Nyheter

Landbruks- og matminister Sandra Borch mener optimisme nå preger mat- og måltidsbransjen i Norge. «Smak deg frem» er navnet på kampanjen som skal øke søkertallene til restaurant- og matfagene i videregående skole. Foto: Arne Kongsnes

Borch om rekruttering: – Vi mangler flust av folk

Landbruks- og matminister Sandra Borch har store ambisjoner om å skaffe mer fagfolk til mat- og måltidsbransjen: – Så får vi se hvor fort det kan gå.

Publisert Sist oppdatert

Slik ordla statsråden seg under åpningskonferansen på Umami Arena i Nova Spektrum i Lillestrøm tirsdag. Temaet for åpningskonferansen var «Kraften til å ta Norge videre», med Umami Arena og Landskonferansen for restaurant og matfag som arrangører.

Alvorlig bakteppe

Mangelen på arbeidskraft er kritisk for store deler av mat- og måltidsbransjen.

  • Kokker 2.150

  • Servitører 1.450

  • Gatekjøkken- og kafémedarbeidere mv. 1.050

  • Slaktere, fiskehandlere mv. 450

Legg til lave søkertall, og lav fullføring på restaurant- og matfagene, så er det liten tvil om at situasjonen er krevende.

Optimisme i bransjen

Landbruks- og matminister Sandra Borch la seg ikke skremme av tallene, og peker heller på muligheten for å bedre rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen:

– Vi mangler flust av folk. Vi må vise de unge alle mulighetene som ligger i mat- og måltidsbransjen, sier Borch, som mener mange flere må se muligheten for «sikker jobb uten et veldig stort studielån» og at bransjen nå er preget av optimisme.

Landbruks- og matdepartementet har bidratt med 2,5 millioner kroner til rekrutteringskampanjen «Smak deg frem», som også ble vist fram under åpningskonferansen.

Æresprisen til Morten Thorvaldsen

Siriyaporn Rithisirikrerg er faglært kokk på Thon Hotel Lofoten. Her sammen med konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels, som ble tildelt Horecabransjens ærespris under åpningskonferansen på Umami Arena i Lillestrøm tirsdag. Foto: Arne Kongsnes

Borch fikk også æren av å dele ut Horecabransjens ærespris på vegne av NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening og bransjebladet Horeca. Begrunnelsen lyder slik: Horecabransjens ærespris 2023 tildeles Morten Thorvaldsen for å ha bygd opp en sterk norsk hotellkjede, der søkelyset også er satt på det gode vertskap med store gjeste- og matopplevelser, men også vært en forbilledlig arbeidsgiver når det gjelder rekrutteringen til bransjen».

Trenger hjelp

Prisvinneren er mangeårig konserndirektør i Thon Hotels og hadde også med seg Siriyaporn Rithisirikrerg, faglært og suksessrik kokk på Thon Hotel Lofoten.

Thorvaldsen benyttet også sjansen til å be landbruks- og matministeren sørge for at Mattilsynet jobbet mer på lag med reiselivet. Han viste blant annet til Thon Hotels satsing på eget gartneri og fiskebruk i Lofoten.

– Vi ønsker oss enklere produksjon, det er en utfordring og ha Mattilsynet i nakken hele tiden.

Merker usikkerheten

Thorvaldsen deltok også i en panelsamtale sammen med konsernsjefene Anne Marit Panengstuen i Nortura og Runar Hollevik i Norgesgruppen. De trekker begge fram usikkerheten i markedene nå, men lovpriser samtidig tilgangen på norske råvarer av høy kvalitet – og ikke minst trygg mat.

Runar Hollevik i Norgesgruppen og Anne Marit Panengstuen i Nortura deltok i debatten om rekruttering. Foto: Arne Kongsnes

Panengstuen i Nortura er også opptatt av rekruttering:

– I våre bedrifter er det tolv områder du kan gå i læra på. Vi må vise fram bedriftene våre, sier hun – samtidig som hun understreket at akkurat det kan være krevende nok med tanke på matsikkerhet:

– Det er jo nesten som du må dusje før du kan komme inn i våre fabrikker.

Ungdomsskolen viktig

Debatten fortsatte med et panel bestående av Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Tone Hartviksen, ESG-ansvarlig i 4Service og Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen.

De var enige om at bedriftene må ta det største ansvaret for rekrutteringen av faglært arbeidskraft, men at samarbeidet med myndighetene om utdanning må forbedres.

Gjøran Sæther er administrerende direktør i Fursetgruppen og styremedlem i NHO Reiseliv. Han blir oppgitt når han hører om rådgivere i ungdomsskolen som råder elever med gode karakter til å velge bort kokkefaget, droppe yrkesfag.

Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke mener begge et organisert arbeidsliv er en styrke når sårt tiltrengte fagfolk skal rekrutteres. Foto: Arne Kongsnes

Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke blir heller ikke imponert over historier fra mat- og helsefaget i ungdomsskolen, der det «vises powerpoint av en tomat og elevene bes tenke på hva de kan gjøre med den».

Anne Berit Aker Hansen i NNN trekker fram bransjens ordnede lønns- og arbeidsvilkår som et konkurransefortrinn i kampen om arbeidskraften, et synspunkt som deles av NHO Mat og Drikke:

– NNN, Sjømat Norge og vi har et system for samhandling. Det er et veldig verdifullt samarbeid, sier Petter Haas Brubakk.

Umami Arena og Holdbar

  • De to messene går parallelt i Nova Spektrum i Lillestrøm (tidligere Norges Varemesse) 14.-16. februar 2023, men Umami varer til og med 17. februar.
  • Umami er den største arenaen for alle som jobber med mat og drikke, og ble sist arrangert i 2020, da under navnet Smak
  • Holdbar er møteplassen for produksjon, emballering og håndtering
Powered by Labrador CMS