‘Ny bransje for en ny tid’ blir prioritert målgruppe

Publisert: 9. januar 2014 kl 16.45
Oppdatert: 9. januar 2014 kl 16.45

Kiosker, bensinstasjoner, kaffebarer, konditorier og gatekjøkken blir tatt på høyeste alvor av Smak 2014 ved at convenience, som ‘en ny bransje for en ny tid’, har fått status som prioritert målgruppe.

Leverandørene legger opp til å møte kjedene og alle aktører i convenience gjennom aktiv profilering. Konseptet Cafe&Convenience byr bl.a. på et eget seminar. MIX vil møte retailerne for å presentere seg.

Cafe&Convenince-seminaret fredag 7. februar åpner med at Odd Henrik Vanebo konstaterer at ‘En ny bransje vokser fram’. Vanebo har fulgt serveringsbransjen tett siden 1970-tallet og convenience siden 1990-tallet i egenskap av redaktør for ledende fagblad, har sett utviklingen av convenience som ‘en ny bransje for en ny tid’. Bensinstasjonene er blitt serveringssteder for ‘mat i farta’. Både det norske og svenske cafémarkedet vokser dobbelt så raskt som det øvrige restaurantmarkedet. Det skyldes framveksten av kaffebarkjeder, som erstatter de tradisjonelle kafeteriaene. Gourmetsegmentet som foredragsholderen kaller ‘de høyeste kokkehattene’ har mindre enn én prosent av det totale serveringsmarkedet, men får 99 prosent av oppmerksomheten i det offentlige rom. Den enorme innovasjonen som bidrar til å utvikle stadig nye convenience-konsepter, fortjener mye større oppmerksomhet enn de i dag får. Denne utviklingen speiler den store livsstilsendringen: Generasjonen som ruller inn, er ikke som generasjonen som ruller ut. Livet leves på farten, og i den hektiske hverdagen må kjappe måltider hentes ‘i farta’.

Hvorfor stå alene?

Det spørsmålet stiller og besvarer adm. dir. Arne Paulsen i Samkjøpsgruppen AS, som har hatten full av kjedekonsepter: God Mat, OG’2 Arena, GO Bakern, OG’2 Grill. Men denne gang vil Paulsen legge mest vekt på Grill. Til å assistere seg, har han med Terje Kvernberg, innehaver av Buvik Kafe & Selskapsmat AS som har gode erfaringer med ikke å stå alene.

Menyprofil som strategisk verktøy

Dag Sem, innehaver av Dag Sem Reklamestudio as, vil fortelle om de strategiske valg som ligger til grunn for Det Lille Extra-konseptet: hvordan ideen ble til og hva konseptet har betydd for utvalgte spisesteder som har tatt menyprofilen i bruk. Kampen om gjestens lojalitet og gunst stiger i alle segmenter. Særlig gjelder dette innen convenience som ikke er et sted, men en situasjon: Begrepet dekker svært vidt fra kiosk og gatekjøkken, til kantine og sågar fine-dining. Det dreier som en servering hvor gjesten trenger et kjapt måltid. Men selv om gjesten har dårlig med tid, betyr ikke det at han eller hun ikke ønsker seg kvalitet og god smak. Til Smak 2011 introduserte Norsk Storhusholdning konseptet Det Lille Extra som et verktøy for å heve kvaliteten i alle ledd uansett segment. Råvarer og ingredienser ble satt i et enkelt system som rommer mange menyprofiler. Tre år har gått og erfaringene har bygget konseptet videre i både dybde og bredde. En rekke aktører har fått aha-opplevelser som direkte effekt av menyprofilene og skaffet seg nye og trofaste kunder.

