Nyheter

Føler du deg "stinn" av julematen? Mye frukt og grønt kan hjelpe på fordøyelsen. Foto: OFG

Slik unngår du å føle deg "stinn” i julen

Julen er ikke tiden for å tenke kalorier eller sette begrensninger, men mange synes det er ubehagelig å føle seg stappmett, eller “stinn”.

Publisert Sist oppdatert

­

Iselin Bogstrand Sagen i OFG.

Noen enkle grep på tallerkenen kan gjøre at du unngår dette, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

– Kalorimessig tror jeg vi gjør best i å ikke snakke om hva et julemåltid vanligvis bringer til bordet. For det er jo en sannhet i det vi har hørt utallige ganger før - det er først og fremst det du spiser mellom nyttår og neste jul som teller. I julen er det lov å kose seg, men noen gode råd på veien om hvordan man unngår å bli “stinn” eller får luftplager og forstoppelse tror jeg kommer godt med for mange, sier Sagen i en pressemelding.

Større sjanse for å bli “god mett”

Ernæringsrådgiveren forteller at om du lar en større andel av tallerkenen fylles med surkål, rødkål, kålrotstappe, poteter og andre grønnsaker vil det bli mindre plass til ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker og julepølser, Dermed vil det totale måltidet vil gi mindre kalorier. Men hun vil først og fremst løfte frem at det er en fordel for fordøyelsen å spise mye grønt.

– Surkål, rødkål, poteter, rosenkål og andre grønnsaker som vi liker til julematen, inneholder mye fiber. Fiber fra grønnsaker og poteter gir en god metthetsfølelse, og ved å fylle på med mye av dette blir det kanskje også litt mindre kjøtt og annen fet mat i det totale måltidet, noe som gjør det litt bedre for fordøyelsen.

Sagen forklarer at kjøtt er tungt fordøyelig og at fett bremser fordøyelsen. Mye ribbe og pinnekjøtt med mye fett vil derfor kunne skape trøbbel for mange om man forspiser seg.

Ta deg god tid til å tygge og nyte maten

– Lettere sagt enn gjort? Det lukter så herlig og smaker så godt. Men det er en sannhet i det. Ta deg tid til å både nyte og tygge maten ordentlig. Fordøyelsen starter allerede i det du tar første bit, spyttet bidrar til å starte prosessen med nedbryting av komponenter i maten. Tygger du maten godt vil det også bli enklere å fordøye maten og sjansen for å føle seg “stinn” blir mindre, forteller Sagen og forklarer videre;

– En annen viktig grunn til at du bør ta deg god tid til å spise, er at det tar omtrent 20 minutter før magen registrerer at den er full, og sender metthetssignaler til hjernen. Hvis du hiver innpå er det lett å spise for mye, fordi du rett og slett ikke merker at du allerede er mett. Det er altså ikke lurt å sluke maten.

Flere råd for å unngå magevondt:

  • Velg mye frukt og grønnsaker. Heller en ekstra potet, en ekstra skje surkål eller litt ekstra kålrotstappe enn en ekstra medisterkake, som gir mye fett og er vanskeligere å fordøye.
  • Dersom du vet at du fort kan føle deg ubehagelig mett kan du for eksempel velge ett ribbestykke med litt mindre fett.
  • Klementiner er et sunt valg og gir godt med fiber.
  • Drikk mye vann. Fiberrik mat og vann reduserer sjansen for forstoppelse.
  • Hold deg i aktivitet. Hva med å gå en tur mellom frokost og middag, eller en rask luftetur etter middagen? Det hjelper på fordøyelsen.
  • Ta deg tid til å gå på do. Ikke hold luften inne, gå heller en ekstra tur på do.
  • Dersom du ikke er vant til å spise mye kål eller har IBS-symptomer kan surkål og rødkål gi luftplager, dette er ufarlig men ubehagelig. Velg heller mer av de andre grønnsakene og mer poteter om du tror du kan få luftsmerter av kålen og bruk heller tiden mellom jul og nyttår til å venne tarmene til mer av den næringsrike kålen.
  • Om du vet at du lett får luftsmerter kan det være lurt å unngå konstant småspising, da er det bedre å spise søtsakene rett etter et måltid. Får tarmene aldri tid til å jobbe i fred kan du få mer problemer med luftsmerter.
Powered by Labrador CMS