Alle vinnerne i Det Norske Måltid samlet på scenen torsdag kveld. Foto: Det Norske Måltid

Alle vinnerne i Det Norske Måltid samlet på scenen torsdag kveld. Foto: Det Norske Måltid

Best av de beste

Her er de 13 vinnerne i Det Norske Måltid

Publisert: 3. februar 2023 kl 06.16
Oppdatert: 3. februar 2023 kl 07.55

Med over 400 gjester feiret Det Norske Måltid vinnerne på Clarion Hotel Air i Sola torsdag 2. februar.

– Det er gledelig å se kvalitetsutviklingen som har vært i norsk mat- og drikkeproduksjon de siste 15 årene. Trøndelag, Viken og Rogaland har alltid vært, og fortsetter utviklingen som solide matregioner i Norge. Det viktigste er ikke hvilke områder i Norge som hevder seg. Det viktigste er at norsk mat og drikke løftes frem, uavhengig av hvor det produseres. Sammen bygger vi stoltheten rundt norsk mat og drikke som de dyktige produsentene fortjener, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard, i en pressemelding.

LES MER | Det Norske Måltids Hederpris er tildelt Arne Hjeltnes

På menyen finalekvelden – komponert av Bondelagskokk Mette B. Julius Evensen – stod de 39 finaleproduktene.

Her er vinnerne i de 13 kategoriene med juryens begrunnelse i kortform:

Årets bakst 

Gårdsbakeriets groviser fra Bakke Gård, Simostranda, Viken:

Saken fortsetter under annonsen

Smaker deilig av rene råvarer. Produktet har et rustikt og pent utseende. Deilig krønsj, og duften er nydelig!

Årets drikk 

Eplemost Aroma fra Fiskum fruktpresseri, Øvre Eiker, Viken:

Rent og pent i uttrykket, fargen er delikat, produktet har bra syrebalanse og fin kompleksitet. Aromaene kommer enda tydeligere frem etter litt tid i glasset, og gir en fin mineralitet og karakter med god lengde.

Årets ost 

Ungkaren fra Hitra Gårdsmat er vinneren i kategorien «Årets ost». Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid

Ungkaren fra Hitra Gårdsmat er vinneren i kategorien «Årets ost». Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid

Ungkaren fra Hitra Gårdsmat, Hitra, Trøndelag:

Saken fortsetter under annonsen

Osten har deilige saltkrystaller som smelter i munnen. Gode råvarer og godt håndverk spiller på lag. Osten er mild med pent integrert salt og syre. Lett å like og svært anvendelig både til matlagning og på ostefatet. Pen karakter fra lagringen og en deilig kremet konsistens. 

Årets grønne 

Donko Shiitake Økologisk fra Soppkompaniet, Spydeberg, Viken:

Fast og god konsistens, jevn, fin størrelse og noe beskjeden duft. Smaken er ren, og produktet har en nydelig aroma som dufter veldig godt fra pannen ved tilberedning. Dette er sopp av ypperste kvalitet. 

Årets grønne foredlet 

Plommegelé fra Nyhuus Gard i Gvarv i Telemark gikk helt til topps i kategorien «Årets grønne foredlet». Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid

Plommegelé fra Nyhuus Gard, Gvarv, Vestfold og Telemark:

Saken fortsetter under annonsen

Friskt og godt, delikat farge og nydelig duft. Konsistensen er god, og den friske smaken er godt konsentrert. Svært anvendelig til flere av dagens måltider, et flott produkt som tar vare på tradisjoner og godt håndverk. Perfekt balanse mellom syre og sødme.

Årets kjøtt 

Tørrmodna T-bone fra Nyyyt, Bjerkreim, Rogaland:

Et virkelig godt stykke kjøtt, fantastisk utseende, nydelig marmorering og god kjøttsmak. Kjøttet er perfekt modnet og har godt med fett. Det er mørt, digg og staselig – smelter på tunga.

Årets kjøtt foredlet 

Coppa di Prima fra A. Idsøe, Stavanger, Rogaland: 

Definisjonen av perfekt coppa! Deilig krydderduft og bra fett. Smaken er nydelig, perfekt krydret med godt balansert salt. Skikkelig håndverk, produktet har delikat marmorering, pen krydderrand, de tynne skivene smelter på tunga og ettersmaken er lang.

Saken fortsetter under annonsen

Årets meieriprodukt 

Jerseymelk fra Jerseymeieriet, Bryne, Rogaland:

Et meieriprodukt der du tas med tilbake til det ekte og opprinnelige, autentisk følelse med en frisk, rik og tydelig smak. Munnfølelsen er kremet, og produktet har fin sødme. Her snakker vi særpreg! Fargen er delikat, og duften beskjeden. Eksklusiv melk som oser kvalitet.

