Annonse

Nyheter

ForskningHvorfor reduserer kaffedrikking risiko for demens?

Godt nytt for alle som er avhengige av flere kopper kaffe for å fungere: Nok en studie knytter kaffedrikking til lavere demensrisiko og bedre kognitive evner.

Stoltenberg– Vi bør være bekymret

Det er grunn til å være bekymret for den nye koronavarianten omikron, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

FNMatproduksjonen i verden må gjøres mer robust

Både pandemier og klimaendringene vil kunne by på store utfordringer for landbruket framover. Matproduksjonen må derfor gjøres mer robust, mener FN.

Nedgang i dagligvarehandelen for tredje måned på rad

Mens omsetningen i detaljhandelen totalt sett steg med 1 prosent fra september til oktober, måtte dagligvarebransjen tåle en nedgang for tredje måned på rad.

Automasjon skal gjøre den nye Nortura-fabrikken mer driftseffektiv

TØNSBERG: Nortura og Schneider Electric forlenger samarbeidet og inngår ny avtale for oppgradering av byggautomasjonsanlegget på Nortura sin fabrikk på Sem utenfor Tønsberg.

Grensehandelen kraftig opp

Etter flere kvartaler med strenge reiserestriksjoner og svært lav grensehandel, tok handelen over grensa seg kraftig opp i tredje kvartal. Sammenliknet med før pandemien er fremdeles to av tre handleturer borte melder SSB.

Denne uka kommer Felleskjøpets urbane butikk på Fornebu med blant avdelingene som tester salg av utvalgte matprodukter fra Nortura. Her er Trond Fidje (til venstre), nordisk direktør for detaljhandel i Felleskjøpet Agri, butikksjef Charlotte Alexandra Arn

Felleskjøpet utvider satsingen på Nortura-mat

Prøveprosjektet med å selge kvalitetsmat fra Nortura har vært stor suksess. Nå utvider Felleskjøpet tilbudet.

Dårlig kostholdEn alvorlig trussel mot folkehelsa

Nesten halvparten av verdens befolkning er feilernært enten på grunn av for lite eller for mye mat. Det truer både folkehelsa og planeten vår viser en ny rapport.

Coca-Colas juletrailerHer er årets stoppesteder

I år sender Coca-Cola ut to juletrailere som starter sin førjulsturne 26. november, den ene starter i Tromsø, den andre i Trondheim. Deretter skal de besøke en lang rekke byer og tettsteder de neste fire ukene.

På topplisten til Dow Jones sin bærekraftindeks

Orkla er blant de ti prosent ledende matvareselskapene på bærekraft i Europa, viser den prestisjefylte bærekraftindeksen til Dow Jones.

Global studieKobler inntak av rødt kjøtt til sykdomsøkning

Økt konsum verden rundt av rødt og bearbeidet kjøtt kan knyttes til en brå økning i kroniske sykdommer, viser en studie basert på data fra 154 land.

Kjøpesenteret Colosseum 9 har fått et kraftig løft

MAJORSTUA: Det internasjonale eiendomsselskapet Pembroke har redesignet kjøpesenteret Colosseum Park fra 1990-tallet. Med et nytt navn, et friskt design og flere forhandlere, er Colosseum 9 det nye go-to-stedet for beboerne på Majorstua som søker gode spisesteder og shoppingmuligheter i hverdagen.

CupTogether fra Espresso House bekjemper ensomhet

Julen nærmer seg og denne sesongen introduserer Espresso House CupTogether med sikte på å forebygge og bekjempe ensomhet i samfunnet. Gjennom november og desember vil Espresso House donere 1 krone til Skravlekopp for hver solgte kopp med bryggkaffe.

Julemat og tradisjoner fra Gilde og Prior

Gilde er julematmerket for de aller fleste nordmenn, ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Nortura. Omkring i landet jobbes det nå iherdig ved Norturas fabrikker med å lage god, tradisjonsrik julemat til det norske folk.

Vil handle for 3,3 milliarder på Black Friday

Virkes prognoser anslår at nordmenn vil bruke 3,3 milliarder kroner i norske fysiske butikker og nettbutikker på årets Black Friday, og 16,5 milliarder kroner i løpet av Black Week.

Sterk vekst av lokalmat i butikk, nedgang i storhusholdning

Totalt ble det solgt lokalmat og -drikke for 11,3 milliarder viser årets rapport om salg i dagligvare og storhusholdning. Salget har økt i dagligvare, mens tallene for storhusholdning viser en nedgang.

Klart for semifinale i Tine MatCup

Deltakerne er klare for å briljere på kjøkkenet når semifinalen i Tine MatCup går av stabelen denne uka. Årets nivå er skyhøyt og nå knives det om en plass i den nasjonale finalen i den gjeve kokkekonkurransen.

Inderøy Slakteri ble Norgesmester - igjen

Inderøy Slakteri AS ble norgesmestre i julepølse da Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund kåret Norges beste kjøttprodukter torsdag. Dette er den sjette NM-tittelen for familiebedriften i Inderøy. I tillegg til NM-tittelen, ble produktene deres belønnet med to gull, og en bronse.

