Foto

Eivind Bøe i Randstad kan fortelle at 1 av 4 norske arbeidstakere vurderer å skifte jobb før sommeren. Foto: Randstad

Èn av fire er på jobbjakt

Publisert: 9. mai 2022 kl 10.12
Oppdatert: 9. mai 2022 kl 10.26

­– Arbeidsgivere har en stor jobb å gjøre med å holde på viktige ressurser nå, sier Eivind Bøe, administrerende direktør i Randstad.

Funnene om jobbskifteplanene i arbeidsstyrken kommer frem i årets store employer brand undersøkelsen fra Randstad. Her har 4 000 nordmenn svart på hva som er viktig for dem når de vurderer arbeidsgivere og egen karriere skriver Randstad i en pressemelding. 

– Det er virkelig høy temperatur i visse deler av arbeidsmarkedet nå, og vi har mange kunder som trenger hjelp til rekruttering. Det er mange stillinger som må erstattes, og slik har det også vært en stund, sier Bøe.

Stor bevegelse etter pandemien

I siste halvdel av 2021 var det nemlig to av ti som skiftet jobb. Ifølge undersøkelsen var det da flest menn under 34 med høyere utdanning som byttet jobb. 

– Disse endringene kommer nå etter to år med pandemi, hvor tilhørigheten til arbeidsgiver kanskje er svekket. Mange har nok også ventet med å skifte jobb for å unngå å havne rett på hjemmekontoret hos sin nye arbeidsgiver, sier Bøe.

Arbeidsmiljø og god ledelse to viktige nøkler

Saken fortsetter under annonsen

Han er opptatt av at det tross alt er gode nyheter for arbeidsgivere som er redd for å miste viktige ressurser rett før sommeren.

– De aller fleste ønsker tross alt å bli hos nåværende arbeidsgiver. Vi ser at de som jobber målrettet med å utvikle et godt arbeidsmiljø over tid, og ikke minst har gode ledere, står sterkere rustet både når det gjelder å holde på og tiltrekke seg talenter, sier Bøe.

Arbeidsmiljø er nemlig det viktigste for nordmenn når de bedømmer arbeidsgivere. Nytt av årets undersøkelse er at god ledelse kommer opp som den nest viktigste faktoren, før god opplæring, attraktive vilkår og jobbsikkerhet.

Jobben har blitt viktigere for oss

Samtidig som mange sier at de vurderer å skifte jobb, er det også mange ledige stillinger ute nå. Derfor er det viktig å se på hva man kan gjøre for å holde på folk. 57 prosent svarer at de mest sannsynlig vil bli hos nåværende arbeidsgiver om de fikk tilbud om opplæring, sier Bøe. 

Mange sier også at de setter mer pris på jobben nå enn før pandemien. Hele 36 prosent av arbeidstakerne svarer at jobben har blitt mer viktig.

– Dette er gode nyheter for arbeidsgiver. Så her er det bare å brette opp ermene og jobbe med arbeidsmiljøet som sikkert trenger litt ekstra innsats etter to år med pandemi, sier Bøe.

Saken fortsetter under annonsen
Randstad Employer Brand Research
  • 23 prosent vurderer å bytte jobb før sommeren.
  • 30 prosent under 34 år vurderer å bytte jobb før sommeren.
  • 57 prosent svarer at de sannsynligvis vil bli hos nåværende arbeidsgiver om de blir tilbudt opplæring/utviklingsmuligheter på jobben.
  • 36 prosent mener jobben har blitt viktigere etter pandemien.

Ledige stillinger – Conveniencejobb