Saken fortsetter under annonsen

Suksessformel 1: gjeninnføring av godt kjøpmannskap

Svein Erik Alstad-Evjen, kjedeleder MIX i NorgesGruppen Servicehandel AS, tar for seg hvordan fremtidig vekst og suksess i profilert kjøpmannseid virksomhet skal skapes: ved å gjeninnføre verktøy for godt kjøpmannskap og videreutvikle kjøpmannen som leder for egen bedrift. Endringsdyktighet blir suksesskriterium nummer én for å lykkes fremover, tror Alstad-Evjen.

MIX’  suksessformel er nettopp å gjeninnføre godt kjøpmannskap, og ikke minst få fram hva det betyr i dagens marked. Kommunikasjonsmessig tas dette ut til kjøpmennene gjennom konseptet "MIX - og MIN MIX". Summa summarum: MIX leverer markedets beste totaltilbud til kjøpmenn innenfor profilert kjededrift i kiosk- og gatekjøkken-markedet.

Suksessformel 2: verdibasert ledelse og riktig beliggenhet

Roar Sether, etableringsdirektør i Reitan Convenience AS, gir til beste filosofien og noen av suksessfaktorene til Europas nest største convenience-aktør: verdibasert ledelse, kjøpmannskap og riktig beliggenhet.

Reitan Convenience har hatt en formidabel vekst de siste årene og kapret markedsandeler i et ellers tøft marked. Reitangruppens visjon om å være Skandinavias mest verdidrevne selskap er med på å drive hele organisasjonen i riktig retning, der fokus på gjennomføringsevne står sentralt. Franchise er frihet satt i system og kjøpmannskapet og egeninteressen for butikkdrift er avgjørende suksessfaktorer. Kunden er øverste sjef og det er ute i butikk at verdiene skapes. Butikkenes beliggenhet er avgjørende for lønnsomheten. Vi driver impulshandel og selskapets unike posisjon med hensyn til butikkenes beliggenhet er vesentlig for vår suksess, fremholder Roar Sether.

Leverandørene legger opp til å møte kjedene og alle aktører i convenience. En kjedeaktør vil også møte retailerne. MIX har onsdag 5. februar fått et møterom stilt til rådighet. Det vil bli innredet som en moderne MIX-butikk.

Saken fortsetter under annonsen

Vi inviterer alle kjøpmenn der ute til å ta vårt tilbud nærmere i øyesyn, sier kjededirektør MIX Svein Erik Alstad-Evjen. Hvordan MIX vil legge opp eksponeringen mot definert målgruppe?

Tre-delt: 1) Presentasjoner for potensielle uprofilerte kjøpmenn. 2) Presentasjoner av profilerte MIX-tilbud til potensielle MIX-kjøpmenn.  3) Besøk av eksisterende MIX-kjøpmenn

Dette er en helt ny tilnærmingsmetode for oss som for alle andre, men settingen i den store Smak-messen med Cafe&Convenience-konseptet som det helt store nye denne gangen, er spennende, mener Svein Erik Alstad-Evjen.

Leverandører gir ‘VIP treatment'

Men også de store leverandørene kommer til å gi aktørene i convenience ‘VIP treatment’:

Orkla Foods Norge, som er en fusjon av Stabburet AS og Rieber & Søn AS, er delt i to markedsområder: dagligvare og storhusholdning (SH). Stabburet beholdes som merkenavn, Riebers merkenavn blir Toro også i storhusholdning.

Direktør SH Stein-Erik Wendel opplyser at Orkla Foods SH vil utforme sin store stand som et speilbilde av de fire sektorene som er definerte målgrupper: Institusjon/offentlig sektor, Kantine, Gatekjøkken/kafé/kro og KBS. KBS utgjør 27 % av markedsområdet storhusholdning, mens gatekjøkken/kafé/kro utgjør 23 %, altså nøyaktig halvparten.

Saken fortsetter under annonsen

Det betyr at convenience-segmentet, som omfatter de to sektorene, vil få tilsvarende stor oppmerksomhet på Smak 2014. Onsdag kveld i messeuken inviterer vi for øvrig alle våre kunder til stor messefest, opplyser Stein-Erik Wendel.

