Berlinerboller omdøpes til "solboller" en gang i året, på soldagen i Tromsø 21. januar. Foto: Brodogkorn.no

Feirer sola med boller

Publisert: 17. januar 2023 kl 09.37
Oppdatert: 17. januar 2023 kl 09.37

­Bakeriene i Tromsø setter alltid omsetningsrekorden tidlig på året. Den 21. januar strømmer byens innbyggere til for å feire solas tilbakekomst med nybakte boller.

– Vi pleier å se at mange skoler og barnehager drar ut med solboller og kakao. Og byens bedrifter tar kanskje en ekstra solbollepause, forteller avdelingsleder Stian Pedersen ved Bakehuset Nord-Norge.

Flere kilometer med boller

De ansatte ved Bakehuset Nord-Norge har regnet på hvor mye boller de faktisk selger i forbindelse med soldagen. I en fiffig øvelse målte de omkretsen på én berlinerbolle og sjekket hvor lang rekka av boller ble totalt.

– Hvis vi setter alle bollene vi selger oppå hverandre får vi et 2,06 kilometer høyt tårn. Det tilsvarer både høyden på Tromsdaltinden og cirka 20 Tromsøbruer oppå hverandre, forteller Pedersen.

Kristian Wiik, som er daglig leder ved Tromsø Bakeri, forteller at hele bakeriet er i sving for å forberede festdagen. 

– Dagen krever mye planlegging. Det går fullstendig i ett hele døgnet før, sier han.

Tre typer solboller

Bakeriene forteller at de i hovedsak selger tre ulike typer solboller på soldagen. Berlinerboller som er rullet i fint sukkerstrøssel er den vanligste typen. En annen variant har melisglasur på toppen og bringebærsyltetøy inni. Den tredje typen berlinerbolle er toppet med siktet melisdryss.

– Vanligvis lager vi berlinerboller i Tromsø, men én dag i året skifter vi navn på bakverket til solboller, forteller Wiik hos Tromsø Bakeri. 

Denne tiden er det mange steder i Nord-Norge som feirer at sola kommer tilbake etter en lang og mørk vinter. Datoen på soldagen varierer fra sted til sted avhengig av breddegrad og lokale forhold som høyde på omliggende fjell. 

– For de som bor langt unna et bakeri er det gjerne hjemmebakst som gjelder når man skal feire sola med boller. Det er en fin tradisjon å feire merkedager med rykende fersk gjærbakst - og det er ingenting i veien for at vi sørpå kan slenge oss med på feiringen til de i nord, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Conveniencejobb