Annonse
Foto: Norgesgruppen
NorgesGruppens Bærekraftsfond

Her er de første prosjektene som får støtte

Blant disse finner vi sirkulære klimatomater, utvikling av plantebaserte produkter og luftebalkonger for griser.

Det nye fondet skal investere i prosjekter som fører til tettere samarbeid om en grønnere og sunnere utvikling av den norske verdikjeden for mat, og er et tillegg til NorgesGruppens egne bærekraftstiltak. I fondets første tildeling blir det utbetalt 14,5 millioner kroner til åtte prosjekter.

– Den store pågangen viser at det jobbes godt med områder som miljø, helse og mennesker i norsk matproduksjon, sier Signe Bunkholt Sæter, direktør for bærekraft i NorgesGruppen.

68 gode og relevante søknader

– Det er tydelig at det jobbes målrettet med bærekraftig omstilling gjennom hele verdikjeden. Fondet har fått til sammen 68 gode og relevante søknader fra store og små aktører. Blant disse er både potensielle og eksisterende samarbeidspartnere, i tillegg til gründere, interesseorganisasjoner og kunnskapsinstitusjoner. Prosjektene det er søkt om støtte til, er alt fra sirkulær ressursbruk og bedre dyrevelferd, til lavere klimautslipp i produksjon og produktutvikling, og flere plantebaserte produkter, sier Signe Bunkholt Sæter.

– Fondets faglige utvalg har gått grundig gjennom alle søknadene, og vi har latt oss imponere av både innholdet og ambisjonene. Nå er vi glade for å kunne offentliggjøre de første prosjektene som får støtte fra HANDLE. Felles for disse er at de bidrar til en bærekraftig utvikling i den norske verdikjeden for mat, fortsetter Sæter.

Sunnere og grønnere produkter, økt dyrevelferd og maksimal ressursutnyttelse

Det er tildelt totalt 14,5 millioner kroner i første søknadsrunde til åtte prosjekter:

  1. Reklima: Norske klimatomater, sirkulær produksjon med biogass fra matavfall og husdyrgjødsel.
     
  2. Våren: Produsere norsk, plantebasert meierialternativ med havre.
     
  3. Nortura: Griser får mer lys, luft og plass gjennom ombygging av eksisterende driftsbygninger.
     
  4. Kysthagen: Familiebedrift skalerer opp juiceproduksjon av grønnsaker som ellers kastes.
     
  5. Tine: Bruke restråstoff fra melkeproduksjon for industriell anvendelse.
     
  6. Orkla: Utvikle gode alternativer for tilsetningsstoffet karragenan i forskjellige produkter.
     
  7. Mack Bryggerier: Fange inn overskuddskarbon fra ølproduksjon til bruk som kullsyre i drikkevarer.
     
  8. Kinginstituttet: Kartlegge hvordan migrantarbeidere møtes i den norske verdikjeden for mat.

NorgesGruppen består blant annet av dagligvarekjedene KIWI, MENY, Joker og SPAR, samt servicehandelskjedene MIX, Jafs og Deli de Luca.

 

Annonse
Annonse
Annonse