Samfunn

Administrereende direktør Tor Arne Viksjø i DIPS (i midten), omkranset av investeringsdirektør Andreas Mørk (t.v) og administrerende direktør Arve Ree i Awilhelmsen Capital Holding.

Wilhelmsen-brødrene har kjøpt 65 prosent av aksjene i e-helseselskapet DIPS

– Svært gledelig at slike eiermiljøer viser interesse for norske e-helse, sier e-helsedirektør i IKT-Norge.

Publisert Sist oppdatert

E-helseselskapet DIPS som har avtale med tre av fire regionale helseforetak i Norge om blant annet elektronisk pasientjournal, får inn langsiktig kapital.

Det familieeide, norske investeringsselskapet Awilhelmsen Capital kjøper 65 prosent av aksjene.

Målet er å samle nordisk e-helse. Administrerende direktør i DIPS Tor Arne Viksjø tror Wilhelmsen-brødrene vil kunne støtte opp om ekspansjon til nye markeder.

– AWC er en trygg eier, med solid kapitalbase og tilstrekkelig risikovilje for vår ekspansjon til nye markeder, i Norge og utenlands. Det har vært avgjørende for oss å finne en eier som sikrer fortsatt stabilt, norsk eierskap, og som anerkjenner den strategiske viktigheten av våre dyktige medarbeidere - samt at hovedkontoret fortsatt skal ligge i Bodø, sier Viksjø i en pressemelding.

– Må jobbe med implementering

Direktør for e-helse i IKT-Norge Nard Schreurs tror det er fornuftig av DIPS å hente støtte fra erfarne eiermiljøer.

– Det er svært gledelig at slike eiermiljøer viser interesse for den norske e-helsenæringen, sier han til Dagens Perspektiv.

Schreurs tror DIPS først og fremst må sikre innfasingen av sitt nyeste produkt, DIPS Arena før det bør bli snakk om ekspansjon.

– De har en stor jobb å gjøre med implementeringen. Men folk i helsetjenestene forteller at Arena fungerer ganske bra, sier han.

Om DIPS AS

DIPS AS har 270 ansatte, omsetter for 350 mill. kroner og er landets ledende leverandøren av e-helsesystemer til norske sykehus. Selskapet har avtale med tre av fire regionale helseforetak, og samtlige sykehus i Helse Nord, Helse Vest og Helse Sør-Øst har avtale om bruk av selskapets hovedprodukt, DIPS Elektronisk Pasientjournal (EPJ) og Pasientadministrasjon (PAS).

Om Awilhelmsen Capital Holding AS

Awilhelmsen ble først etablert som rederi i 1939, og har siden utviklet seg til et investeringsselskap med eierskap innenfor cruise, eiendom, shipping & offshore, detaljhandel og andre industrielle investeringer. Awilhelmsen Capital er en aktiv investor med et fleksibelt investeringsmandat, som investerer både i noterte og unoterte selskaper, med en investeringsportefølje på NOK 35 milliarder.

I kraft av å være et privateid investeringsselskap med permanent kapital, gjør selskapet primært langsiktige investeringer med fokus på selskaper med sterke posisjoner innenfor sine nisjer.

Det er uklart hvilke markeder DIPS skal ekspandere i.

Scheurs tror det vil være naturlig å se mot Skandinavia, kanskje særlig med tanke på å inngå nordiske samarbeid med andre e-helseleverandører.

– Helsemarkedet er i ferd med å eksplodere internasjonalt, men det er ikke bare å sette seg på flyet og si at man har en pasientjournal å selge, sier han.

På sikt tror han likevel de nordiske, om de samarbeider, kan vinne frem med løsninger som folk har spesielt høy tillit til – noe som kan være en mangelvare i Asia og Midt-østen.

Men slike ambisjoner tror han er for store for DIPS i dag.

DIPS ble ikke med videre i anbudskonkurransen om å levere IKT-løsninger for Helse Midt. Dermed forsvant også en gylden mulighet til å smale helse-Norge om en teknisk løsning.

Scheurs tror ikke Awilhelmsen som eiere vil kunne føre til en omkamp.

– Det ville være veldig uprofesjonelt å reversere en slik beslutning, sier han.

Fylkeskommunene selger seg ut

Nordland Fylkeskommune og Vest-Agder fylkeskommune er blant aksjonærene som nå selger seg helt ut av det norske e-helseselskapet. Diakonhjemmet sykehus ønsker fortsatt å være med videre.

Awilhelmsen Capital blir nå største aksjonær i DIPS, etterfulgt av Diakonhjemmet sykehus AS (10,7%), og administrerende direktør og grunnlegger Tor Arne Viksjø (7,3%). 18 prosent av aksjene er fordelt på en rekke småaksjonærer, og rundt 100 DIPS-ansatte blir med videre som eiere i selskapet.

Administrerende direktør Arve Ree i Awilhelmsen Capital mener investeringen passer selskapets strategi godt.

– For vårt selskap er dette en viktig investering. Vi har en horisont over generasjoner, og ønsker å bidra til at DIPS får forutsigbarheten og langsiktigheten til å realisere sine vekstambisjoner. Vi er opptatt av å finne de unike selskapene, og har et langsiktig perspektiv på dette eierskapet. Det er viktig at DIPS kan vokse videre som et helnorsk selskap, med solid forankring i Bodø, sier Arve Ree.

Powered by Labrador CMS