Ifølge Matprat sin grillundersøkelse er klassikerne pepperoni, kjøttdeig, bacon og sopp mest populært som pizzatopping. Foto: Matprat

Slik lager du en smakfull pizza på grillen

Publisert: 3. august 2022 kl 08.55
Oppdatert: 3. august 2022 kl 09.06

­

Anette Fjelleng Hansen i Matprat.

Kun 2 av 10 nordmenn har ifølge Matprat sin undersøkelse fra mai 2022 forsøkt å grille pizza på grillen. Dette tallet burde være langt høyere på andre siden av sommeren, synes MatPrat sin kokk Anette Fjelleng Hansen.

- Grillen er som skapt for pizzabaking! Har du en grill som gir høy nok temperatur vil pizzaen stekes nesten som i en italiensk pizzaovn. En pizzastein kan være en god investering for å få ekstra «crunch» på pizzabunnen, og gjerne en pizzaspade for å gjøre jobben enklere.

Her får du Anette Fjelleng sine beste råd for en god og smakfull pizza:

1. Deigen

Før du kan begynne å grille bør du gjøre noen forberedelser på kjøkkenet. En hjemmelaget pizzadeig kan være både enkel eller avansert å lage - hvor mye jobb du vil legge i det bestemmer du selv, men en godt eltet deig kan gjøre pizzagrillingen enklere. Du kan fint bruke vanlig hvetemel i deigen, men velger du «tipo 0» eller «tipo00» får du enklere en mer elastisk, smidigere og mer luftig deig. Det er fordi melet har en høyere utmalingsgrad og tar til seg mer fuktighet.

Annonse

- Det er lurt å bruke et sterkt hvetemel og elte deigen lenge og godt, for at deigen skal bli elastisk og god å jobbe med. Husk nok mel på både bord, kjevle og pizzaspade når du skal bake ut pizzabunnen. Har du ikke pizzaspade, kan du rulle deigen forsiktig på kjevlet og legge bunnen over på grillen når den er varm, sier Fjelleng Hansen.

2. Toppingen

Når du har laget deigen, er det bare kreativiteten som stopper deg. Da kan du toppe pizzaen din med en deilig  tomatsaus eller hvit pizzasaus lagd med for eksempel crème fraîche, grovmalt pepper og friske urter.

- Gjør klar pizzasaus, enten den er rød eller hvit, og kutt opp alt av topping slik at det er ferdig til å legges på når pizzaen går på grillen. Varier gjerne med flere oster, så får du ekstra smak på pizzaen.

Mest vanlig som topping er kanskje tomater, løk og skinke – men her er mulighetene mange. I følge MatPrat sin grillundersøkelse er klassikerne pepperoni, kjøttdeig, bacon og sopp mest populært som pizzatopping.

3. Grillfest!

Når deigen og topping er klart kan du fyre opp grillen. Legg pizzasteinen på grillen mens den er kald, slik at steinen gradvis varmes opp og du unngår at den sprekker. Enten du bruker kull eller gass - pass på å fyre opp rundt steinen og ikke rett under den. Da får du stekt pizzaen på indirekte varme, og steinen blir ikke så varm at pizzaen blir svidd før den er ferdig stekt.

Annonse

- Når temperaturen på grillen ligger mellom 230 °C – 280 °C er det klart for å bake ut pizzaen. Ha godt med mel på benken, og bruk gjerne hendene til å bake ut pizzaen slik at den blir på størrelse med steinen. La det være et par cm i ytterkant som du ikke presser ut, så sikrer du en luftig og god skorpe. Legg bunnen på steinen med hjelp av en pizzaspade. Stek bunnen et minutt, før du legger på fyllet. Start med saus, så ost og deretter kjøtt, fisk eller grønnsaker, sier Hansen.

Forstekingen gjør at fyllet ikke trekker inn i bunnen. I tillegg er det enklere å flytte på pizzaen når bunnen er forstekt. Skal du steke flere pizzaer kan det være lurt å forsteke alle bunnene først, for å så steke én og én pizza med topping. Følg med - litt avhengig av varmen - men, pizza på grillen er ferdig på bare noen minutter!

 

Ledige stillinger – Conveniencejobb