Synspunkt

Potensialet innen kunstig intelligens er enormt, skriver Sara Portell og Rafael Artacho. Foto: BlackJack3D | iStock Photos

Synspunkt | Sara Portell og Rafael Artacho: En mindre manuell hverdag for IT-avdelingen

Kunstig intelligens fortsetter å utvikle seg i rekordfart, og den raske fremveksten av generativ KI har ført til utallige spørsmål om dens potensiale til å erstatte alt fra Google-søk til mennesker, skriver Sara Portell og Rafael Artacho.

Publisert Sist oppdatert

­Sara Portell er ansvarlig for brukeropplevelse og Rafael Artacho produktdirektør hos Unit4.

Lyst til å sende oss et innlegg? Adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Kunstig intelligens (KI) har transformert programvare i flere år allerede – med ERP-assistenter og muligheten for å automatisere en rekke oppgaver. Alt fra å fylle ut ferie- og fraværsskjemaer for ansatte, til å be om ulike godkjenninger, forenkler samhandlingen betydelig med bedriftens programvare.

Enorme muligheter

Potensialet innen kunstig intelligens er enormt, og for mange IT-avdelinger dreier det seg nå om å avdekke hvilke av sine nåværende manuelle prosesser som er mulig å automatisere.

Noen argumenterer for en potensiell automatiseringsgrad på opptil 50 prosent, som kan føre til at behovet for manuell dataregistrering reduseres betydelig. For alle som har jobbet med tidligere generasjoner av bedriftsprogramvare, høres en slik visjon veldig fristende ut, men hvordan vil det egentlig se ut og hvor gjennomførbart er det?

Personvern og etiske hensyn

Raske fremskritt innen kunstig intelligens gir håp om betydelige forbedringer i tiden som kommer. Samtidig må man være oppmerksom på hvilke utfordringer som følger med. En typisk utfordring her er sikring av personvern og etiske hensyn. Beskyttelse av sensitiv informasjon er avgjørende, og må prioriteres.

«Selv om manuelle prosesser kan automatiseres, vil mennesker fortsatt være avgjørende for å sikre pålitelige systemer, og at de er i samsvar med organisasjonens verdigrunnlag.»

Tillit er også avgjørende for suksess. Ved å bruke gjennomsiktige KI-modeller vil brukere forstå hvordan beslutninger tas, og bygge tillit til at systemene de samhandler med er nøyaktige og effektive.

Det blir naivt å tro at kunstig intelligens fjerner behovet for menneskelig tilsyn helt. Selv om manuelle prosesser kan automatiseres, vil mennesker fortsatt være avgjørende for å sikre pålitelige systemer, og at de er i samsvar med organisasjonens verdigrunnlag.

Bruk tid på innsikt

Bruken av AI bør være i tråd med brukernes behov, målet er jo å minimere mengden manuell input som brukerne må håndtere, samtidig som systemer ikke må bli forstyrrende.

Observasjon av brukerinteraksjoner gir god innsikt og forståelse av hvordan systemene fungerer. Den kan samtidig avdekke hvilke muligheter for automatisering som finnes, uavhengig av plattform, enhet eller kommunikasjonskanal.

«Det blir naivt å tro at kunstig intelligens fjerner behovet for menneskelig tilsyn helt.»

Se for deg en fremtid der statiske, tradisjonelle brukergrensesnitt utvikler seg til å bli mer dynamiske og automatiserte, som faktisk forstår hva brukeren trenger og tilpasser seg deretter. Slik kan man effektivt redusere feil og manuelle oppgaver.

Alle bør ha et mål om å levere presise KI-modeller som oppfyller brukernes behov. Ved å være åpne om nøyaktigheten og begrensningene til de ulike modellene, kan det skapes pålitelige KI-løsninger som gir brukere mulighet til å ta korrekte beslutninger.

Slik kan AI utgjøre en betydelig forskjell for de aller fleste ERP-prosesser.

Powered by Labrador CMS