Maaemo får tilbake sine tre Michelin-stjerner

Publisert: 14. september 2021 kl 08.56
Oppdatert: 14. september 2021 kl 08.56

Etter et utfordrende år med koronastengte restauranter og stans i alkoholserveringen var Maaemo den eneste norske restauranten som ble tildelt nye stjerner under Michelin-utdelingen. Til gjengjeld ble det hele tre stykker, det meste man kan oppnå i den prestisjetunge matguiden.

Definisjonen på tre stjerner er «utrolig godt kjøkken, verdt en egen reise».

Rørende og følelsesladd

Den nordiske Michelin-guidens utdeling ble holdt digitalt fra Stavanger konserthus, og skuespiller Line Verndal ledet showet.

Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang var til stede under utdelingen.

– For meg er tre stjerner den største æren du kan oppnå som kokk, som et lag, som restaurant. Å ha hatt tre stjerner tidligere og å prøve å få dem på nytt … Det har vært en veldig rørende og følelsesladd reise, sa han fra scenen.

Mistet stjernene

Saken fortsetter under annonsen

Det har vært knyttet stort spenning til Holmboe Bangs restaurant før årets utdeling. Gourmetstedet i Oslo var den første norske restauranten som kunne skilte med tre stjerner da de fikk tildelt disse i 2016.

I fjor mistet Maaemo imidlertid stjernene sine fordi restauranten stengte. Årsaken var flytting til nye lokaler, og Maaemo gjenåpnet i Bjørvika i Oslo i mars 2020.

Maaemo fikk også en grønn stjerne som tildeles bærekraftige restauranter, mens Henrik Dahl Jahnsen ved Speilsalen i Trondheim fikk sommelier-prisen.

Ingen nye norske restauranter ble tildelt én eller to stjerner.

Trengte tid i Norge

Flere spådde på forhånd et beskjedent stjernedryss på grunn av koronapandemien og innreiserestriksjonene som følge av dette. Opprinnelig skulle utdelingen holdes i begynnelsen av februar, men ble altså utsatt til mandag. En av Norges største restaurantbloggere, Anders Husa, sier at Norge var grunnen til utsettelsen.

– Meg bekjent er guiden utsatt til september nettopp fordi inspektørene måtte ha mer tid til å besøke Norge, som har vært et særdeles vanskelig land å komme til grunnet innreiserestriksjoner i tillegg til mange lockdowns, sa han til VG-nettstedet godt.no før utdelingen.

Saken fortsetter under annonsen

I 2020 fikk fire norske restauranter sin første stjerne, fordelt på Oslo, Trondheim, Bergen og Lindesnes. Dette var første gang at restauranter i Bergen og Lindesnes kunne skilte med den gjeve utmerkelsen. Stavanger-restauranten Re-Naa gikk fra én til to stjerner. Den første nordiske Michelin-guiden kom i 2015.

Ledige stillinger – Conveniencejobb