Nyheter
Borch om rekruttering: – Vi mangler flust av folk
Landbruks- og matminister Sandra Borch har store ambisjoner om å skaffe mer fagfolk til mat- og måltidsbransjen: – Så får vi se hvor fort det kan gå.
Slik ordla statsråden seg under åpningskonferansen på Umami Arena i Nova Spektrum i Lillestrøm tirsdag. Temaet for åpningskonferansen var «Kraften til å ta Norge videre», med Umami Arena og Landskonferansen for restaurant og matfag som arrangører.
Alvorlig bakteppe
Mangelen på arbeidskraft er kritisk for store deler av mat- og måltidsbransjen.
-
Kokker 2.150
-
Servitører 1.450
-
Gatekjøkken- og kafémedarbeidere mv. 1.050
-
Slaktere, fiskehandlere mv. 450
Legg til lave søkertall, og lav fullføring på restaurant- og matfagene, så er det liten tvil om at situasjonen er krevende.
Optimisme i bransjen
Landbruks- og matminister Sandra Borch la seg ikke skremme av tallene, og peker heller på muligheten for å bedre rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen:
– Vi mangler flust av folk. Vi må vise de unge alle mulighetene som ligger i mat- og måltidsbransjen, sier Borch, som mener mange flere må se muligheten for «sikker jobb uten et veldig stort studielån» og at bransjen nå er preget av optimisme.
Landbruks- og matdepartementet har bidratt med 2,5 millioner kroner til rekrutteringskampanjen «Smak deg frem», som også ble vist fram under åpningskonferansen.
Æresprisen til Morten Thorvaldsen
Borch fikk også æren av å dele ut Horecabransjens ærespris på vegne av NHO Reiseliv, Norske Kokkers Landsforening og bransjebladet Horeca. Begrunnelsen lyder slik: Horecabransjens ærespris 2023 tildeles Morten Thorvaldsen for å ha bygd opp en sterk norsk hotellkjede, der søkelyset også er satt på det gode vertskap med store gjeste- og matopplevelser, men også vært en forbilledlig arbeidsgiver når det gjelder rekrutteringen til bransjen».
Trenger hjelp
Prisvinneren er mangeårig konserndirektør i Thon Hotels og hadde også med seg Siriyaporn Rithisirikrerg, faglært og suksessrik kokk på Thon Hotel Lofoten.
Thorvaldsen benyttet også sjansen til å be landbruks- og matministeren sørge for at Mattilsynet jobbet mer på lag med reiselivet. Han viste blant annet til Thon Hotels satsing på eget gartneri og fiskebruk i Lofoten.
– Vi ønsker oss enklere produksjon, det er en utfordring og ha Mattilsynet i nakken hele tiden.
Merker usikkerheten
Thorvaldsen deltok også i en panelsamtale sammen med konsernsjefene Anne Marit Panengstuen i Nortura og Runar Hollevik i Norgesgruppen. De trekker begge fram usikkerheten i markedene nå, men lovpriser samtidig tilgangen på norske råvarer av høy kvalitet – og ikke minst trygg mat.
Panengstuen i Nortura er også opptatt av rekruttering:
– I våre bedrifter er det tolv områder du kan gå i læra på. Vi må vise fram bedriftene våre, sier hun – samtidig som hun understreket at akkurat det kan være krevende nok med tanke på matsikkerhet:
– Det er jo nesten som du må dusje før du kan komme inn i våre fabrikker.
Ungdomsskolen viktig
Debatten fortsatte med et panel bestående av Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Tone Hartviksen, ESG-ansvarlig i 4Service og Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen.
De var enige om at bedriftene må ta det største ansvaret for rekrutteringen av faglært arbeidskraft, men at samarbeidet med myndighetene om utdanning må forbedres.
Gjøran Sæther er administrerende direktør i Fursetgruppen og styremedlem i NHO Reiseliv. Han blir oppgitt når han hører om rådgivere i ungdomsskolen som råder elever med gode karakter til å velge bort kokkefaget, droppe yrkesfag.
Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke blir heller ikke imponert over historier fra mat- og helsefaget i ungdomsskolen, der det «vises powerpoint av en tomat og elevene bes tenke på hva de kan gjøre med den».
Anne Berit Aker Hansen i NNN trekker fram bransjens ordnede lønns- og arbeidsvilkår som et konkurransefortrinn i kampen om arbeidskraften, et synspunkt som deles av NHO Mat og Drikke:
– NNN, Sjømat Norge og vi har et system for samhandling. Det er et veldig verdifullt samarbeid, sier Petter Haas Brubakk.