ElbilMedlemsrekord i Norsk elbilforening

– Norsk elbilforening har nå passert 100 000 medlemmer, jubler generalsekretær Christina Bu. Hun mener det viser at elbil er på god vei til å bli bilen for folk flest.

Reduserer soya i kyllingfôret med 75 prosent

Prior og Nortura har i løpet av året produsert de første to millioner kyllinger med et fôr som har betydelig redusert innhold av importert soya.

Politiet mistenker brann i Oslo var påsatt

Politiet i Oslo mistenker at en brann i Gamlebyen i Oslo sent søndag kveld var påsatt. Også natt til søndag brant det i samme lokale.

Hvor mye kjøtt spiser vi?

Ferske tall fra Norsk institutt for bioøkonomi, beregnet på oppdrag fra Animalia, viser en liten nedgang i det totale kjøttforbruket i 2020.

Vekst for Orklas merkevarer

Orklas driftsinntekter økte med 10,3 prosent til 13,14 milliarder kroner i tredje kvartal 2021. Driftsresultat økte med 9,0 prosent til 1,7 milliarder kroner.

Mann pågrepet etter brann på bensinstasjon

Politiet har pågrepet en mann i forbindelse med brannen på en bensinstasjon i Ringsaker. Den siktede mannen har i avhør fortalt at han står bak brannen.

Ny tæpperekord

Aldri har så mange handlet kontaktløst med kort i Norge. Denne uken passerte tæppe-andelen for første gang 85 prosent for alle BankAxept-transaksjoner, viser tall fra Vipps AS.

Grensehandelen er snart tilbake for fullt

Gjenåpning av samfunnet har ført til økt grensehandel og høyere omsetning av klær, sko og kosmetikk. Nå som vi kjøper mer mat og drikke i Sverige, samt tilbringer mindre tid hjemme, er det midlertidige oppsvinget i dagligvarebransjen i ferd med å reverseres.

Nordmenns kjøttforbruk sank med 2,5 prosent i 2020

Det beregnede kjøttforbruket i Norge sank med 2,5 prosent i 2020. Det skyldes nedgang i grensehandelen.

Rekordveksten fortsetter for Helthjem og Morgenlevering

Helthjem og Morgenlevering kan vise til nye rekordtall i tredje kvartal. Spesielt er det sterk vekst innen sirkulærhandelen.

Utvikler restaurant-kit til 2,5 millioner nordmenn

Nye forretningsmodeller innen restaurantbransjen ser ut til å viske ut grensene mellom hjemmelaget mat, ferdigmat og restaurantmat.

Matprisene kan stige kraftig på grunn av økte råvarepriser

Dagligvareprodusentenes råvarepriser har steget opp mot 70 prosent. Nå kan matprisene øke betydelig, varsler selskaper.

Circle K investerer stort i dyrevelferd

Circle K Norge har valgt å tilslutte seg til den anerkjente dyrevelferd-standarden European Chicken Commitment (ECC), og fjerner dermed turbokylling fra alle sine stasjoner.

StorhusholdningReitan Retail lanserer Kolly

Reitan Retails satsing på storhusholdningsmarkedet skal hete Kolly. Selskapet skal levere mat til horeca-bransjen i hele Norge, med oppstart 1. februar 2022.

Årets vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 2021

Onsdag 20. oktober ble heder, ære og premier overrukket til årets ferske norgesmestere i konkurransen NM i frukt og grønt dagligvare 2021.

Moderne myter om kjøtt – stemmer de egentlig?

Hvor mye kjøtt spiser vi? Og er det sunt eller usunt? Her er tre ting du kanskje ikke visste om kjøtt.

Reitan Handel blir Reitan Retail

– Vi skal skape verdier for flere og gi tilbake til samfunnet, sier CEO Ole Robert Reitan.

Pizza Champion Cup til Norge

Teamet bak Skandinavias største pizza-konkurranse kan skilte med sin egen verdensmester i pizza. Nå er de klare for å arrangere Pizza Champion Cup Norge på Umami Arena i februar 2023 på Norges Varemesse.

Anne-Grete Haugen fra Matvett i samtale med Kjetil Gundersen fra Bama under messen Østlandske Storhusholdning om viktigheten av verdikjedesamarbeid for å kutte matsvinnet.

Messe uten matsvinn

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdning. Nå håper Matvett at messen kan bli modell for kommende matmesser.

McDonalds-topp går av etter kritikk om arbeidsforhold

Børre Kleivan, øverste leder i McDonalds Norge, går av etter kritikk for brudd på arbeidsmiljøloven på McDonalds-restauranter i Bergen.

Frykter for matproduksjonen etter gjødsel-stans

Bondelaget frykter at Felleskjøpets varslede stans i salget av mineralgjødsel vil ha negativ innvirkning på matproduksjonen.

Mange forbrukere føler seg lurt i butikken

Fire av ti norske forbrukere føler seg lurt som følge av for dårlig opprinnelsesmerking på matvarer. Det viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Svensk applaus for Solbergs avgiftsøkning

Samtidig som grensene åpnes, foreslår Solberg-regjeringen å øke alkoholavgiften på øl i budsjettet for 2022. - Jeg kan høre applausen fra de svenske shoppingsentrene helt hit, sier Erlend Vagnild Fuglum.

