Annonse
Poteten kom til Norge i ca.1740. Poteter dyrkes i nesten hele Norge, fra Kristiansand i sør til Alta i nord. I dag spiser vi ikke mer enn 18 kg pr. person. Det kan økes mener OFG.

Slå et slag for poteten

Denne anvendelige rotknollen fortjener virkelig en større oppmerksomhet og større plass i vårt kosthold skriver OFG i en pressemelding.

- Poteten er viktig i vårt kosthold fordi den inneholder kostfiber, vitaminer og mineraler og den er en god kilde til vitamin C. Poteter inneholder ca. 80 prosent vann og har mye færre kalorier enn eks. ris og pasta. Siden poteten også i stor grad er produsert i Norge er det også et kortreist og bærekraftig valg, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Knapt finnes det en råvare som har en så nøytral og behagelig smak, og er så anvendelig og tilgjengelig, rimelig og god, fortsetter Toril.

Vi bruker potet kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter, og selvsagt i bakverk, for å nevne noe. Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold.

Per i dag spiser vi ca. bare 18 kilo hver, i året. Forbruket av matpoteter har sunket med 75 prosent siden 70-tallet. Det kan vi gjøre noe med.
- Tiden er inne for å gi den større plass i kostholdet vårt, avslutter Toril.

Eksempler på potet i nye type retter:

Knuste poteter

Bakte poteter

Moste poteter

Kokte poteter

Potet i grateng 

Raspede poteter 

Potet i bakverk 

 

Annonse
Annonse
Annonse