I MatPrats nye kostholdsundersøkelse svarer to av fem at mindful eating er en tilnærming til kosthold de kan tenke seg å følge. Foto: matprat.no

Matprat: To av fem vil følge anti-dietten

Publisert: 22. mai 2023 kl 10.12
Oppdatert: 22. mai 2023 kl 10.15

­– Jeg skjønner at mindful eating er forlokkende på mange, da den tar et oppgjør med spiseregimene de fleste dietter har. Og flere kjenner på press og dårlig samvittighet, sier ernæringsrådgiver Eilin Lundekvam By i Matprat i en pressemelding.

I Matprats nye kostholdsundersøkelse, uført av Opinion med 1600 respondenter, svarer to av fem (41prosent) at mindful eating er en tilnærming til kosthold de kan tenke seg å følge.

– Mindful eating handler kort forklart om å øke bevisstheten rundt hvorfor, hvordan og hva man spiser. Man skal lytte til kroppens signaler om sult og metthet, være til stede og nyte maten - altså ikke bare spise på autopilot. Det kan anses som en anti-diett fordi man skal unngå fokus på næringsstoffer eller kalorier eller det å kategorisere mat som bra/dårlig, men heller bygge positive holdninger til mat, forteller Lundekvam By.

Flest kvinner sliter med presset

Undersøkelsen viser at kjennskapen til de fleste dietter og kosthold er betydelig høyere blant kvinner, enn hos mennene. Dette gir seg også utslag på kjennskap om mindful eating, som flere kvinner enn menn har hørt om.

– Kjønnsforskjellene er også tydelige når det gjelder følelser knyttet til kosthold og sunnhet i undersøkelsen. Kvinner kjenner mer på press og dårlig samvittighet, derfor er de trolig og mer interessert i tilnærminger til kosthold som tar bort dette presset, sier Lundekvam By.

– En kostholdstilnærming som går vekk fra regler og regimer, og som kan gi mer matglede, heier jeg på, sier Eilin Lundekvam By, ernæringsrådgiver i Matprat. Foto: matprat.no

Saken fortsetter under annonsen

En høyere andel kvinner enn menn er enige i at presset på å spise sunt er slitsomt. 40 prosent av kvinnene, mot 32 prosent av mennene som har svart på undersøkelsen.

Kvinnene i undersøkelsen opplevde i større grad enn mennene at dietter gjør det vanskelig å leve et vanlig liv (20 prosent mot 14 prosent ), og flere kvinner enn menn opplever at dietter har en negativ effekt på sin mentale helse (14 prosent mot 7 prosent ).

Kan gi et bedre forhold til mat

– Mindful eating tilnærmingen tar innover seg at matvalgene våre påvirkes av veldig mye mer enn kunnskap; som følelser, vaner, normer, reklame og tilgjengelighet. Den oppfordrer oss til å bli bevisst og reflektere over hva vi påvirkes av og hvordan. Som kanskje kan gjøre det lettere å ta tak i eventuelle ugunstige spisemønstre eller negative tanker omkring mat. Dette sammen med fokus på å spise med mer oppmerksomt nærvær tror jeg kan bidra til et mer positivt forhold til mat, mener Lundekvam By.

Hun påpeker at det er lite forskning på området, men noen studier peker mot at mindful eating kan hjelpe med overspising og emosjonell spising.

– En kostholdstilnærming som går vekk fra regler og regimer, og som kan gi mer matglede heier jeg på. I Canada og Brasil har man inkludert aspekter som dreier seg om mindful eating inn i nasjonale kostråd, avslutter ernæringsrådgiveren i Matprat.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb