De aller fleste flasker som blir brukt i Norge, blir pantet og resirkulert. Foto: Frederik Ringnes, NTB

Høyre ber regjeringen våkne i pantesaken

Publisert: 5. februar 2024 kl 08.40
Oppdatert: 8. februar 2024 kl 22.49

Som du leste i Dagligvarehandelen i desember, kan nye EU-regler sette en stopper for det suksessrike norske pantesystemet. EUs ministerråd har foreslått at det innføres minstekrav til rundt 40 prosent ombruksemballasje for drikkevarer.

Det betyr i praksis at 4 av 10 flasker skal være av glass. I mange europeiske land, som ikke har fungerende pantesystemer, kan dette være positivt for miljøet. I land som Norge og Sverige som har tilnærmet 100 prosent returgrad av resirkulerbare flasker, derimot, vil det ha betydelige, negative konsekvenser for klimaet. Det vil dessuten innebære at alle pantemottak i norske butikker må bygges om, og at bryggeriene må gjeninnføre flaskevaskerier,

Bryggeriforeningen og Infinitum har i Dagligvarehandelen etterlyst politisk initiativ i saken, og nå har Høyre innsett alvoret.

– Vi har utviklet verdens trolig beste pantesystem, så dette vil være katastrofe for Norge, sier Lene Westgaard-Halle, næringspolitisk talsperson i Høyre til E24.

Hun mener det er krise hvis EU-reglene blir innført. Toppsjef Christian Aass i Aass Bryggeri sier det vil kreve enormt mye plass, transport, energi og vann.

Westgaard-Halle ber regjeringen komme på banen. Klima- og miljødepartementet sier de ikke har tatt opp problemstillingen med EU ettersom det ikke ble prioritert.

 

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – Conveniencejobb