


Nyheter
Hvert år blir det kastet 355 000 tonn mat i Norge. Det tilsvarer 68 kg mat per innbygger
Bensinstasjonskjeden Circle K, med mer enn 450 drivstoffutsalg i Norge, er blant de som nå har skrevet under. Circle K er den andre store kjeden av forhandlere av drivstoff som blir med, etter at ST1 (tidligere Shell) forpliktet seg til bransjeavtalen i september i fjor. Blant andre bedrifter finner vi Lanmännen Unibake Norge, Scandza (Synnøve Finden, Sørlandschips, Finsbråten og Leiv Vidar)
Alle dagligvarekjedene er nå med. Matvareprodusenter som Tine, Q-meieriene, Kavli, Nortura, Orkla og Finsbråten, samt hotellkjedene Nordic Choice, Scandic og Thon, har skrevet under avtalen tidligere, og kantinekjedene Sodexo, Eurest og ISS er òg med.
Totalt har 60 ledende aktører i matbransjen forpliktet seg til å måle og levere data på sitt matsvinn og jobbe med og rapportere på tiltak i egen virksomhet og i sammen med andre.
Det er oppmuntrende at stadig flere norske virksomheter slutter seg til bransjeavtalen om å kaste mindre mat. Den store oppslutningen om avtalen gjør det realistisk å nå målet om 50 prosent nedgang innen 2030, seier Ola Elvestuen.
Fem departement og 12 bransjeorganisasjoner skrev under avtalen om å minske matsvinnet i juni fjor. Målet er å halvere matsvinnet innen 2030.
Den nye merkingen "Best før ofte god etter", salg av småbrød og systematisk nedprising av mat som nærmer seg dato for utløp, er et bevis på at bransjen er bevisst det ansvaret de har. Å minske matsvinnet er bra både for miljøet og for økonomien til den enkelte, sier Ola Elvestuen.
Arbeidet med å minske matsvinnet i Norge de siste årene har gitt resultater. Matsvinnet i Norge er minsket med 14 prosent fra 2010 til 2016.
(Kilde: Regjeringen/NHO)