Ledelse

– Kontorkollektiver kan være løsningen på et økende ensomhetsproblem

Publisert Sist oppdatert

Hjemmekontoret, kaféen eller arbeid fra en solseng i Vietnam – avstandsarbeid betyr fleksibilitet, ingen pendling og autonomi. Ved første øyenkast kan det virke som den perfekte jobbhverdag, men avstandsarbeid har også en del slagsider. En av de største er isolasjon og ensomhet, skriver Steve King, partner ved forsknings- og konsulentfirmaet Emergent Research, hos Harvard Business Review. Å jobbe fra et annet sted gjør at man går glipp av den sosiale stimulansen et kontor tilbyr.

Dagens organisasjoner er i større grad organisert etter prosjekt, med en løserer bemanning. Man er ikke lenger like avhengig av å ha de ansatte innenfor kontorets fire vegger til enhver tid, sa seniorforsker Torstein Nesheim til Dagens Perspektiv i fjor.

Dette kan føre til en ensomhetsepidemi, skriver King.

Alene, sammen

King og Emergent Research har undersøkt problemet med ensomme avstandsarbeidere, og funnet at denne ensomheten kan reduseres kraftig gjennom noe så enkelt som å jobbe i nærheten av andre som arbeider, for eksempel i kontorkollektiver («coworking space») – steder hvor man leier en kontorplass.

I forskningen fant de at 83 prosent av arbeidere i kontorkollektiver oppga at de opplever mindre ensomhet etter at de begynte der. Halvparten av dem oppga også at de møter andre fra kollektivet i helger og/eller etter jobb. Ni av ti av de undersøkte følte seg lykkeligere etter å ha blitt en del av en slik type felleskontor for avstandsarbeidere.

Kontorkollektivene hadde dessuten en sterk nettverksbyggende effekt. Åtte av ti svarte at både det sosiale og profesjonelle nettverket deres hadde vokst som følge av å jobbe i nærheten av andre, og at de til stadighet henvendte seg til disse nye bekjente på grunn av jobbrelaterte spørsmål.

84 prosent av de undersøkte svarte i tillegg at de opplevde bedre motivasjon og engasjement, og samtidig bedre konsentrasjon sammenlignet med hjemmekontor eller kaféjobbing.

– Løft dine avstandsarbeidere

Den sosiale delen var imidlertid klart den viktigste årsaken til at deltakerne i undersøkelsen ønsket å jobbe i nærheten av andre.

King skriver at det er viktig for organisasjoner å ta disse funnene innover seg.

– Virksomheter bør vurdere å legge til rette for, eller til og med betale for, at sine ansatte kan jobbe fra kontorkollektiver hvis de allerede jobber hjemmefra eller fra andre steder. Ikke bare forebygger man at de føler seg ensomme samtidig som man gjør dem mer engasjerte og produktive – man gir dem også en flott mulighet til å bygge nettverk, og tilgang på kunnskapsklynger, som igjen kan hjelpe virksomheten, skriver King.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS