Vann vinner, sukkerbrus taper

Publisert: 5. februar 2014 kl 13.31
Oppdatert: 5. februar 2014 kl 13.31

De siste fire årene, fra 2010 til 2013, økte salget av flaskevann med nesten åtte prosent, mens salget av sukkerholdig brus sank med vel fire prosent. Det er vann med kullsyre som øker mest.

- Det er en klar tendens at folk velger de sunneste alternativene. Bransjen har hatt stor suksess med vann med nye frukt- og bærsmaker, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Dette betyr at gjennomsnittnordmannen drikker fem liter mindre sukkerholdig brus i året enn han gjorde for fire år siden. Justert for befolkningsøkningen har konsumet sunket fra 63 til 58 liter i året pr capita, mens flaskevannsalget har økt fra 17 til 18 liter.

- Dette har bidratt til en generell nedgang i sukkerforbruket. Brus står nå bare for to prosent av kaloriinntaket i Norge, sier Nome.

Drikkevann på flaske hadde et ørlite marked i Norge fram til 1990-tallet. Da eksploderte salget og nådde en topp i 2007. Så kom finanskrisen, og salget sank i tre år før det begynte å stige igjen. I 2013 økte salget med tre prosent.

- For mange er vann et på-farten-produkt som man tyr til på reiser og treningsturer når det ikke er springvann i nærheten. Men stadig fler velger vann med kullsyre og smak som alternativ til brus og alkohol. Det er positivt, ettersom vann både er det sunneste og mest miljøvennlige som finnes på flaske, sier direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb