Bensinstasjoner
Kraftige tiltak trengs for at næringslivet skal overleve korona
En fersk medlemsundersøkelse fra Virke viser at 46 prosent av virksomhetene opplever nedgang i etterspørselen. Situasjonen er kritisk for handelsnæringen, rådgivningsbransjen, kultur og arrangement, reiseliv og trening. – Om ikke store deler av norsk næringsliv skal gå over ende trenger vi kraftige tiltak som iverksettes umiddelbart, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
− Det er viktig at norske forbrukere og virksomheter følger rådene fra lokale og nasjonale myndigheter for å begrense smittespredningen av koronaviruset. I tillegg til smittevernsdugnaden har vi også en dugnad for å unngå massekonkurser i norsk næringsliv, sier Horneland Kristensen.
Én av tre vurderer å permittere
I Virkes undersøkelse svarer fem prosent av virksomhetene at de allerede har permittert ansatte. I tillegg vurderer 35 prosent å permittere.
− Virksomhetene trenger at staten dekker lønnskostnadene ved permittering fra dag én. Medlemmene våre rapporterer at dette, og tilbakebetaling av innbetalt selskapsskatt for 2018 og 2019 er tiltak som treffer godt, sier Horneland Kristensen og fortsetter:
− Tiltakene må iverksettes straks. Endringene i permitteringsregelverket må vedtas av Stortinget, men de har møtefri dag fredag, når regjeringen har varslet at de vil legge fram tiltakene. Vi ber regjeringen og Stortinget om å få iverksatt tiltakene så fort som mulig.
Utvikler seg fra time til time
Undersøkelsen er utført 11-12. mars med 1535 respondenter. Virke organiserer 24 000 bedrifter innen handels- og tjenestenæringen, en næring som utgjør 54 prosent av privat verdiskaping i Norge.
– Situasjonen utvikler seg time for time, så vi forventer at stadig flere bedrifter vil merke effektene utover dagen. Raske tiltak er nødvendig. Myndighetene, bedriftene og forbrukerne må bidra. Et tiltak som næringsdrivende kan gjøre seg imellom er at utleiere og butikker samarbeider om reduserte åpningstider og leie under denne nasjonale dugnaden.
Bransjer med samfunnskritiske funksjoner holder hjulene i gang
Noen bedrifter innen dagligvarehandelen opplever mer handel enn før utbruddet, og andre mindre, men de fleste opplever at handelen går som normalt.
− Bransjene våre med samfunnskritiske funksjoner, som helsevesen, bensinstasjoner og dagligvarehandel, har gode beredskapsplaner og samarbeider godt med myndighetene om ulike scenarier. Slik holder vi hjulene i gang under den nasjonale dugnaden. Dagligvarekjedene har nok varer i butikk og på lager, og god tilgang på varer fra leverandører. Det er ikke grunn til å hamstre, sier Horneland Kristensen.