Halvparten av norske bilister foretrekker en digital løsning når de skal betale for hurtiglading av elbiler, ifølge NAF.

Lading av elbil:

Krever enklere digital betaling

Publisert: 21. november 2022 kl 08.56
Oppdatert: 21. november 2022 kl 08.56

­Framtidens betalingsløsninger for lading skal på åpen høring i Stortinget tirsdag 22.november. NAF skriver i en pressemelding at myndighetene må sette tydeligere krav til ladeselskapene.

- Å betale for hurtiglading av elbilen er langt fra så enkelt som det burde være. Mange sliter med en jungel av apper og ulike ladeselskaper, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF. 

- De fleste ladeselskapene i Norge krever at du bruker deres egen app for å få lade elbilen. Det betyr at en godt forberedt elbilist må ha 10-15 apper installert på telefonen for å hurtiglade. Det er unødvendig og lite fremtidsrettet. Derfor ber vi myndighetene om å ta grep, sier Braadland.

Flertallet vil betale digitalt

I en Norstat-undersøkelse utført i høst på vegne av NAF svarer halvparten – 48 prosent – av bilistene at de vil ha en digital løsning når de betaler for lading. Enten ved å bruke telefonen, eller gjennom såkalt «plug and charge»; at bilen og ladestasjonen gjør opp betalingen seg imellom uten at sjåføren trenger blande seg inn. Kun hver femte sier de foretrekker å bruke betalingskort.

Braadland mener Stortinget nå bør sette krav til ladeselskapene om enklere digital betaling, slik EU er i ferd med å gjøre.

Norge bør gå først

Annonse

- EU er nå i ferd med å vedta krav om åpen, digital lading. Det betyr at ladeselskapene må åpne opp sine ladestasjoner slik at alle elbilister kan bruke sin ene favoritt-app til å starte, stoppe og betale for lading på alle ladestasjoner i hele Europa, sier Braadland.

Dette blir imidlertid ikke et krav før i 2027. NAF mener derfor at Norge som Europas fremste elbil-land burde ligge først i løypa også her, og innføre dette allerede fra 2023.

- Kravet om åpen, digital lading, såkalt «e-roaming», er viktig. Både fordi det er forbrukervennlig, men også fordi dette er et stort skritt på veien til at bilen og hurtigladestasjonen gjør opp betalingen seg imellom. Og det er dit vi skal, sier Braadland.

Det finnes i dag nær 600 000 elbiler i Norge. Hver femte bil på veiene er i dag en elbil, som gjør Norge til det landet i Europa med høyest andel elbiler på veiene. 

 

Ledige stillinger – Conveniencejobb