Totalt vil det bli handlet for rundt 66 milliarder kroner inkl. mva. i desember i år. Det er 460 kroner mindre per innbygger enn desember i fjor. Foto: Virke  

4 av 10 vil bruke mindre på årets julehandel

Publisert: 8. november 2022 kl 10.59
Oppdatert: 8. november 2022 kl 10.59

­Det høye tempoet i norsk handel har avtatt noe gjennom høsten, og norske forbrukere forventer å bruke noe mindre på julehandel i år enn i fjor. Det skriver Virke i en pressemelding.

I en undersøkelse, gjennomført av Opinionen, svarer 42 prosent at de vil bruke mindre på julehandelen i år.

Trolig en tøff avsluttning på 2022

Direktør for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad. Foto: Virke

– Høy inflasjon og usikre tider peker i retning av at julehandelen vil gå noe ned. Virke anslår en nedgang på 3,5 prosent i forhold til julehandelen i fjor. Dette er merkbart og mange handelsbedrifter vil få en tøff avslutning på 2022 med lavere omsetning enn i fjor og mye høyere utgifter, særlig strømutgifter. Det er likevel et høyt nivå samlet sett, og høyere enn 2019, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke.

– Vi har sett i tidligere år med negative tall i forkant av julesesongen og svake vekstprognoser at julehandelen likevel har holdt seg på et høyt nivå. Det kan også være at mange forbrukere som har holdt igjen i høst, har spart innkjøp til årets siste uker, sier Hammerstad.

66 milliarder i desember

Saken fortsetter under annonsen

Totalt vil det bli handlet for rundt 66 milliarder kroner inkl. mva. i desember i år. Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen omtrent 12 170 kroner i landets detaljhandelsbedrifter i desember. Dette er 460 kroner mindre enn i desember i fjor.

Totalt for 6. termin 2022, anslår Virke at detaljhandelsomsetningen vil ende på 123,5 milliarder kroner, 3,5 prosent eller snaut 4,5 milliarder kroner mindre enn de to siste månedene i fjor.

De to siste årene var julehandelen sterk, til tross for pandemi og smittevernrestriksjoner. Til tross for nedgang i forhold til rekordåret 2021, vil detaljhandelsomsetningen i 6. termin i år være 13,0 prosent høyere enn i 6. termin i 2019.

Nedgang for dagligvare

Mat og drikke, det vil si dagligvarebutikker, vinmonopolet og ulike utsalg av mat- og drikkevarer, står for 42,7 prosent av julehandelsomsetningen. Butikkene innen mat og drikke forventes å omsette for 50 milliarder kroner, 3,0 prosent eller snaue 1,6 milliarder kroner mindre enn i de to siste månedene i fjor.

– Med så høy andel av julehandelsomsetningen blir en nedgang for dagligvare og andre butikker som selger mat og drikke merkbar for julehandelen. I 2021 hadde dagligvarebutikkene og Vinmonopolet økt omsetning som følge av stengte grenser og smittevernrestriksjoner for restaurant- og serveringsnæringen. Vi handlet mer i norske butikker og spiste mer hjemme enn normalt i julesesongen. Nedgangen i år skyldes i stor grad at vi vil spise mer ute og at grensehandelen er tilbake, sier Hammerstad.

Netthandelen holder koken

Saken fortsetter under annonsen

Pandemien fikk mange butikker til å også etablere seg på nett. Selv uten smittevernsrestriksjoner ser vi at netthandelen holder seg høy. November anslås til å være den beste måneden for netthandel noensinne.

Nordmenn vil handle for 11,3 milliarder kroner. Medregnet omnikanalene, altså fysiske butikker som også driver salg på nett, vil netthandelen økte med 3,9 prosentpoeng fra forrige toppmåling i november 2021 og nesten doble seg fra hva den var i 2019. Samlet for månedene november og desember vil det bli handlet for 21,2 milliarder kroner over nett. Dette er omtrent på samme nivå som i 2021.

 

 

 

Ledige stillinger – Conveniencejobb