Annonse
Arkivfoto: Karine H. Henriksen

SV og Venstre fremmer også forslag om skjenkestopp

De to partiene legger fram nokså likelydende forslag. De ber ikke om at Stortinget skal overprøve beslutningen om skjenkestopp, men mener regjeringen må ta en ny runde på om tiltaket er forholdsmessig.

Regjeringen må offentliggjøre innholdet i sine vurderinger når tiltak blir innført eller blir videreført, mener Venstre.

Tidligere har MDG og Fremskrittspartiet lagt fram forslag om umiddelbart å oppheve det nasjonale skjenkeforbudet, og dette vil få støtte fra Rødt. Forslaget får ikke flertall, ettersom Høyre har varslet at de ikke vil stemme for det.

Regjeringen har vært under sterkt press fra utelivs- og restaurantbransjen etter den omdiskuterte beslutningen om å innføre nasjonal skjenkestopp i en måned. Særlig har mange stilt spørsmål ved at restauranter ikke kan servere alkohol til maten.

Fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) kommer det ingen signaler om en rask endring. Hun sier til VG at regjeringen vil vurdere alle tiltakene samlet 14. januar.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier til NRK at han mener regjeringen må gjøre fortløpende vurderinger av tiltakene, og at praksisen Kjerkol legger til grunn «ikke er en riktig forståelse av smittevernloven».

– Hvis det blir åpenbart etter hvert at tiltakene ikke står i forhold til smitteverneffekten og at konsekvensene er for store, så er det ikke en riktig forståelse av smittevernloven å vente til en dato som ble fastsatt i desember, sier han.

Annonse
Annonse
Annonse