Arbeidsliv

Toppledelsen i Finansforbundet. Fra venstre: Direktør Runar Wilhelm Henriksen, forbundsleder Vigdis Mathisen, advokat (H) og leder for Arbeidsliv Pål Behrens, og nestleder Arne Fredrik Håstein.

Finansforbundet melder seg ut av YS

På et ekstraordinært landsmøte tirsdag formiddag ble det vedtatt at Finansforbundet melder seg ut av hovedorganisasjonen YS. Dermed «mister» YS et av sine største forbund. Utmeldingen trer i kraft fra 1. januar 2025.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for utmeldingen er uenighet som har vært mellom Finansforbundet og YS om videreføring av tariffavtalestruktur og partsforhold, etter at Finansforbundets forhandlingsmotpart Finans Norge ble en landsforening i NHO fra 1. januar 2023.

Uenighet om forvaltning av tariffavtaler

Uenigheten har handlet om retten til å tegne og forvalte tariffavtaler i finans, heter det i en pressemelding fra Finansforbundet.

Et forslag til løsning fra YS 5. desember om å etterkomme Finansforbundets ønske om å videreføre tariffavtalestrukturen, endret ikke landsmøtets beslutning.

– Vedtaket betyr at vi sikrer videreføringen av de gode avtalene Finansforbundet har opparbeidet gjennom mange år. Tariffavtalene er «gullet» vårt, og det viktigste vi forvalter for våre medlemmer. Vi må være sikre på at vi selv sitter ved forhandlingsbordet også i fremtiden, sier forbundslederen.

– Vi tror utmeldingen av YS er det beste for våre medlemmer og Finansforbundet som helhet. Det er et modig valg, men også et riktig valg, understreker forbundsleder Vigdis Mathisen overfor Finansfokus.

Mister viktig forbund

YS sier de tar utmeldingen «til etterretning». Finansforbundet er et av YS’ største og mest innflytelsesrike forbund, og var med på å stifte hovedorganisasjonen YS i 1977.

Om Finansforbundet vil fortsette som en uavhengig organisasjon, uten å gå inn i en hovedorganisasjon, er uvisst.

– Det er altfor tidlig å svare på. Nå har landsmøtet fattet en beslutning om at vi skal gå ut av YS og klare oss alene. Hva som er best fremover er neste steg, og vil være gjenstand for bred diskusjon i organisasjonen, sier Mathisen til Finansfokus.

Som en skilsmisse

Hun sammenligner utmeldingen med en skilsmisse, der man først må finne seg selv, før man går inn i et nytt forhold.

– Nå har jeg stått på landsmøtet og lovet at vi ikke stuper inn i noe som helst annet. Vi skal ta den tiden vi trenger og gjennom året som kommer skal vi jobbe godt og se på hvilken strategi som er best for oss. Vi har ikke planer om å stupe inn i noen nye forhold, sa forbundslederen til BankShift like etter at vedtaket var fattet.

Finansforbundet vil ifølge pressemeldingen «bruke tiden godt frem til utmeldingen trer i kraft i 2025», og prioritere følgende:

  • Videreføre og utvikle eksisterende tariffavtaler og avtalestruktur med Finans Norge/NHO

  • Etablere løsninger som ivaretar våre medlemmer i Spekter og Virke på lik linje eller bedre enn i dag

  • Videreføre AFP-rettighetene for våre medlemmer

  • Reforhandle medlemsfordeler som er minst like gode

  • Jobbe for fortsatt politisk innflytelse i saker som er viktige for våre medlemmer.

Powered by Labrador CMS