


Hotell
Onsdag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram kallene for konsumprisindeksen for april. Den totale prisveksten er 6,4 prosent siden april i 2022.
– Prisveksten er fortsatt høy, men vi har de siste månedene sett tegn til en utflating, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
Fra mars til april 2023 bidro økte matvarepriser mest til oppgangen i KPI. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 2,5 prosent. Fra april 2022 til april 2023 har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steget med 10,5 prosent.
– Vi ligger i nærheten av den totale konsumprisveksten på 6,4 prosent, sier Ole Michael Bjørndal, fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv.
Han peker på at SSBs tall viser at hotellprisene steg kraftig fra midten av 2022, først og fremst på grunn av økte strømpriser. Økningen i strømpriser samt andre prisøkninger på råvarer gjorde likevel at medlemsbedriftene ga uttrykk for at man ikke klarte å hente igjen den totale økningen i pris.
Bjørndal viser også til tall fra Benchmarking Alliance, der romprisene har steget med 6,0 prosent – altså under konsumprisindeksen – fra april i fjor til april i år.
LES MER | Kristiansand hadde høyest rombelegg i april | Reiseliv1
Kronekursen er viktig for reiselivet, men Bjørndal peker på at den svake kronen har to sider.
– Utlendinger får mer for pengene i Norge, samtidig blir det dyrere for blant annet restaurantene å importere varer, forklarer han.