puber og restauranter endelig kunne tilby innendørs servering igjen. Det ble feiret rundt om i landet.

En ekte matredder: F.v. Mette Nygård Havre fra «Spis opp maten», Anne Lill Stene fra «Stene Matglede» og Pål Rasmussen fra Q-Meieriene.

Syklende kokk vant Matredderprisen

Anne Lill Stene fra Stene Matglede sykler rundt med bærekraftig overskuddsmat til lunsjsultne innbyggere i Bergen. I dag vant gründeren og kokken Q-Meierienes matredderpris.

Foto: Gorm Kallestad/NTB

Feriepengekaos for permitterte

Stortinget har vedtatt at du skal få feriepenger av dagpenger. Men det gjelder ikke alle. Taperne er de som har vært ledige i mer enn 52 uker og kommer tilbake i jobb etter 7. juni. De vil ikke få feriepenger av dagpengene de har mottatt i 2020 og 2021. – Urimelig mener Parat-advokat Annbjørg Nærdal.

Rekordår for Coop i Norge

Nedstengingen av samfunnet ga en kraftig omsetningsøkning for Coop i Norge. Veksten er på 16,6 prosent for dagligvarer og hele 26,6 prosent for byggevarer.

Redaktør Arne Kongsnes (innfelt) i Matindustrien er vert for Mat & Marked 2021, som nå er flyttet fra 31. mai til 1. september.  Foto: iStock

Mat & Marked 2021Nytt møtested for matbransjen ser dagens lys

Dagskonferansen Mat & Marked blir for første gang arrangert 1. september i år.

Epleproduksjonen var 12.100 tonn i fjor, noe som er nedgang på 23 prosent fra 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Dårligste fruktår siden 2015

Også norsk frukt hadde dårlige forhold i fjor. Produksjonen falt med 29 prosent og var den laveste siden 2015.

Finansminister Jan Tore Sanner forlenger lønnsstøtten til bedrifter med to måneder. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lønnsstøtteordningen forlenges

Lønnsstøtten til bedrifter som tar tilbake permitterte, forlenges med to måneder.

ForbrukerrådetMener 3-for-2-kampanjer gir økt matsvinn

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket mener Rema 1000 og Coops 3-for-2-kampanjer bidrar til økt matsvinn. – Se til Kiwi, sier hun.

Kampen om påskekunden trakk matprisene ned

Tall fra SSB viser at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,9% i april i år. I samme periode økte prisene på varer og tjenester generelt med 0,3% .

Byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen (Ap) orienterte onsdag om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB

OsloButikker og kjøpesentre åpner igjen

Butikker og kjøpesentre i Oslo kommune får åpne igjen fra torsdag. Næringsbyråd Victoria Marie Evensen er klar på at strenge smittevernregler må overholdes.

Oslo har hatt en økning i antall konkurser på nesten 75 prosent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Økning i antall konkurser i april

Antall konkurser steg med 22,1 prosent i april, sammenlignet med samme måned i fjor. Bare i Oslo steg antall konkurser med nesten 75 prosent.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

VirkeStor nedgang i antall sommerjobber

Virkes medlemsundersøkelse for april viser at 15 prosent av virksomhetene vil ansette færre sommervikarer sammenlignet med et normalår.

Den nye softisen blir servert med i en sort kjeks, som også er vegansk. Hovedingrediensen i den veganske iskremen er vann, sukker, kokosolje, rissirup, naturlig aroma, farge og vaniljeekstrakt.

Veggie de LucaGår for Veggis

Den første Veggie de Luca ble etablert på Grünerløkka i Oslo i november. Nå følger kjeden opp suksessen med en helt ny vegansk softis.

Nordmenn flest innrømmer at de gjerne vil gjøre noe med vekta

Nordmenn spiser for lite frukt og grønt, mange spiser for lite fisk, men for mye rødt kjøtt. Mange veier for mye – og de fleste innrømmer det.

Søk om lønnsstøtte fra 3. mai

Søknadsportalen for lønnsstøtte åpner mandag 3. mai. Arbeidsgivere kan søke om lønnsstøtte for perioden 15. mars og ut juni 2021. Søkefristen er 30. september.

Reitan HandelKåret til nest beste arbeidsplass i Norge

Ansatte i Reitan Handel trives godt på jobb, selv i annerledesåret 2020.

Tidenes ølsalg i mars

I mars ble det solgt 44 prosent mer øl enn i samme måned i fjor. Aldri før har Bryggeri- og drikkevareforeningen registrert et høyere ølsalg enn i mars i år.

Mangel på utenlandsk arbeidskraft skaper problemer for hotellene

Flere hoteller gjør seg i disse dager klare til å åpne opp, men koronastengte grenser gjør at de mangler arbeidskraft.

Jordbærprodusenter vurderer å droppe årets sesong

Koronastengte grenser gjør at norske bønder mangler arbeidskraft. Nå vurderer enkelte å droppe hele jordbærsesongen.

VirkeFrykter butikkdød i Oslo og Viken

Store deler av detaljhandelen har vært stengt ned siden 23. januar i Oslo og Viken. Hovedorganisasjonen Virke frykter butikkdød hvis ikke tiltakene lettes på.

PlastløftetHatting kutter 18 tonn plast i fryseren

Ved å gjøre posene med rundstykker, pitabrød og andre frosne produkter tynnere, reduserer Hatting bruken av plast med nesten 18 tonn. Samtidig tar vi Plastløftet sammen med Grønt Punkt Norge.

Oslo kommune tapte kostbar kaffekamp

Oslo kommune er i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale flere millioner i erstatning til Selecta etter at selskapet tapte en ugyldig anskaffelsesprosess.

BERGENSpiseplikt gjør at skjenkesteder må kaste store mengder mat

Skjenkesteder må servere mat til dem som får servert alkohol. Nå fortviler utesteder i Bergen over at de må kaste store mengder mat som ikke blir spist.

Miljø6 av 10 satser på et mer bærekraftig kosthold

62 prosent av de spurte i den nasjonale folkehelseundersøkelsen har gjort endringer for å få et mer bærekraftig kosthold med lavere miljøbelastning.

Annonse
Annonse
Annonse