Shoppingfallet fortsetter, melder SSB. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Fallet i detaljhandelen fortsetter

Publisert: 27. oktober 2023 kl 10.51
Oppdatert: 27. oktober 2023 kl 10.51

­Nedgangen følger etter fall i juli og august på henholdsvis 1 og 0,3 prosent, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Butikkhandel med møbler var blant næringene som bidro mest ned, mens salg i bensinstasjoner og dagligvarebutikker bidro på oppsiden denne måneden og dempet den samlede nedgangen, sier seniorrådgiver Anders Falla Aas i SSB.

På ett år var nedgangen på 2,5 prosent i forrige måned.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, sier til E24 at nedgangen viser at norske husholdninger er presset. Videre sier han at tallene er svakere enn ventet, men at fallet ikke er stort.

Samlet sett var nedgangen i varehandelen på 2,9 prosent i september. På ett år har fallet vært på 7 prosent, ifølge SSB.

– Betydelig fall i handel med og reparasjon av motorvogner var den viktigste årsaken til den samlede nedgangen på tolvmånedersbasis, sier Aas.

Samlet sett i hele Europa var det en nedgang fra juli til august i år på 1,2 prosent, viser tall fra Eurostat. Sverige hadde en oppgang på 0,6 prosent i august, mens Danmark opplevde en oppgang på 1,6 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

(©NTB)

Ledige stillinger – Conveniencejobb