Nyheter

Bryggeri- og drikkevareforeningen roper varsko

Bekymringsmeldingene fra norske drikkevareprodusenter er mer intense nå enn under de første ukene i pandemien, rapporterer Bryggeri- og drikkevareforeningen (Brod).

Publisert Sist oppdatert

Kraftprisene gjør at investeringer avlyses, ledere frykter de må permittere og si opp folk, og noen har allerede stoppet produksjonen fordi overskuddet tørker inn, ramser de opp i en pressemelding med tittelen «Varsko her!».

Pressemeldingen er i realiteten et debattinnlegg, undertegnet direktør Erlend Vagnild Fuglum.

Han skriver at Brods medlemsbedrifter over tid ikke kan leve med dagens kraftpriser og med de regionale prisforskjellene internt i Norge. Foreningen er særlig redde for at mangfoldet i bransjen skal rammes, fordi børen er for tung å bære for de minste aktørene.

Foreningen erkjenner at det er en ekstremt komplisert situasjon, men mener at hverken folk eller bedrifter aksepterer at regjeringen og Stortinget enda ikke har kommet opp med tiltak som kompenserer næringslivet for det ekstreme kostnadsnivået.

Vagnild Fuglum mener det er et politisk ansvar at prisene er så høye som de er, og et politisk ansvar å finne løsninger.

Han er lei av det han kaller respektløse utsagn om «bedrifter som kommer løpende og roper på statlig støtte straks de ser en uvanlig kostnadsøkning». Han viser til utfordringene de siste årene med prisoppgang og utfordringer med transport og varetilgang, men mener dagens situasjon handler om noe annet. «Prisøkningen på strøm er langt forbi den risikoen bedrifter kan forventes å ta høyde for og sikre seg mot. Bak positive nasjonale makrotall ser vi et bilde av bedrifter med betydelige kostnadsøkninger som de vanskelig kan ta ut i pris. () Det politiske Norge har åpenbart enda ikke skjønt hvilke næringsmessige konsekvenser dette kan komme til å få før vinteren er over», advarer han og ber Stortinget rydde opp.

­

Powered by Labrador CMS