På jakt etter Matnasjonen Norge: Prosjektleder Torill Engelberg i SMAK 2020 overleverte trend- og inspirasjonstapporten «Veikart for Matnasjonen Norge 2030» til landbruks- og matminister Olaug Bollestad
FOTO: Kristian Tjessem

«Veikart for Matnasjonen Norge 2030»

Publisert: 3. mars 2020 kl 19.00
Oppdatert: 3. mars 2020 kl 19.03

Med opp mot 30.000 besøkende fra matbransjen, er SMAK 2020 Norges desidert største arrangement for de som jobber med å forme Norge som Matnasjon.

Analyseselskapet Opinion har utarbeidet en omfattende rapport som ble overlevert til Regjeringen ved Landbruks- og matminister Olaug Bollestad under åpningskonferansen til SMAK 2020.

Senere i år skal Regjeringen presentere strategien om Norge som Matnasjon før sommeren.

Trend- og inspirasjonsrapporten er utarbeidet på vegne av SMAK 2020, NHO Reiseliv, Norges Sjømatråd og Innovasjon Norge.

Hva er en «matnasjon»?

Rapporten konkluderer med at det er fire avgjørende dimensjoner som må fylles med matkultur som både folke flest og våre gjester kjenner igjen og liker. Dette er:

Saken fortsetter under annonsen

· Kulturelle referanser: Ikke hva, men hvor og hvordan vi spiser.

· Distinkte regioner. Mangfold i kvalitet, kultur og produkter.

· Ikoniske retter. Berømte matretter med bred appell.

· Stolte råvarer: Smak, kvalitet, bærekraft og produksjonsmetoder.

Nye nasjonalretter?

En av de interessante analysene i rapporten, er at Norge trolig trenger en eller flere nye nasjonalretter for å komme mer på kartet som Matnasjon. Dette for å levere sterkere på behovet for «ikoniske retter».

Norge har alle forutsetninger i råvarene – men nasjonalrettene våre har ikke så bred appell, eller markedsfører de store fordelene vi har som matnasjon, viser analysen.

Saken fortsetter under annonsen

Italia og Frankrike har eksempelvis nasjonalretter som identifiserer og appellerer i mye større grad – mens Norge mangler noen ikoniske retter som kan suppleres av styrken som ligger i kultur, regiontilhørighet og kvaliteten på de norske råvarene.

Utarbeidet av Opinion

Det er trendanalytiker Ole Petter Nyhaug i Opinion som står ansvarlig for utarbeidelsen av rapporten på vegne av utarbeidet på vegne av SMAK 2020, NHO Reiseliv, Norges Sjømatråd og Innovasjon Norge.

Hold deg oppdatert med CONVENIENCE

Convenience kommer ut seks ganger årlig og setter søkelys på dagens og fremtidens serveringssteder for travle mennesker.

Les mer om bladet

Bestill abonnement

Saken fortsetter under annonsen

Last ned bladet elektronisk

Følg oss på Facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev