Annonse
33 personer har fått salmonella i Danmark etter å ha spist kosttilskudd fra Husk. Tre er døde.

Tre døde med salmonella etter å ha spist kosttilskudd i Danmark

19 personer har vært innlagt etter å ha spist det aktuelle kosttilskuddet, «Husk Psyllium-frøskaller», som inntas i kapsler.

Selskapet Orkla Care har tilbakekalt både dette produktet og kosttilskuddet «Husk Psyllium Mavebalance Basic», som også er kapsler.

De tre som døde med salmonella, var fra før syke, og det er derfor vanskelig å si hva som var dødsårsaken, påpeker SSI.

Alle Husk-produkter tilbakekalles

Matvarekonsernet Orkla opplyser til VG torsdag kveld at alle seks Husk-produkter som selges i Norge, tilbakekalles etter utbruddet i Danmark.

– Vi kan ikke ha usikkerhet rundt våre merkevarer, forklarer kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli.

Det er ingen opplysninger om at folk i Norge har blitt syke, men Orkla ber nordmenn som har produkter hjemme, om å kaste dem.

De fleste som er blitt syke, har spist kapslene med frøskaller, mens de syke barna er smittet av familiemedlemmer som har inntatt dem. Det opplyser SSI-epidemiolog Luise Müller.

– Det er et alvorlig og stort utbrudd med mange syke, sier hun.

Müller oppfordrer alle til å sjekke om de har noen av de aktuelle produktene hjemme hos seg. SSI er bekymret for at det er flere som har blitt syke uten at helsemyndighetene vet om det.

Gransket utbruddet

– Når vi ser en stor andel døde i dette utbruddet, er det fordi at dette er et naturlegemiddel som blant annet tas av folk som i forveien er sårbare, sier Müller.

Det er SSI som sammen med det danske legemiddelverket og mattilsynet gransker salmonella-utbruddet. Felles for de syke var at de hadde spist frøskallene.

Mandag trakk Orkla i Norge tilbake kosttilskuddet Husk Magebalanse Fiber Basic. Nå utvides altså dette til å gjelde alle Husk-produkter som distribueres i Norge. Det omfatter følgende:

Fiber HUSK 300 g pulver

Fiber HUSK 100 g pulver

Husk Magebalanse Fiber Basic kapsler

Husk Magebalanse Fiber Basic pulver 150 g

Husk Magebalanse Fiber pulver 200 g

Husk Magebalanse Fiber pulver 28x5 g

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse