Annonse

Lokalmat til topps i 2021

Mens Meny-kjeden har lagt bak seg et sterkt år med en positiv omsetningsvekst på ca. 2 prosent mot 2020, tar lokalmat nye høyder med en eventyrlig vekst på hele 13 prosent. Lokalmat endte med en omsetning på 1,35 milliarder kroner i 2021. Det opplyser kjeden i en pressemelding. 

- På ti år har lokalmat gått fra å være veldig smale produkter for spesielt interesserte til noe mange vil ha. Dette er en gledelig og viktig utvikling som bidrar til flere lokale arbeidsplasser og mangfold av leverandører, samt større utvalg av norskproduserte varer i våre butikker, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.   

Korona-effekt 
I 2011 solgte Meny lokalmat for drøye 200 millioner kroner. På 10 år er salget nesten syvdoblet. Nå utgjør lokalmat seks prosent av kjedens omsetning. Salget har skutt fart de siste to årene, noe Kjuus tror blant annet skyldes økt bevisstgjøring hos forbrukere som et resultat av korona.  

- Da pandemien rammet våren 2020, kjørte vi markedskampanjer for å hjelpe de små og sårbare lokalmatprodusentene. Vi så en umiddelbar økning, som gledelig nok har holdt seg. Lokalmat handler om kvalitet og matkultur, men også utnyttelse av lokale råvarer og en tydelig geografisk identitet, sier Kjuus. 

De fleste lokalmatprodusenter har startet i det små med varer i en eller to Meny-butikker, men som nå er tilgjengelige i alle 187. Eksempler er Ask Gård, Røyland Gård og Bjertnæs & Hoel. Noen har til og med startet med eksport, som Sigdal Knekkebrød og Den sorte havre.
- Jeg er imponert over hvordan lokalmatprodusentene har utviklet seg. Vi har klart å bygge en arena for kompetanse-, samarbeid- og innovasjonsdeling, sier Kjuus.

Annonse
Annonse
Annonse