Spesialitet-mottagerne fikk merkene overrakt av daglig leder i Hanen, Bernt Bucher Johannessen (nr. 2 fra v.) Til venstre: Gro Hommo fra Lega. Til høyre: Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog.

– Gjett om jeg har stekt mye seig pizza!

Publisert: 30. september 2019 kl 11.13
Oppdatert: 30. september 2019 kl 11.13

Det gjelder å være stridig og ikke gi seg, sier Gro Hommo fra Lega gardsysteri og bakeri i Vinje.

Under årets Eplefest i Gvarv på lørdag ble hun kalt opp på scenen for å ta imot to Spesialitet-merker. Også den lokale familiebedrifta Nyhuus Gard fra Gvarv ble hedret med to merker.

Spesialitet-merkene viser at produktene er godkjent av fagjury og tas opp i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse.

Knust pizza til middag

Lega holder til på Øyfjell i Vinje, og drives av Hommo og sønnen Olav Hommo. De lager flere typer lokal bakst som flatbrød og kling, samt prisvinnende oster av melk fra egne geiter.

Saken fortsetter under annonsen
Geitosten Stavsfjell fra Lega gardsysteri.

Lega fikk merket for den hvite, faste geitosten Stavsfjell. Den vant tidligere i år medalje under NM i ost.

Takkestekt ferdig-pizzabunn er en oppfinnelse laget av nødvendighet, sier Hommo.

 Jeg fant det på fordi jeg måtte. Med fem barn og barnebarn og gardsvirksomhet har du behov for kjapp middag. Jeg tenkte at det måtte gå an å lage pizzabunner mens jeg jobba ved takka, sier Hommo.

Pizzabotn fra Lega gardsysteri og bakeri.

Det har gått med mange deiger til prøving og feiling.

Gjett om jeg har stekt mange seige bunner, stive bunner og, ikke minst, mange knuste bunner. Familien min har fått mye knust pizza til middag.

Saken fortsetter under annonsen

Fagjuryen sier i sin begrunnelse at Legas Pizzabotn er “en spennende kombinasjon av italienske tradisjoner og norske råvarer og håndverk”. Det brukes mel fra Kvelde

Dyrker ni plommesorter

På Nyhuus Gard i Gvarv er det blitt dyrka epler kommersielt siden 20-tallet. Ekteparet Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog er opptatt av å ivareta et mangfold av eplesorter. I 1998 begynte de også å dyrke plommer, og dyrker nå ni sorter.

Eplesirup fra Nyhuus Gard.

Lørdag fikk de merket for eplesirup, som er en kraftig reduksjon av eple til bruk i matlaging. Juryen lot seg imponere av god "friskhet, sødme og syre".

Nyhuus fikk også merket for hjemmelaget plommesyltetøy.

Vi koker opptil seks forskjellige plommesyltetøy av seks ulike plommesorter alt etter avling. Syltetøyene varierer i mengde, farge og smak fra år til år, ja, litt som vin, sier Holtskog, som forteller at de lager rundt hundre glass hver gang.

Saken fortsetter under annonsen
Plommesyltetøy fra Nyhuus Gard.

Alt er håndarbeid. Vi steiner ut for hånd, og koker alt i stor gryte før vi fyller på glass for hånd.

Fagjuryen smakstestet fire plommesyltetøy, og lot seg begeistre. De sier i sin domsbegrunnelse at syltetøyene "har naturlig frisk farge, god smak og tydelig råvarepreg".

Halvor Holtskog er stolt over at produktene fra gården går gjennom nåløyet hos Spesialitet-juryen.

 Vi er stolte og vi er glade. Det er veldig moro å få en slik viktig anerkjennelse for høy kvalitet. Ekstra gøy at vi kan være med på å løfte fram de flotte råvarene Telemarksepler og Telemarksplommer. Det er viktig å vise dem fram, sier Holtskog.

Telemark er fenomenale på lokalmat!

 Med fire nye merker synes jeg Telemark viser at de er fenomenalt gode på lokalmat, sier Nina Sundqvist, direktør i Matmerk, som forvalter merkeordningen Spesialitet.

Saken fortsetter under annonsen

Særlig er produsentene i Telemark gode til å spille på tradisjoner og historie samtidig som de på hugget i ei ny tid. At Gro Hommo står ved takka og lykkes så til de grader i å utvikle en pizzabunn, synes jeg er et glitrende eksempel, sier Sundqvist.

Hun roser også Nyhuus gard for bruken av Telemarksepler og Telemarksplommer.

Det er råvarer av nasjonal verdi, ja, så viktige at de er verna med status Beskyttet geografisk betegnelse. Det er strålende at dyktige lokalmatprodusenter skaper glitrende produkter av viktige råvarer.

Ledige stillinger – Conveniencejobb