Tre lag på pallen. Fra venstre: Liv Hege Olsen, Ronny Nilsen, Inger Haugene, Lars Helleborg, Bjørn Sandnemo og Brita Finseth. Foto: Elisabeth Strøm

Haugene og Helleborg tok gull

Publisert: 6. februar 2014 kl 09.41
Oppdatert: 6. februar 2014 kl 09.41

Inger Haugene og Lars Helleborg, begge ansatt ved Oslo universitetssykehus, hovedkjøkkenet Ullevål, viste at de var i en klasse for seg under NM i Institusjonskokkfaget lag. Finalen ble arrangert i forbindelse med Smak 2014 i dag.

Fem lag kjempet i finalen onsdag 5. februar. Dommerne var ikke i tvil om hvem som lå i tet.

- Gullvinnerne ledet helt fra konkurransen startet i dag, sa hoveddommer Morten Heiaas i begrunnelsen.

Med seg i det nordisk sammensatte dommerpanelet hadde han Annika Larsson fra Sverige, Mari Helene Kåstad, Bergen, Olga Gunnarsdottir fra Island og Michael Allerup Nielsen fra Danmark, samtlige høyt respekterte fagpersoner.

Et samlet dommerpanel mente også at laget fra Oslo universitetssykehus hadde løst oppgaven med spesialkost på en fortreffelig måte.

Dagsmeny til 55 kroner

Saken fortsetter under annonsen

Under Norgesmesterskapet må institusjonskokkene tilfredsstille strenge krav til næringsinnhold, total energimengde og pris. Oppgaven til NM besto i å lage en meny som skal serveres i en omsorgsbolig for eldre. Av 12 beboere skulle fire ha konsistenstilpasset kost, det vil si purékost. Rettene skal være sammensatt med tanke på å oppfylle myndighetens anbefalinger, både når det gjelder matvarevalg og næringsinnhold. Menyen inkluderte et mellommåltid, lunsj og middag med dessert samtlige energi- og næringstett kost som standard. Prisen skal ikke overstige 55 kroner per porsjon for alle tre måltider.

Arrangør Kost- og ernæringsforbundet har, i samarbeid med sponsorer, lagt klare føringer når det gjelder hvilke råvarer som kan brukes i konkurransen. Til lunsj skulle det serveres kalkunbryst og til middag torsk. Mellommåltidet skulle inneholde byggris og desserten skulle bestå av epler, valnøtter og dadler.

Oppskriftene skal synliggjøre at produksjonen av måltidene skal kunne være praktisk gjennomførbar til minimum 100 porsjoner, innenfor relevante tids-, utstyrs- og personalmessige ressurser i institusjonskokkfaget.

Fargerik meny

Inger Haugene og Lars Helleborg serverte en fantasifull og fargerik meny. Mellommåltidet var en byggrisotto med creme fraiche og ristede solsikkekjerner. Lunsjen besto av marinert kalkunbryst med briecreme, salsa, hummus og knekkebrød. Til middag laget de to NM-debutantene varmrøkt torsk, eple- og eddikmarinerte grønnsaker, grønnkålchips, pesto og rømmesaus. Desserten var en komposisjon av eplekompott, banan. Og limemousse, bringebærgele, daddelpure, sitronmelissesaus og valnøttkrokan.

Juryen trakk fram mellommåltidet, desserten og spesialkosten som spesielt vellykkete retter.

 

Saken fortsetter under annonsen

-Den danske dommeren har aldri smakt varmrøykt torsk tidligere. Det han fikk smake i dag falt virkelig i smak sa Morten Heiaas.

Fem timer

Under mesterskapet skulle de fem lagene produsere sine forhåndsinnsendte menyer til 12 personer i løpet av fem timer. Konkurransen foregikk på messeområdet på Smak og publikum kunne hele tiden følge med på kokkekampen fra tribunen.

Årets finalister var en god blanding av deltakere helt uten konkurranseerfaring og andre med tidligere erfaring fra NM.

Sølv og bronse

Sølv gikk til Ronny Nilsen og Liv Hege Olsen fra Hospitalet Betanien i Bergen. Bronse gikk til Bjørn Sandnesmo og Brita Finseth, begge ansatt ved sykehuset i Namsos.

Finalistene i NM i Institusjonskokkfaget lag 2014:

Saken fortsetter under annonsen

Lag 1

Inger Haugene og Lars Helleborg, begge ansatt ved Oslo universitetssykehus, hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus. Begge er institusjonskokker og deltok i NM for første gang.

LAG 2

Merethe Haugerud og Karina Myrer er til daglig ansatt på Solborg bo- og aktiviseringssenter i Ski kommune. Begge er institusjonskokker og Haugerud har deltatt i NM tre ganger tidligere, sist i 2011. I 2007 mottok hun bronse for innsatsen.

LAG 3

Bjørn Sandnesmo og Brita Finseth er begge ansatt ved sykehuset i Namsos. Begge er veteraner i NM-sammenheng. Sandnesmo har deltatt fem ganger tidligere og oppnådde bronse i 2006. Finseth har stått på pallen to ganger som sølvvinner i 2006 og gullvinner i 2007.

LAG 4

Saken fortsetter under annonsen

Ronny Nilsen og Liv Hege Olsen jobber ved Hospitalet Betanien i Bergen som henholdsvis kjøkkensjef og assisterende kjøkkensjef. Nilsen deltok i NM i institusjonskokkfaget lag i 2011.

LAG 5

Anja Strømme og Unni Gjerde Grøtta er begge ansatt ved Ålesund sykehus. Begge deltok i NM for første gang.

Institusjonskokkfaget

En institusjonskokk har en kostholds- og helserettet utdanning. Institusjonskokkene har ansvar for helsefremmende matomsorg og laget mat på kjøkken i offentlige og private institusjoner og kantiner.

NM i institusjonskokkfaget lag er åpent for alle kokker som arbeider med ernæringsbasert matlaging på institusjonskjøkken, sentralkjøkken, kantiner, messer eller internatkjøkken.

Arrangør av Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget lag, er Kost- og ernæringsforbundet som er en yrkesorganisasjon i Delta, som igjen er et forbund i YS. Forbundet har arrangert Norgesmesterskap i institusjonskokkfaget lag siden 1998.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb