Nyheter
Årets Matspire-pris til Juviksild
- Kjære alle sildeelskere, bli med oss og feire den gode norske sildetradisjonen videre! Det jublet Hanne-Cecilie Sporsheim fra Juvikprodukt på Aukra da Juviksild ble tildelt Matspire-prisen under Det Norske Måltid fredag kveld.
Sild har vært en viktig del av norsk kosthold i flere hundre år, men er dessverre litt glemt hos forbrukere. Dere gjør renessanse av havets sølv.
Det sa administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist, da hun og Line Verndal fra Matkanalen utropte "Juviksild Kryddersildfilet søt & spiseklar original" fra Juvikprodukt til vinner av Årets Matspire-pris 2019.
Utdelingen skjedde under finalen i Det Norske Måltid i Stavanger.
Alle kan elske sild
Matspireprisen består av rådgivning, samt produksjon av reklamefilm med visningstid, fra Stiftelsen Matmerk og Matkanalen. Målet er å fremme vekst gjennom å synliggjøre produktets historie og karakter, samt produsentene bak.
Matspire-prisvinneren velges ut blant alle finalistene i Det Norske Måltid. Råvaren må være norsk, produksjonen må finne sted i Norge og produsenten må ha ambisjon og evne til vekst.
Jublende tok Jon-Ragnvald og Hanne-Cecilie Sporsheim imot prisen.
Vår målsetting og vårt motto har alltid vært at alle kan elske sild. Dette er veldig, veldig gøy. Takk for at dere har sett oss, ei lita bedrift i ei lita vik langt ute på kysten, sa Hanne-Cecilie Sporsheim i en improvisert takketale som fikk hele salen til å juble.
Like høy var jubelen da Juvikprodukt seinere på kvelden også vant prisen Juryens Utvalgte.
Sild for yngre matkjennere
Juvikprodukt er dyktige til å ivareta det tradisjonelle produktet samtidig som de utvikler nye smakskombinasjoner og sammensetninger som treffer yngre matkjennere, sa Sundqvist da hun delte ut Matspire-prisen.
Hun framhevet at det er tydelig at familiebedriften Juvikprodukt på Aukra er dedikerte og villige til å satse.
Bedriften, med tredjegenerasjons eiere, gir havets sølv en ny og velfortjent vår.
Prisen ble delt ut for femte gang. Premien Tidligere vinnere er stikkelsbærdrikk fra Røyse (2018), salamipølsa Slegge fra Ask gård (2017), boknafisk loin fra Halvors Tradisjonsfisk (2016), Valdresost fra Valdresmeieriet (2015) og økologisk black turkey-kalkun fra Homlagarden (2014).