Har fått nesten 13 milliarder i koronakompensasjon

Norske bedrifter har totalt fått utbetalt 12,8 milliarder kroner i koronakompensasjon.

Hva gjør normenn foran tv-en?

Hva spiser vi nordmenn foran tv-en, hva krangler vi om og hvem ser vi helst tv med? Det har tvleverandøren Allente funnet ut av i en stor undersøkelse.

Slå et slag for poteten

Poteten har sin egen merkedag, nemlig onsdagen i uke 40 som i år er 6. oktober. Potetdagen er en merkedag for å sette søkelys på alt det positive omkring poteten.

Norgesgruppen lanserer bærekraftsfond

Norgesgruppen ønsker å samarbeide tettere med resten av verdikjeden for mat om prosjekter innen helse, miljø og mennesker, og lanserer nå bærekraftsfondet Handle. 100 millioner kroner skal brukes de neste årene.

Sterke tall for TineLeverer sitt beste finansielle tertial noensinne

Konsernsjef Gunnar Hovland peker på viktigheten av å se mer fremover enn bakover når Tine Gruppa leverer sitt beste finansielle tertial noensinne. Driftsresultatet endte på 898 millioner kroner, opp 76 millioner kroner sammenliknet med samme periode i 2020.

Ramsløkpesto fra Litlestøl...det lille ville. Foto: Litlestøl...det lille ville

Norges 39 beste mat- og drikkeprodukter er klare for den store finalen

Etter tre dager med smaksarbeid har dommerne bestemt hvilke 39 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen hele 13 kategorier som kjøtt, sjømat, meieriprodukt og drikke.

Fem skadd av takplate som falt ned på McDonalds-restaurant i Trondheim

Fem personer er skadd etter at en stor takplate falt ned på gjester på en McDonalds-restaurant på Tiller i Trondheim kommune, opplyser politiet.

Gratulerer med kaffedagen!

I dag feires den internasjonale kaffedagen. En dag uten kaffe er utenkelig for de aller fleste. Den første kaffekoppen om morgenen, den lille kaffepausen med gode kolleger, den velfortjente rasten med kaffe på termosen eller en liten stop hos den lokale kaffebaren.

Ny undersøkelseNordmenn kaster 42,6 kilo mat per år

Nordmenn vil gjerne redusere matsvinn, men vi kaster likevel ennå 42,6 kilo mat per år – hver. Noen befolkningsgrupper hiver mer enn andre.

Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er

I butikkhyllene har det kommet stadig flere vegetarburgere og andre kjøtterstatningsprodukter. Men er de sunnere enn kjøtt? Vanskelig å si, mener ekspertene.

Britene hamstrer mat og drivstoffDerfor mangler Storbritannia 100 000 lastebilsjåfører

Kombinasjonen brexit og pandemi har medført store problemer for britisk næringsliv. Britene hamstrer mat og drivstoff, noe som forverrer situasjonen.

Fransk kokk vil lage pizza med tusen oster

Kokken Julien Serri vil knuse rekorden for antall ostetyper på en enkelt pizza. Under en matfest i Lyon skal han forsøke å klemme inn tusen forskjellige slag.

Håndlagde pølser til topps i Norges største lokalmatpris

Metervare vinner Menys Matskattstipend og får kr. 300 000 for å utvikle nye pølser og fremme pølsemakeryrket. Balholm får kr. 200 000 for å redde norske plommer inn i nye desserter. Thorbjørnrud Ysteri får kr. 100 000 for nye oster og nytt formidlingssenter.

Flere kollektivreiser i 2. kvartal

Kollektivtransporten hadde nærmere 8 millioner flere passasjerer i 2. kvartal 2021, en økning på 8 prosent fra forrige kvartal melder SSB.

Kompensasjonsordningen trappes ned

Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet vil få et mindre omfang enn tidligere. Etter hvert som samfunnet gradvis åpnes opp igjen og aktiviteten i næringslivet øker, vil behovet for statlig støtte til næringslivet gradvis avta.

De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød

Snart er det FNs matsvinndag. Her er fem gode tips for å unngå at brødet går i søpla.

Ny bok om plantebasert ernæring

Grønt Forlag lanserer nå et komplett, forskningsbasert oppslagsverk om plantebasert ernæring. Dette er en omfattende og lettlest fagbok som går i dybden på plantebasert ernæring gjennom hele livsløpet - fra liten til stor.

Maaemo får tilbake sine tre Michelin-stjerner

Oslo-restauranten Maaemo får tilbake sine tre Michelin-stjerner. De fikk tre stjerner i 2016, men mistet disse i 2020 da de stengte dørene for å bytte lokaler.

Avisers ledere mener flertallsregjering vil sikre mer stabilitet

Utfordringene står i kø for de neste fire årene, skriver VG på lederplass. Dagbladet tror ikke det blir enkelt, og at en flertallsregjering vil sikre mer stabilitet.

Annonse
Annonse
Annonse