


Nyheter
Mattilsynet har sjekket 40 ferdigpakkede produkter til barn under tre år, som middager, desserter, grøtpulver, mellommåltidsprodukter og snacks. Produktene selges i de største dagligvare- og helsekostbutikkene, samt noen større nettbutikker. Ingen av produktene var produsert i Norge, men kom fra EU/EØS-land.
– Småbarn er en sårbar gruppe. Riktig merking på barnemat, er viktig for at foreldre skal ha mulighet til å ta gode og riktige valg. Foreldre skal kunne stole på merkingen, og få alle opplysningene de trenger, sier Marit Fallebø, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon biologisk mattrygghet.
De fleste merkefeilene Mattilsynet avdekket, har ikke kunnet medføre helsefare. Unntaket er ikke god nok merking av ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner. Slike ingredienser skal være fremhevet i ingredienslisten.
– Det er svært viktig at foreldrene til barn med allergier og intoleranser raskt får en oversikt over slike ingredienser, sier Fallebø.
Blant feilene som ble avdekket, var manglende oversettelse av produktopplysninger til norsk, manglende mengdeangivelse av viktige ingredienser og manglende samsvar mellom opplysninger i innholdsfortegnelsen på selve produktet og hva produsenten oppgir i produktdatabladet (den faktiske «oppskriften»).
– Matmerking skal alltid være korrekt, gi forbruker tilstrekkelig informasjon og ikke være egnet til å villede. Som forbruker skal det være lett å sammenligne ulike produkter, og det skal korrekt merking hjelpe deg med, sier Fallebø.
Fakta om merkesjekken:
Les hele rapporten her: Merkesjekken 2021 - Barnemat