20. jan 2014

Sunnere mellommåltider som metter

Vi spiser stadig oftere mat på farten, og vil helst at det skal være enkelt, smakfullt og sunt. TINE møter de nye måltidsvanene ved å lansere produktserien 14, en serie mellommåltider bestående av cottage cheese, gresk yoghurt og havregrøt med toppinger.

I løpet av åtte år er andelen av befolkningen som spiser et lite måltid mellom lunsj og middag mer enn doblet, fra 20 prosent til 47 prosent. Det viser undersøkelsen Drikke- og spisedøgnet, en web-undersøkelse gjort på oppdrag for TINE av Synovate/Norstat i 2013.

Trend og tradisjon

Den nye produktserien 14 er et resultat av en grundig innovasjonsprosess og gir forbrukerne flere sunne valgmuligheter i mellommåltidskategorien.

Saken fortsetter under annonsen

Vi har hentet inspirasjon fra utlandet, men også sett på norske mattradisjoner. Navnet 14 viser til det tidspunktet på døgnet hvor de fleste av oss har lyst på, og behov for, noe å spise, sier kategoridirektør Unn Grønvold Nikolaisen.

”Steel cut” havregrøt

14 består av syv produkter med cottage cheese, gresk yoghurt og havregrøt. Cottage cheese har i løpet av de siste 10 årene blitt stadig mer populært blant norske forbrukere. 14 Gresk yoghurt er første filtrerte greske yoghurt laget på norsk melk. 14 Havregrøt er den første spiseklare havregrøten i Norge på farten.

”Steel cut” er stort i USA og prosessen er å kutte havrekorn i biter i stedet for å valse dem flate, slik vi er kjent med. ”Steel cut” gir økt tyggemotstand og kan derfor oppleves mer mettende. Den spiseklare grøten smaker like god kald som oppvarmet, sier Nikolaisen.

14 er TINEs største nylansering i 2014 og produktene cottage cheese og gresk yoghurt lanseres tirsdag 14. januar 2014 kl. 14. Den komplette produktserien 14 blir tilgjengelig i alle dagligvarebutikker fra 17. februar 2014.

Ny produktserie fra TINE

• Sunnere mellommåltider som metter og som er basert på råvarer som anbefales i et sunt kosthold. Er du mett er det lettere å unngå usunne fristelser.

Saken fortsetter under annonsen

• Prelanseres 14. januar 2014 klokken 14 i Narvesen. I salg i dagligvarehandelen 17. februar 2014.

• Mange forbrukere sliter med å få en god måltidsrytme, som følge av at middagen spises senere enn før. Forbruker ender ofte opp med usunne valg i den vanskelige perioden mellom lunsj og middag.

Sju velsmakende små måltider:

• Cottage cheese to varianter topping; en med salte hasselnøtter, tørkede blåbær og tranebær, den andre med mandler, chilimandler og tørket ananas.

• Havregrøt to varianter topping; mandler, tørkede blåblær og krisp, den andre med gresskarkjerner og tørket eple.

• Gresk yoghurt med blåbær og topping av granola med havre og müslikrisp. Den andre med bringebær og granateple og topping av granola med havre og müslikrisp. Den tredje er en naturell variant med topping basert på korn, kjerner, mandler, nøtter og bær.

• Cottage cheese har i løpet av de siste ti årene blitt stadig mer populært blant norske forbrukere.

• Inneholder 18 gram protein og lite tilsatt sukker.

• 14 Havregrøt er laget av ”steel cut” havrekorn, det vil si at kornet er kuttet opp i mindre biter som gir økt tyggemotstand og dermed kan oppleves mer mettende.

• 14 Havregrøt Spises avkjølt eller oppvarmet, begeret tåler varme.

• 14 Gresk yoghurt er første filtrerte greske yoghurt laget på norsk melk.

• Inneholder 14-18 gram protein, og kun 1-4 prosent tilsatt sukker.

Ledige stillinger – Conveniencejobb