Årets sider 

Sideren Stora Marit fra Hardangerbonden i Ullensvang, her ved innehaver Ingrid Larssen Sekse, gikk helt til topps i kategorien «Årets sider». Foto: Hardangerbonden

Sideren Stora Marit fra Hardangerbonden i Ullensvang, her ved innehaver Ingrid Larssen Sekse, gikk helt til topps i kategorien «Årets sider». Foto: Hardangerbonden

Stora Marit fra Hardangerbonden, Ullensvang, Vestland:

Klar gylden, elegant og luksuriøs gullfarge, og dufter aromatisk av eple. Balansert fylde og konsentrasjon der boblene er pent integrert, noe som gir en deilig munnfølelse. På nesen får vi toner av modne røde epler, grapefrukt og noe røde rips, som er med på å gi sideren et herbalt preg. Pene toner av humle gir det sideren ytterligere karakter og tyngde. 

Saken fortsetter under annonsen

LES MER |  Hardangerbonden deltar i forskningsprosjekt på norsk sider

Årets sjømat 

Glassvarfilet, benfri med skinn fra Reinhartsen, Kristiansand, Agder:
Lukter friskt av sjø, munnfølelsen er god, smaken er mild og lett å like. Fisken har pen fettrand, og ser meget innbydende ut. Lett å tilberede, utallige bruksområder gjør at den passer like godt på en restaurantmeny som på middagsbordet.

Årets sjømat foredlet 

Mildrøkt aquavitlaks fra Garnviks Røkeri, Frøya,Trøndelag:

Nydelig farge og tydelig særpreg. Saltet er pent integrert og røyktonene delikate. Munnfølelsen er god og gir pen tyggemotstand. Håndverk av ypperste klasse, et fantastisk produkt. Toner av akevitt og krydder spiller godt på lag med røykearomaen. 

Årets søtsak

Sjokoladeplate med pasjonsfruktkaramell fra Sirkus Renaa Fabrikken, Stavanger, Rogaland:

Ser fantastisk ut, og gir en deilig munnfølelse. Her er smakene balansert og perfeksjonert til fingerspissene. Sjokoladen har god syrlighet og raust med fløyelsmykt fyll. Leken form som utfordrer sjokoladeplatemarkedet.

Årets øl 

Jærpilt Gulrotkake Surøl fra Rygr Brygghús, Klepp, Rogaland:

Rett og slett digg! Tydelig råvarepreg og fokus på lokal forankring, spennende og meget godt brygget. Utsøkt øl med god munnfølelse, deilig skum og fin friskhet. Delikat, lett rødoransje farge som gir tydelige assosiasjoner tilbake til  råvarene. Ølet er komplekst på nesen og gir hint av søte krydder, vanilje og revet gulrot.  

Finalejuryen

Finaledommerne Gunnar Jensen, Runa Kvendseth, Mette B. J. Evensen, Henrik Dahl Jansen, Cathrine Nilsen og Aron Espeland. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid

Finaledommerne Gunnar Jensen, Runa Kvendseth, Mette B. J. Evensen, Henrik Dahl Jansen, Cathrine Nilsen og Aron Espeland. Foto: Kristin Austigard | Det Norske Måltid

Disse seks kåret vinnerne i Det Norske Måltid 2022:

  • Gunnar Jensen: Kokk og restauratør på Fjellheisen Restaurant og Mathallen Tromsø

  • Runa Kvendseth: Kokk på restaurant Söl i Stavanger, konkurrert i Årets kokk og deltatt i flere tv-program

  • Mette B.J. Evensen: Kokk og sommelier, fronter Norges Bondelag som bondelagskokk, driver til daglig Le Bistro i Trondheim

  • Henrik Dahl Jansen: Kokk og sommelier, norgesmester fem ganger for vinkelnere, til daglig som wine director på Britannia Hotel i Trondheim

  • Cathrine Nilsen: konditorsjef på Britannia Hotel i Trondheim

  • Aron Espeland: kokk, medlem av Kokkelandslaget (senior), vant i 2022 Global Young Chef Challenge, til daglig driver han sitt eget firma med base i Oslo

LES MER | Her er oversikten over 39 finalistene

Det Norske Måltid

  • Det Norske Måltid er siden 2020 et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og er et viktig ledd i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge.
  • 2. februar 2023 ble finalen arrangert for 15. gang i Stavanger.
  • Det Norske Måltids hederspris ble delt ut for 11. gang.

 

 

 

Ledige stillinger – Conveniencejobb